› 
Blog   ›   Zdravé stravování   ›   Zdravé výměny za běžné potraviny

Zdravé výměny za běžné potraviny

Filtr

Většina lidí sahá v obchodě vždy po tom samém a tím pádem konzumuje stejné - často nezdravé - potraviny na denní bázi. Pokud mezi ně patříte, udělejte něco pro své zdraví a začnete to měnit. Proto přinášíme nápady na zdravé výměny za běžné potraviny.

1. Zdravé výměny - Neslazené minerálky, čaj a kombucha místo slazených limonád

Léta vědeckých výzkumů nám potvrzují, že slazené nápoje jsou pro naše zdraví velice škodlivé. Nemluvě ani o tom, že podporují tloustnutí a tudíž zvyšují míru obezity v populaci. Slazené nápoje typu cola, ale i různé pomerančové limonády apod. můžou způsobovat větší riziko vysokého krevního tlaku, zvýšené hladiny cukru v krvi, diabetu, obezity, tučných jater a metabolického syndromu.

Ani "dietní" verze těchto nápojů nejsou zdravým řešením, i ty totiž můžou způsobovat zdravotní problémy. Co tedy pít místo nich? Bublinky si můžete dopřát i zdravěji! Zkuste si perlivou vodu obohatit kouskem ovoce, které v ní necháte louhovat. Uvařte si zelený čaj, který můžete pít i ve chlazené variantě. Nebo si dejte kombuchu, zdravý probiotický nápoj. Krom toho pijte během dne dostatek vody.

2. Vyměňte snídaňové cereálie za kaši

Snídaňové cereálie ale i slazené müsli jsou dnes už k dostání ve zdravějších variantách s podílem celozrnné mouky, i tak jsou ale stále plné cukrů a naopak jim chybí dostatek živin, především bílkovin a často také vlákniny. Barevné cereálie určené pro děti jsou často ty nejhorší, protože obsahují fruktózový sirup a barviva.

Místo nich si dejte:

  • ovesnou kaši připravenou z ovesných vloček a ozdobenou ovocem, oříšky a semínky.
  • chia pudding, kterým potěšíte i děti
  • bílý jogurt s bobulovým ovocem, mandlemi a kokosem
  • kaši od Chia Shake - plnou bílkovin!

3. Místo energy drinků si dejte čaje nebo kávu

Energy drinky jsou chutné, dostupné a schopné dodat lidem spoustu energie a hledané soustředění. Jejich stinnou stránkou je, že skrývají velké množství cukru a stimulantů. V případě časté konzumace můžou způsobovat zrychlený tep, což dlouhodobě není zdravé, problémy s ledvinami a přispívají k vývoji nadváhy a obezity.

Existuje hned několik alternativ, které se obejdou bez podobných vedlejších účinků. Řada z nich dokonce poskytuje cenné antioxidanty. Mezi takové zdravé výměny patří černý čaj, zelený čaj, čaj oolong, dále yerba maté a samozřejmě také káva. Krom těchto nápojů dbejte na dostatečný spánek a zdravý jídelníček.

4. Zdravé výměny za sladkosti? Sušené ovoce, ovoce v čokoládě, domácí dobroty

Ačkoliv dát si čas od času něco sladkého není na závadu, častá konzumace bonbonů, sušenek apod. už se na zdraví a linii podepíše. Vyhněte se obezitě, cukrovce i srdečním chorobám pomocí těchto výměn:

  • sušené ovoce je jako koncentrovaná přírodní sladkost. Užijte si je, jen dávejte pozor na množství.
  • Namočte ovoce do čokolády. Skvěle se k tomu hodí jahody a banány.
  • Udělejte si vlastní nepečené cukroví, třeba kuličky ze sušených plodů a ořechového másla.

5. Bílé pečivo vyměňte za celozrnné

Ačkoliv jsou rohlíky a toastový chleba pro svoji chuť a strukturu vyhledávané spoustou lidí, z výživového hlediska nám toho moc neposkytují, jsou to tzv. prázdné kalorie. V dnešní době není těžké kupovat pečivo celozrnné, semínkové, nebo dokonce zcela bez mouky. Zkuste třeba celožitný chléb. Co víc, můžete bát kreativní a použít zeleninu místo pečiva! Salátové listy místo sandwichové housky, klobouček velkého žampionu místo hamburgerové bulky, nebo pizza z květáku.

6. Nahraďte chipsy čerstvou zeleninou nebo chipsy domácími

Proč jsou brambůrky tolik oblíbené? Díky jejich křupavosti a slanosti. Jenže právě jejich vysoký obsah soli a také tuku je dělá méně vhodnou svačinkou. Pokud jde o křupavost, získáte ji také z okurky, ředkviček, kedlubny, ředkve, mrkve či řapíkatého celeru. Ty navíc dodají vitamíny, minerály, vlákninu a vodu.

Nebojte se jíst zeleninu s dipem, například avokádovým nebo s hummusem. Můžete si také udělat vlastní křupavé lupínky z kadeřábku či kořenové zeleniny, například z řepy, nebo si v troubě dokřupava opéct kořeněnou cizrnu.

7. Pozor na různé tyčinky - vybírejte dobře. Tipy na zdravé výměny

Müsli tyčinky se tváří jako zdravá svačinka, jenže tomu tak často není, protože je v nich schovaná spousta cukru a mnohdy i nezdravých tuků.

Vybírejte proto velmi pečlivě. Hledejte tyčinky z celistvých surovin, s minimem cukru a s dostatkem vlákniny a bílkovin. Naopak se vyhýbejte těm, které mají hodně cukru. Vsadit můžete také na tyčinky Mealbar, Nutbar Slimbar, které jsou zcela bez přidaného cukru, zato plné bílkovin, vitamínů a minerálů.

 

Jak vidíte, není nic těžkého zaměnit běžné potraviny za ty zdravější a často i chutnější. Zdravé výměny využijete jak u přípravy svačin, tak u hlavních jídel.

cogmagnifiermenucross-circle