› 
Blog   ›   Hubnutí   ›   Zdravé Vánoce: Jak ustát svátky, když rodina nesdílí vaše zdravé návyky

Zdravé Vánoce: Jak ustát svátky, když rodina nesdílí vaše zdravé návyky

Filtr

Zdravé Vánoce. To jsou slova, která skoro ani nejdou dohromady. Udržet si zdravé návyky o svátcích je těžké samo o sobě, ještě mnohem těžší to ale je, když jste obklopeni rodinou a přáteli, kteří na zdravé návyky nedbají a o svátcích hodují ve velkém. 

Středobodem svátečních oslav je vždy dobré jídlo a pití. Jenomže pokud jste tvrdě pracovali na to, abyste zhubli pár (či hodně) kilo, zřejmě nebudete chtít svůj úspěch ztratit. Držet se svých dietním pravidel je nesnadné i za normálních okolností a o svátcích stres kvůli pokušení číhajícímu ze všech stran jen roste.

Nejtěžší situace nastává, když držíte dietu a jíte zdravě, ale rodina kolem vás žádná stravovací pravidla nedodržuje.

To je potom na stres a pohromy zaděláno. A je to problém mnohem častější, než bychom si mysleli. Většinou to rodinní příslušníci ani nemyslí špatně, naopak. Jenže věty typu: "Ty ani neochutnáš cukroví?" ve vás vyvolají vinu a to není pocit, který do diety patří. Proto se raději na oslavy svátků připravte.

Zdravé Vánoce: Jak na to?

Následující tipy vám pomůžou, jak si udržet duševní zdraví i postavu, na které jste tak dřeli.

1. V klidu vše vysvětlete

Vaši blízcí vás možná nepodporují jen z toho důvodu, že vlastně ani nechápou, o co vám jde. Pomozte jim porozumět. Vysvětlete jim, jaké cíle máte a co musíte udělat pro to, abyste jich dosáhli. V klidu a rozumně jim vysvětlete, že vaše "neobvyklé" chování, na které poukazují nebo za které si vás dokonce dobírají, je pro vás důležité a nezbytné, protože vám pomůže dojít vytouženého cíle. To vám poskytne pochopení a dokonce i prostor požádat o jejich podporu. Navrhněte, co pro vás můžou udělat a jak vám svátky zjednodušit a také zpříjemnit. Uvidíte, že až pochopí, nebudou se vás snažit potopit, ale budou přinejmenším ohleduplní.

2. Zaposlouchejte se do poznámek

Znáte to, potrefená husa se ozývá. A poznámky vašich nejbližších vždy vycházejí z toho, co oni sami cítí, o co se strachují. Vánoce a svátky obecně jsou pro většinu lidí velmi důležité. Záleží jim na nich. Rodičům zřejmě nevadí, že si oblékáte legíny a chystáte se cvičit, možná spíš jen mají pocit, že pro vás je to cvičení důležitější, než čas strávení s nimi. Nebo co vaše sestry a sestřenice? Je možné, že se obávají, že budou zbytečně péct ten sváteční koláč, že si s nimi neužijete film a mísu popcornu, nebo že vaše zdravé návyky nějak jinak ohrozí společně trávené hezké chvíle. Ujistěte všechny, že vám záleží na nich i na příjemném strávení vánoc. Zároveň se ale zkuste zamyslet, jestli třeba nemají v něčem pravdu - nepřeháníte to někdy? Zvolněte a užijte si svátky. Rovnováha je vždy tím nejlepším řešením.

3. Když něco nejde, nehroťte to

Každý jsme jiný. Jestliže máte za sebou vysvětlování i zamyšlení a někteří to stále nedokážou pochopit, berte to, že to tak prostě je. Ne každý dokáže pochopit, proč děláte to co děláte a jak důležité to pro vás je. Přijměte fakt, že druhé nezměníte. Co ale změnit můžete, jste vy a váš přístup k věci. Změňte strategii. Místo dalšího vysvětlování a přesvědčování raději přejděte na neutrální půdu. Změňte téma. Usmějte se, buďte milí a věnujte se něčemu, čemu se můžete věnovat společně, o čem se můžete bavit všichni. Zůstaňte v klidu.

4. Zdravé Vánoce vyžadují jistá přizpůsobení

Vánoční svátky jsou primárně o tom, abychom si užili sváteční atmosféry a času stráveného se svými blízkými. I za předpokladu, že vaše dieta a cvičení režim půjdou na chvíli na druhou kolej. To ale neznamená, že se na ně vykašlete. Naopak, najděte si způsob, jak můžete skloubit obojí. Výborné jsou společné procházky venku, radovánky ve sněhu, cvičební videa či společné pečení odlehčeného cukroví. Dvě mouchy jednou ranou. Nesnažte se odolat pokušení na sto procent, to by jen vedlo k frustraci a nespokojenosti. Dejte zelenou režimu 80/20, tedy držte se zdravých zvyklostí z 80% a dalších 20% využijte k tomu, že si trochu dopřejete. Vánoce jsou dočasná záležitost a v lednu zase najedete na svůj dietní režim naplno.

Ideální zdravá alternativa čokoládového koláče? Připravte si Chia Muffin! Díky bílkovinám a vláknině zasytí a díky čokoládě a lahodné vůni potěší a uspokojí. 

cogmagnifiermenucross-circle