› 
Blog   ›   Články   ›   Inulín - je čekanková vláknina zdravá?

Inulín - je čekanková vláknina zdravá?

Filtr

Inulín, nebo-li čekanková vláknina, se v poslední době objevuje ve složení mnoha výrobků. Najdete ji také mezi prvními ingredienci v koktejlech Chia Shake. Proč se ale do výrobků přidává? Jde jen o látku, která má výrobek vylepšit co do vzhledu a konzistence, nebo je to látka zdraví prospěšná?

Co je to inulín?

Ne každá surovina, která se objeví v seznamu ingrediencí a zní jako chemická sloučenina musí být nutně zdraví škodlivá. A právě inulín je čistě přírodní látka. Jedná se o sacharid - rozpustnou vlákninu, která se extrahuje horkovodní metodou z kořene čekanky. Je tvořen spojenými molekulami fruktózy spolu s glukózou. V čekance a mnoha dalších rostlinách (česneku, jicamě, cibuli, chřestu, topinamburech, artyčocích, atd.) tvoří zásobní látku. Pro svoji velmi nízkou energetickou hodnotu je inulín používán v potravinách pro diabetiky a dietních výrobcích. Díky své chemické striktuře se nevstřebává v tenkém střevě a namísto toho prochází tlustým střevem, kde slouží jako prebiotikum.

Čekanková vláknina zlepšuje zažívání

To znamená, že je zdrojem výživy pro bakterie, které ve střevě žijí. Jmenovitě především pro přátelskou bakterii Lactobacillus biffidus. Bakterie inulín rozštěpí na kratší úseky, které pak vyživují buňky tlustého střeva. Inulín nám tedy pomáhá udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, podporuje imunitu, podporuje naše zdraví a chrání nás před různými nemocemi.

Pomáhá také od zácpy

Vláknina obecně pomáhá pro lepší zažívání. Bylo prokázáno, že inulín zlepšuje peristaltiku střev a konzistenci stolice, jeho pravidelné užívání tedy pomáhá řadě lidí předejít zácpě. To je také prospěšné pro starší jedince, u kterých se zácpa vyskytuje častěji. Už naši předkové byli zvyklí čekankovou vlákninu konzumovat v mnohem větším množství, než my dnes.

Inulín pomáhá snižovat tělesnou hmotnost

Což prokázala už řada vědeckých studií. Lidé, kteří užívali až 21 g inulínu denně, zhubli znatelně více, než kontrolní skupina. Souvisí to pravděpodobně se schopností inulínu regulovat leptin a ghrelin, hormony sytosti a hladu. Zvýšená hladina hormonu sytosti a snížená hladina hormonu hladu vede k celkové redukci počtu přijatých kalorií.

Inulím pomáhá také lidem s diabetem

U lidí trpících cukrovkou je inulín schopen pozitivně regulovat hladinu cukru. Krom toho také pomáhá snížit množství tuku v játrech, což vede ke zvýšené citlivosti na inzulín a snížení krevního tlaku. To je důležité především pro lidi ve stádiu pre-diabetu.

Může mít i jiné pozitivní účinky

Následující pozitivní účinky inulínu sice nejsou dostatečně podloženy vědeckými studiemi, ale je možné, že je pocítíte. Inulín by také mohl zlepšovat zdraví srdce a cév, pomáhat se vstřebatelností minerálů v kostech, potenciálně působí proti zánětlivým onemocněním ve střevech a chrání proti rakovině střev.

Možné nežádoucí účinky a na co si dát pozor

Inulín je bezpečný a bez nežádoucích účinků, pokud je užíván v doporučeném množství. (Obecně se doporučuje skonzumovat 25 g vlákniny za den. Z toho se doporučuje 5 - 10 g inulínu). Pozor si ale musejí dávat osoby s intolerancí fruktózy, u kterých by se mohly dostavit nežádoucí účinky. Pozor by si měli dávat také lidé alergičtí na ambrosii. Někdo je na inulín z čekanky náchylnější a může zaznamenat trávicí obtíže, dokud si tělo nezvykne. V takovém případě se doporučuje začít s menším množstvím a postupně ho navyšovat.

 

cogmagnifiermenucross-circle