› 
Blog   ›   Hubnutí   ›   Veganská keto dieta: jde to?

Veganská keto dieta: jde to?

Filtr

Mohou i vegani držet keto dietu? Keto dieta je v současné době nejoblíbenějším způsobem, jak odbourat přebytečný tělesný tuk. Veganská strava zase nabírá na popularitě pro své nutriční, etické a ekologické hodnoty. Jdou ale tyto dva diametrálně odlišné přístupy ke stravování zkombinovat do veganské keto diety?

Na čem staví keto dieta:

Při keto dietě se dostanete do ketózy, kdy vaše tělo využívá tuky z potravy a z tukových zásob k tvorbě energie. Do ní se dostanete pomocí nízko sacharidového stravování, s důrazem na konzumaci tuků a bílkovin, díky němuž začnou játra produkovat ketonová tělíska. Už na první pohled se tedy zdá, že je to dieta plná masa a dalších živočišných produktů, jako jsou vejce a tučné mléčné výrobky.. Navíc v ní nefiguruje ovoce (kromě bobulového), škrobnatá zelenina, luštěniny ani celozrnné potraviny, což jsou všechno stálice veganské kuchyně a zdravé suroviny. Pro keto dietu jsou však pro svůj vysoký obsah sacharidů nevhodné. Malá ukázka:

  • 1 lžíce medu má 13 g sacharidů
  • 1 banán 25 g sacharidů
  • 150 g brambor má 27 g sacharidů
  • 2 kousky chleba mají asi 35 g sacharidů
  • malá miska vařené čočky má 42 g sacharidů

Na čem staví veganská dieta:

Veganská dieta je založena na konzumaci rostlinných produktů. Vylučuje tedy cokoliv živočišného původu, včetně medu nebo želatiny. Nenajdete v ní maso, vejce, ryby, ani mléčné výrobky. Cílem je být šetrnější k přírodě a nevyužívat ani neubližovat živým tvorům. Vegani svůj jídelníček skládají z:

  • obilnin
  • zeleniny
  • ovoce
  • oříšků a semínek
  • luštěnin.

Můžou se veganská a keto dieta spojit a fungovat?

Ano, jde to! Aby ale bylo dodrženo principů obou diet, musí výsledné stravování být založeno na rostlinných, nízkosacharidových výrobcích.

Ve společné množině nám tedy zbývají ořechy, semínka, kokos, bobulové ovoce, zelená a další neškrobnatá zelenina a rostlinné oleje. Důležité je získat dostatek tuků a bílkovin z rostlinných zdrojů. U tuků to není nic těžkého. Stačí jíst olivový olej, kokosový olej, avokádový, dýňový, hroznový, slunečnicový, sezamový, a kterýkoliv další olej z rostlin, semen nebo ořechů. Dále pak semínka, například slunečnicová, dýňová, chia a konopná. Velký výběr existuje i u ořechů: vlašské, mandle, pistácie, kešu, para atd.

Bílkoviny z rostlinných zdrojů budou větším oříškem. Potraviny obsahující rostlinné bílkoviny totiž často obsahují i poměrně velké množství sacharidů. Vhodné je ale tofu, tempeh, seitan a edamame, tedy sojové bílkoviny. Dále pak arašídy, které obsahují množství tuků a bílkovin a naopak málo sacharidů. V menším množství je vhodná také cizrna.  Chia semínka jsou také dobrým zdrojem bílkovin, zrovna tak jako mandlové máslo.

Klíčové je také jíst dostatek vlákniny. Ta nemá účinek na krevní cukr a ketózu neohrozí. Vhodné zdroje sacharidů, které jsou plné vlákniny, veganské a keto, jsou listová a neškrobnatá zelenina, kysané zelí, avokádo, v menším množství rajčata, bobulové ovoce a vodní meloun.

Veganská keto dieta: na co si dát pozor

Veganská strava se může zdát jako velmi zdravá, přesto ale u ní často dochází k nedostatku určitých důležitých živin, konkrétně vitamínu B12, železa, vápníku a zinku. Proto je při této specifické dietě dbát na dostatek zelené zeleniny a zvážit i vhodné doplňky stravy. Pokud jste veganem a zvažujete keto dietu, určitě je možné ji držet, nedoporučuje se ale držet ji příliš dlouho, aby nedošlo k problémům kvůli nedostatku zmíněných živin.

cogmagnifiermenucross-circle