Pampeliška se může jevit jako pouhý plevel, ale už její oficiální jméno - smetánka lékařská - nás přesvědčí o opaku. V lidovém léčitelství se už odedávna používá jako prostředek na léčení chorob žlučníku a jater.
Celá rostlina - od kořene po květ - je jedlá. Kořen se může nasušit a orestovat, kdy slouží jako bezkofeinová náhrada kávy. Z čerstvého nebo sušeného kořene se dělají čaje, tinktury, tablety, výtažky a obklady. V Čínském a tradičním severoamerickém léčitelství se pampeliška používá při léčbě problémů s žaludkem a játry. Dnešní bylinkáři využívají účinky této byliny velmi všestraně: k léčbě akné, ekzémů, vysokého cholesterolu, pálení ýáhy, žaludečních obtíží a někteří dokonce k léčbě diabetu a rakoviny.
Tradiční medicína sice pampelišku užívá k mnoha účelům, jen málo z nich je ale prozatím prokázáno vědeckými studiemi na lidech. Přesto už je mnoho účinků kořene pampelišky prokázáno. Pomáhá následovně:
Vysoký krevní tlak se často řeší diuretiky, které z těla vyplaví přebytečnou vodu. Kořen pampelišky je známé diuretikum, které na rozdíl od chemických léčiv nemá vedlejší účinky. Proto někteří vědci věří, že může pomoci v léčbě prediabetu nebo proti zadržování vody v období před menstruací.
Sušený pomletý kořen pampelišky smíchaný s trochou vody se v lidovém léčitelství používá jako obklad na akné, ekzémy, vyrážky, lupénku a vředy. Podle vědců má kořen pampelišky protizánětlivé účinky a zabraňuje svědění. Umí dokonce chránit kůži před UVB slunečními paprsky. Pozor ale, někteří jedinci - zvláště děti - mohou na pampelišku reagovat podrážděním pokožky.
Kořen pampelišky - podobně, jako kořen čekanky - obsahuje rozpustnou vlákninu inulin (více o ní se dozvíte zde). Ta podporuje růst prospěšných symbiotických bakterií ve střevech, zatímco potlačuje růst těch škodlivých. To pomáhá tělu udržovat si správnou citlivost na inzulín, zpomaluje vstřebávání cukru do krve a pomáhá tak udržovat normální hladinu cukru.
Ačkoliv nemáme mnoho důkazů, vědecká studie z roku 2010 přišla na to, že myši, které konzumovaly extrakt z kořene pampelišky, vykazovaly pomalejší fibrózu jater, než myši krmené placebem. Pampeliškový kořen pomáhá s léčbou a regenerací jater.
Výzkum je prozatím v začátcích, ale zdá se, že kořen pampelišky má protirakovinné účinky. Podporuje totiž buněčnou apoptózu, tedy programovanou smrt vadných buněk, která v nádoru nefunguje a proto se rakovina šíří.
Kořen pampelišky je obecně považován za bezpečný a dobře tolerovaný, pokud se konzumuje v doporučeném množství. Přesto může některým jedincům, především alergikům, způsobovat vedlejší účinky, jako je pálení žáhy, průjem, bolest žaludku nebo vyrážky. Pro jistotu by se mu měly vyhnout těhotné a kojící ženy, protože nemáme dostatek vědeckých výzkumů o dlouhodobých účincích kořene pampelišky. Může také reagovat s některými léky, poraďte se proto se svým lékařem, chcete-li kořen pampelišky začít využívat, ale berete léky.
Přihlaste se k odběru novinek a získejte tak zdarma náš dietní manuál, který Vás provede krok po kroku cestou za vysněnou postavou.