› 
Blog   ›   Články   ›   Vitamín D: pozitivní účinky + jak ho získat více

Vitamín D: pozitivní účinky + jak ho získat více

Filtr

Vitamín D si naše tělo dokáže vyrobit samo, přesto ho většina lidí nemá v těle dostatek. Proč tomu tak je a jak ho získat doporučenou denní dávku? Vitamín D je totiž nezbytný pro zdravé kosti, svaly, imunitu a má i další důležité funkce. Co o něm nevíte?

Co je to vitamín D?

Zjednodušeně můžeme říct, že vitamín D podporuje zdraví celého našeho těla. Pomáhá nám vstřebávat jeden z nejdůležitějších minerálů - vápník. Působí na tisíce různých genů a denně tak ovlivňuje činnost organismu.

Existují dva druhy vitamínu D: D2 (ergocalciferol), který produkují rostliny a D3 (cholecalciferol), který přirozeně vyrábí lidské tělo po vystavení se slunečním paprskům.

Pozitivní účinky vitamínu D

Pro silné kosti a zuby

Jelikož pomáhá se vstřebáváním vápníku, podílí se na zdraví kostí a zubů. Díky němu zůstanou kosti zdravé nebo se opraví poškozená kostní tkáň. Jelikož kostra je pro nás nesmírně důležitá, může mít nedostatek vitamínu D katastrofální následky.

Pro imunitu

Imunitní systém má za úkol bránit naše tělo před nemocemi. Vitamín D buňky našeho imunitního systému reguluje a podílí se proto na tom, aby vše správně fungovalo. Ukazuje se, že nedostatek vitamínu D je spojován s častými infekcemi, autoimunními chorobami a dokonce rakovinou.

Pro silné svaly

Vitamín D má také vliv na sílu, velikost a regeneraci svalové hmoty. Pokud máte tohoto vitamínu nedostatek, hrozí vám slábnutí svalů a zhoršení jejich činnosti.

Pro lepší spánek

Vitamín D má také vliv na váš denní rytmus. Pokud ho máte dostatek, budete zažívat kvalitnější spánek.

Kolik vitamínu D potřebujeme?

Tohle je velmi kontroverzní téma. Obecně se doporučuje přijmout 15 mikrogramů vitamínu D denně, avšak vaše skutečná potřeba se bude odvíjet od věku, barvy pleti, běžné stravy a zeměpisné polohy, ve které žijete. Pokud jíte ryby či rybí olej, získáváte vitamín D z nich. Pokud trávíte více času venku, získáte ho zase ze slunce. I když máte pocit, že máte vitamínu D dostek, nemusí to být pravda.

Jak získat více vitamínu D pro maximální zdraví?

1) Sluneční svit. To je ten nejjednodušší způsob. Pokud strávíte denně 20 minut na slunci, tělo si vytvoří vitamínu D dostatek.

2) Jídlo. Některé potraviny jsou o vitamín D obohacené, například různé mléčné výrobky nebo džusy. V jídle se ale vyskytuje i přirozeně, a to v tučných rybách, vaječném žloutku, hovězích játrech a v rybím oleji. Vitamín D je rozpustný v tucích, proto ho najdete v těchto tučných potravinách.

3) Doplňky stravy. Když z nějakého důvodu nemůžete na slunce nebo nechcete jíst ryby a játra, doplňky to jistí. Snažte se vybírat ty, které obsahují vitamín D3, ten je pro lidské tělo přirozenější a tudíž se lépe vstřebává. Berte ho spolu s vitamínem K2, protože D3 a K2 pracují společně, aby přepravili vápník z krve do kostí.

 

cogmagnifiermenucross-circle