› 
Blog   ›   Zdravé stravování   ›   Vitamín C: k čemu je dobrý a kde ho získat?

Vitamín C: k čemu je dobrý a kde ho získat?

Filtr

Snad každý z nás si vitamín C spojuje s lékem na nachlazení. Umí nás ale doopravdy "vykurýrovat"? Jaký je jeho vliv na imunitní systém? Krom těchto otázek si posvítíme také na další, méně známé ale snad ještě důležitější funkce tohoto vitamínu. 

Co je to vitamín C?

Vitamín C je známý také jako kyselina askorbová. Je jedním z vitamínů, které jsou rozpustné ve vodě. To znamená, že jsou sice lépe vstřebatelné, ale naše tělo si je neukládá a přebytek vyloučí. Na druhou stranu je ale velmi podstatné vědět, že si naše tělo vitamín C neumí samo vyrobit. Proto je třeba ho přijímat ze stravy a doplňků, a to každý den.

V lidském těle má řadu důležitých funkcí. Od pozitivního vlivu na imunitu, přes pomoc při tvorbě kolagenu, po zmírnění vlivů stárnutí. Jeho nedostatek se projeví velmi negativně. Můžeme ho denně zkonzumovat až 2000 mg bez vedlejších účinků. Při příliš velkém množství by mohly případně nastat trávicí obtíže, ale takové množství je možné získat jen při špatném užívání z doplňků stravy. Dodržujte tedy doporučené denní dávkování každého přípravku.

Funkce a výhody vitamínu C

1. Je silným antioxidantem

Vitamín C je jedním z antioxidantů, které chrání naše buňky před volnými radikály a jejich negativním vlivem. Je tedy výborným bojovníkem proti stárnutí, a to jak pokožky, tak třeba i očí.

2. Přispívá k tvorbě kolagenu

Najdete ho také přidaný do mnoha krémů na obličej, protože umí pokožku rozzářit a vyléčit od problémů. Protože se podílí na tvorbě kolagenu, udržuje elasticitu kůže. Navíc pomáhá hojit rány - ať už jsou to malé oděrky a říznutí, nebo až zlomené kosti.

3. Pomáhá zmírnit průběh nachlazení.

První pomocí při nachlazení je pořádná dávka vitamínu C. Nejen totiž že dokáže zmírnit příznaky nemoci, ale dokáže také její průběh urychlit, takže se postavíte znovu na nohy rychleji, než kdybyste vitamín C neměli.

4. Sníží riziko vývinu chronických nemocí

Což souvisí s jeho funkcí jako antioxidantem. Pomůže totiž vašemu tělu posílit přirozené obranné schopnosti. Kdyby se volné radikály v těle nahromadily, vedlo by to k oxidativnímu stresu, který je spojen s mnoha chronickými nemocemi.

5. Pomáhá snižovat krevní tlak

Jak zdravým jedincům, tak těm se zvýšeným krevním tlakem, čímž snižuje riziko srdečního onemocnění. Vitamín C ale není lékem na vysoký krevní tlak, pouze pomocníkem.

6. Pomáhá zabránit nedostatku železa

Železo je veledůležitý minerál, který potřebujeme k tvorbě červených krvinek a k přenosu kyslíku po těle. Vitamín C je schopný přeměnit hůře stravitelnou formu železa (například tu z rostlinných zdrojů) na lépe stravitelnou formu železa. To je veledůležité pro vegany, ale i pro lidi, kteří maso jedí.

Kde vitamín C najdete?

Zdroji vitamínu C je mnohé ovoce i zelenina. Především plodiny červené a zelené. Doporučuje se, aby ženy denně získaly 75 mg a muži 90 mg tohoto vitamínu. Nejlepšími zdroji jsou:

  • čevená paprika
  • pomeranče
  • kiwi
  • brokolice
  • jahody
  • květák

Spolehlivým zdrojem jsou samozřejmě také doplňky stravy, které leckdy vyjdou levněji a máte jistotu, že vitamínu C získáte každý den dostatek. Podpoří váš imunitní systém, udrží zdraví pojivových tkání a dodají i všechny další benefity.

 

cogmagnifiermenucross-circle