Volumetrická dieta aneb jak jíst více a přesto hubnout

Pomalu ale jistě se blíží období, kdy si budeme dopřávat spousty jídla a sezónních sladkostí, ať už kupovaných, nebo doma připravených. Proto radíme se už teď na toto období hojnosti dobře připravit. Je totiž možné jíst hodně a ještě si udržet váhu nebo dokonce zhubnout! Jak?

Odpovědí je volumetrická dieta. Je novou formou diety, kterou si oblíbila i spousta Hollywoodských celebrit. Jedná se většinou o krátkodobou, velmi účinnou dietu, při níž v krátkém čase hodně zhubnete. Jejími principy se ale můžete inspirovat i dlouhodobě.

Hlavní výhodou je, že můžete sníst hodně jídla! Pod jednou podmínkou - že to bude jídlo nízkokalorické.



Co je to volumetrická dieta?

Jak už napověděl úvodní odstavec, při této dietě je třeba brát v potaz kalorickou hodnotu jídla a také energetickou denzitu. Ta se u různých jídel značně liší. Jistě jste už viděli obrázky, které porovnávají kalorickou hodnotu jídel stejného množství, nebo naopak porovnání, jak může z hlediska množství vypadat stejná kalorická hodnota u různých jídel. Cílem je ukázat, že za stejný počet kalorií můžete mít buď malou sušenku nebo velký talíř brokolice. Volumetrická dieta tedy spočívá v tom, že jíte velké množství nízkokalorických jídel a malé množství vysoko kalorických jídel, díky čemuž hubnete.

Jezte velké množství jídel, která mají malé množství kalorií, tedy především zeleninu a ovoce. Naproti tomu omezte potraviny, které mají v malém množství hodně kalorií.

Jde tedy především o objem potravin, který můžete díky volumetrické dietě sníst.

Tím, že budete jíst potraviny s malou kalorickou denzitou, tedy ty, které mají ve velkém objemu malé množství kalorií, vám bude připadat, že jíte hodně a že vlastně ani na dietě nejste. Budete totiž jíst velké porce!

Magická ingredience

Volumetrická dieta sází na jednu "magickou" ingredienci: na vodu. Zní to sice všedně, ale voda je klíčová, protože díky ní nabere jídlo na objemu. Proto jsou na místě polévky, smoothie a zelenina (a ovoce) bohatá na vodu (okurka, salát, cuketa, vodní meloun).

Pravidla:

  • ke každému jídlu přidejte nízkokalorickou zeleninu a ovoce
  • jezte spoustu salátů
  • jezte polévky založené na vývaru
  • omezte svačení
  • omezte dezerty
  • omezte tučná jídla

Neomezeně můžete jíst ovoce a neškrobnatou zeleninu. V relativně větším množství můžete jíst celozrnné potraviny, bílkoviny a nízkotučné mléčné výrobky. Pečiva, středně tučných mas a tučných mléčných výrobků jezte jen málo. Nejvíc omezte sladké dezerty, pražené ořechy a tučná masa.

Volumetrická dieta má své klady i zápory

Výhodou je, že můžete ve velkém množství jíst zdravé potraviny, tedy zeleninu a ovoce. Další velkou výhodou je to, že můžete nastartovat hubnutí aniž byste se cítili hladoví. Můžete tedy sníst více jídla a stále při tom hubnout!

Nevýhodou je, že tato dieta omezuje i zdravé věci, především zdravé tuky, jako je avokádo a ořechy. Proto se nedoporučuje držet ji dlouhodobě. Po nějaké době zařaďte zdravé tuky zpět do svého jídelníčku - jen s mírou.