› 
Blog   ›   Rady, tipy, návody   ›   Jak o vánocích nepřibrat?

Jak o vánocích nepřibrat?

Filtr

Kila, která naberete během svátečního hodování v prosinci může trvat týdny až měsíce zase shodit! I přesto se spousta lidí vrhá do vánočního hodování s tím, že kila po novém roce zase shodí. Jenže návrat ke zdravým návykům není tak zázračně jednoduchý, jak bychom si představovali. Nebylo by letos lepší zaměřit pozornost na to, jak o vánocích nepřibrat, tedy jak zvládnout svátky bez přibírání?

Změňte cíl

Odolejte pokušení zahodit veškeré zdravé návyky během svátků za hlavu. Rozhodně se také netrapte myšlenkami na hubnutí.

Vydejte se zlatou střední cestou a dejte si jasný cíl: udržet si přes vánoce váhu.

Díky tomu nebudete muset trávit celý leden nebo i více měsíců v mizérii, kdy své tělo nenávidíte a snažíte se zhubnout nově získaná kila, ale zároveň si budete moct dopřát i svá oblíbená sváteční jídla a pochutiny.

Jak na to?

1. Jak o vánocích nepřibrat? Potěšte se pohybem.

Pokud už víte, jaký druh tělesné aktivity vás baví - skvělé! Věnujte se mu. Pořiďte si nový outfit, ze kterého budete mít radost a nechte si od Ježíška přinést třeba nové vybavení. Ještě oblíbený pohyb nemáte? Zkuste zapátrat na internetu po nových možnostech pohybu. Zapřemýšlejte například nad joggingem, běhu na lyžích, bruslením, jógou nebo si pořiďte cvičební videa na doma. A neopomínejte chůzi, ta je při udržování váhy tím nejlepším pomocníkem.

2. Jezte z 80% zdravě.

Návštěvy, sladkosti, chlebíčky, pečínky, přípitky... to všechno k oslavám svátků patří. Samy o sobě ale vaši postavu nezruinují. Své dny se snažte mít strukturované stejně, jako jindy v roce a udržujte si i své zvyky. Dejte si snídani bohatou na bílkoviny (třeba Chia Shake Protein Mash ve sváteční jablíčkovo-skořicové příchuti), k obědu si přidejte porci zeleniny navíc, pravidelně se hýbejte. Pokud toto dodržíte z 80%, zbylých 20% můžete využít na to, abyste snědli a vypili to, co byste si jindy nedopřáli. Udělejte to bez výčitek, ale s mírou.

3. Pijte spoustu vody.

Voda je základem zdravého života, hubnutí i udržování si váhy. Pijte ji tak často, jak jen to jde. I mezi jídly a alkoholem, když jste na návštěvě či oslavě. Voda vás zasytí a předejde přejídání. Navíc ji potřebujete ke správným výkonům při cvičení i k udržení čisté mysli.

4. Nepijte alkohol hladoví.

K alkoholu jsou během svátků svedeni i ti, kteří ho za normálních okolností příliš nepijí. Dejte si ale na něj pozor. Dokáže shodit zábrany a vy se tak můžete přistihnout, že saháte po cukroví a jednohubkách častěji, než byste si dovolili za střízliva. Navíc, pokud pijete večer, může narušit váš spánek a vy se tak druhý den probudí neodpočatí, což může vést ke zvýšené konzumaci jídla. Raději si dejte něco sytého a nutričně bohatého před tím, než se napijete, aby pro vás pak bylo jednodušší se nepřejíst.

5. Jak o vánocích nepřibrat? Plánujte!

Plánování bývá často uváděno jako klíč k úspěchu, a to z dobrého důvodu. Plánování vám pomůže se lépe připravit na situace, které můžou nastat. Mějte v hlavě svůj cíl (nepřibrat) a pak pečlivě vybírejte. Mít svůj cíl na vědomí a mít naplánované, co budete jíst a jak budete cvičit, vám pomůže udržet si rovnováhu, předejít překvapení a do svého cíle skutečně dojít.

6. Nepanikařte.

Když už se stane, že se tři dny v řadě přejíte a přepijete, nezoufejte. Přijměte to v klidu a raději se soustřeďte na to, abyste si pro příště vedli lépe, tak, abyste se sebou mohli být spokojení. Snažte se také přijít na to, proč jste se přejedli. Možná jste během dne nepili dostatek vody, špatně jste se vyspali nebo vám ve stravě chyběly bílkoviny. Vždy je dobré mít po ruce zdravou lehkou svačinu. Ideální večeří je potom koktejl s obsahem bílkovin, který vás zasytí, ale má velmi málo kalorií. Takové jsou také Diet Shaky od Chia Shake.

 

cogmagnifiermenucross-circle