› 
Blog   ›   Fitness   ›   Průvodce tělesným tukem: co to je a jak ho spálit

Průvodce tělesným tukem: co to je a jak ho spálit

Filtr

Tělesný tuk, to je velké hubnoucí téma. Určité množství tuku v těle potřebujeme pro naše zdraví, ale jakmile ho máme přespříliš, stává se z něj nejen estetický, ale také zdravotní problém. Co o tuku ještě nevíte? A jak se zbavit toho pčřebytečného? Čtěte v našem průvodci tělesným tukem!

Co je to vlastně tělesný tuk?

Jednoduše řečeno, tělesný tuk je všechen tuk, který máme uložený v našem těle. Jenomže ony existují hned čtyři druhy tělesného tuku, a každý z nich má svůj specifický význam! Ne všechen tělesný tuk je špatný. Nějaký tuk potřebujeme, abychom mohli správně myslet, udržet tělo v teple a metabolismus v chodu, strávit a ukládat důležité vitamíny, regulovat hormony, apod. Není proto cílem zbavit se veškerého tuku v těle. Ačkoliv tělesný tuk potřebujeme, jakmile ho máme příliš, není to pro nás zdravé, ani příjemné.

4 druhy tělesného tuku jsou:

  • podkožní tuk - uložený přímo pod kůží, v malém množství chrání proti kornatění tepen, ve velkém množství je ale nežádoucí, zatěžuje klouby.
  • viscerální tuk - nebezpečný pro naše zdraví, nachází se uvnitř dutiny břišní a obaluje orgány. Čím méně ho máme, tím lépe.
  • bílý tuk - většina tuku, ať už podkožního, nebo viscerálního. Je zásobou energie a vitamínů.
  • hnědý tuk - hojný u dětí, dospělí ho postupně ztrácejí. Jeho úkolem je spalovat energii na tělesné teplo.

Kolik tuku potřebujete?

Znát procento tělesného tuku ve svém těle je mnohem přesnějším měřením zdraví, než pouhé měření hmotnosti. Přesto, na rozdíl třeba od body mass indexu, neexistuje žádné definitivní číslo, pod které byste měli spadat. Obecně se sice doporučuje být v rozmezí 14 - 38% tělesného tuku pro ženy a 6 - 24% pro muže, ale to je dost široké spektrum a záleží na mnoha faktorech. Faktem totiž je, že lidé mohou být zdraví s různými hodnotami procenta tělesného tuku. Navíc, ženy potřebují mít více tělesného tuku, než muži.

Způsoby, jak tělesný tuk zdravě spálit:

Pokud s sebou nosíte přebytečné množství tělesného tuku, nastává ona ošemetná otázka: jak procento tuku snížit? Je totiž rozdíl mezi snižováním hmotnosti a snižováním procenta tělesného tuku. U obou však platí staré zlaté pravidlo, že byste měli jíst méně a hýbat se více.

Spalování tuku pomocí diety

Dieta - tedy stav, kdy snížíte počet kalorií, které přijímáte, je tím nejúčinnějším řešením. Primární funkce tuku je totiž sloužit jako zásobárna energie. V praxi to znamená snížit svůj denní příjem o 250 - 500 kalorií. Nesnažte se hubnout příliš rychle, to by se vám mohlo nevyplatit, i spalování tuku má svůj čas.

Nejlepší dieta na spalování tuků?

Vědecký výzkum nám ukazuje, že keto dieta je obzvláště účinná na spalování tuku. Dokonce více, než nízkotučná dieta. Navíc při ní dochází ke snížení hladu, což spousta lidí bere jako velkou pomoc při snižování počtu kalorií, které snědí.

Keto dieta se doporučuje jako krátkodobé řešení, které vám pomůže zbavit se většiny přebytečného tělesného tuku. Jakmile se dostanete na nižší procento, zařaďte do stravy opět i sacharidy, především z ovoce a zeleniny.

Další účinnou metodou, jak spálit tuky, je přerušované hladovění.

Spalování tuku pomocí cvičení

Určitý počet kalorií snižte na stravě, ale další kalorie se vám podaří spálit svičením. Podle vědců je totiž kombinace diety a fyzické aktivity klíčová k optimálnímu spalování tuku. Pouze na cvičení ale spoléhat nemůžete, protože spálit určité množství kalorií trvá mnohem déle, než stejné množství kalorií přijmout. Můžete se tedy například rozhodnout ubrat 200 kalorií ze svého jídelníčku a dalších 200 kalorií spálit cvičením. Nejúčinějším spalovacím cvičením je HIIT, high intensity interval training.

 

cogmagnifiermenucross-circle