› 
Blog   ›   Články   ›   Zelená káva pomůže při hubnutí

Zelená káva pomůže při hubnutí

Filtr

Zelená káva je oblíbeným pomocníkem při hubnutí. Navíc si mezi těmi, kdo se zajímají o zdravý životní styl, získává stále více příznivců. Pojďme se podívat, jaké skvělé účinky má pro naše zdraví a jestli nám skutečně může pomoct zhubnout. 

Co je to zelená káva?

Není to jiný druh kávy, ale jedná se o kávová zrnka, která neprošla pražením, jsou tedy takzvaně "raw" - syrová, nepražená. V obchodech je najdete buď jako samotná zrnka, ze kterých se připravuje horký nápoj, nebo jako suplement v tobolkách. Nepředstavujte si ale šálek voňavé hnědé kávy, na kterou jste zvyklý. Nápoj ze zelené kávy spíše připomíná bylinkový čaj. Jelikož zelená káva neprošla pražením, liší se od klasické kávy také chemickým složením. Zdraví prospěšné jsou antioxidanty a protizánětlivé látky v ní obsažené. Především je to kyselina chlorogenová, která má příznivé účinky na hladinu krevního cukru a vstřebávání glukózy, čímž vyrovnává hladinu cukru a snižuje chuť na sladké.

Myším hubnout pomáhá. U lidí se efekt různí.

Zelená káva je populární hlavně jako prostředek na podporu hubnutí. Několik studií na myších prokázalo, že extrakt z ní opravdu vede ke snížení tělesné hmotnosti a ke zmenšení tukové tkáně. Studie na lidech však ještě nejsou dostačující, abychom tvrzení, že zelená káva zaručeně pomáhá ke zhubnutí, mohli přenést i na lidi. Dle několika studií lidé sice zhubli, ale design samotných studií nebyl dobrý. Mnoho lidí si přesto její účinky při hubnutí chválí.

Zelená káva má pozitivní účinky na zdraví.

Již zmíněné kyseliny chlorogenové mají preventivní účinky proti chronickým chorobám, jako je cukrovka II. typu nebo onemocnění srdce. Krom toho se zdá, že zelená káva má také pozitivní vliv na metabolický syndrom, na obvod pasu a také na krevní tlak. Zelená káva, stejně jako pražená káva, obsahuje kofein. Dokonce ještě o maličko více kofeinu, než káva pražená, protože proces pražení malé procento kofeinu odstraní. Je prokázáno, že kofein samotný zrychluje metabolismus a pomáhá se spalováním tuků. Je ale třeba dbát na správné dávkování, nebo užívat zelenou kávu zbavenou kofeinu, aby se předešlo nežádoucím účinkům (zrychlený tep, žaludeční obtíže, potíže se spánkem, apod.), pokud jste na kofein citliví.

 

cogmagnifiermenucross-circle