› 
Blog   ›   Články   ›   Veganem ve starším věku: je bezpečné se jím stát v pokročilém věku?

Veganem ve starším věku: je bezpečné se jím stát v pokročilém věku?

Filtr

Trápí vás otázka, jestli je bezpečné stát se veganem ve starším věku? Rozhodně je to téma, které se nesmí podceňovat. Veganství má mnoho zdravotních výhod a je přínosné pro životní prostředí a etické vůči zvířatům. Má ale i svá úskalí, na které se člověk musí připravit, protože obzvláště ve starším věku by mohla být problémová. Ale dá se jim zabránit a my víme jak. 

Veganství: zdravé, nebo ne?

Veganství je nejen druhem stravování, ale celým životním stylem. Jde vlastně o vegetariánství dovedené do maxima, do extrému. Proto při něm hrozí nedostatečný příjem určitých živin, zato ale dokáže poskytnou i jisté zdravotní benefity.

Zatímco vegetariáni nejedí maso, vegani nejedí nic, co je živočišného původu. Tedy nejen maso a plody moře, ale ani vejce a mléčné výrobky. Jdou ale ještě dál. Nejedí nepoužívají med, želatinu, včelí vosk. Nenosí kožešiny, nekupují si kosmetické produkty testované na zvířatech. Z tohoto hlediska jdou příkladem i těm, kteří vegany nejsou, ale chtěli by žít etičtěji.

Jakmile z jídelníčku vyřadíte všechny tyto potraviny, zbydou vám suroviny získané výhradně z rostlin. Spousta ovoce a zeleniny, obilniny, luštěniny, ořechy a semínka. Tyto potraviny jsou velmi zdravé, a to z několika důvodů:

  • obsahují spoustu vlákniny, která snižuje "zlý" LDL cholesterol, pomáhá čistit střeva, pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru a udržovat zdravou váhu.
  • obsahují antioxidanty, látky, které bojují s volnými radikály a snižují zánět v těle, takže podporují zdraví.
  • oproti masité stravě mají málo nezdravých nasycených mastných kyselin.

Dokonce i vědecké studie prokazují, že vegetariáni méně často trpí onemocněním srdce, vysokým tlakem, cukrovkou, obezitou i rakovinou, tedy všemi zdravotními strašáky moderní doby.

Klady veganské stravy:

V dnešní době se dají veganské produkty koupit už skoro všude. To je velká výhoda, která veganům usnadňuje život. Veganská strava, tedy ta založená výhradně na produktech rostlinného původu, je chudá na nasycené mastné kyseliny, jejichž vysoká konzumace je spojována se srdečními onemocněními, vegani tedy mívají zdravější oběhový systém. Zato je bohatá na zdravé tuky, na vitamíny a minerály, včetně důležitých antioxidantů.

Je třeba také zmínit, že veganské stravování je prospěšné pro životní prostředí, protože chov zvířat spotřebuje více vody a vyprodukuje více nežádoucích plynů, než pěstování rostlin a ovoce.

Třetím velkým kladem dobro zvířat.

Zápory veganské stravy:

Většina vědeckých studií bohužel nerozlišuje mezi jednotlivými druhy vegetariánských diet, je proto obtížné zjistit, jaké přesně problémy mají přímo striktní vegani. Přesto však víme několik věcí:

  • veganská strava má svá rizika, především pro starší jedince
  • tato zdravotní rizika se správnými opatřeními dají obejít
  • může dojít k nedostatku vápníku, který je důležitý pro zdraví kostí, zubů, nervů, srdce i krve
  • hrozí nedostatečný příjem bílkovin, důležitých pro zdravé svaly, kosti i kůži.
  • nedostatečný příjem bílkovin je nebezpečný obzvláště ve starším věku, protože kvůli němu může docházet ke zhoršenému hojení.
  • veganská strava neobsahuje vitamín B12, který pochází pouze ze stravy živočišného původu. Ten je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a má i mnoho dalších důležitých funkcí.
  • potenciálne hrozí také podvýživa a únava.

Jak se tedy vyhnout nedostatku důležitých živin?

Pokud chcete být veganem ve starším věku, musíte při výběru veganské stravy být obezřetní a dávat si pozor na to, abyste získali dostatek kalorií a všech živin. Nedostatku vápníku se vyhnete, pokud do svého jídelníčku zařadíte dostatek mandlí, tmavě zelené listové zeleniny, fíků, tofu a pomerančů. Bílkoviny získáte z tofu, tempehu, seitanu, luštěnin, oříšků a semínek, včetně chia semínek. Vitamín B12 vám můžou poskytnout potraviny o něj obohacené, pravděpodobně ho ale budete muset přijímat jako doplněk stravy. Váš lékař by také měl pravidelně měřit vaši hladinu tohoto vitamínu v krvi.

Můžete tedy začít s veganstvím v pokročilejším věku?

Být veganem je možné v jakémkoliv věku. Je však dobré se neprve poradit s lékařem a dále potom vyhledat pomoc výživového poradce, který vám bude schopný sestavit jídelníček a navrhnout stravovací plán tak, aby vám nic nechybělo a vaše zdraví netrpělo, ale naopka prosperovalo. Polévky, saláty, smoothies a další jídla jsou vždy skvělou volbou, jak do svého těla dostat spoustu živin. Nemusíte se také začít stravovat vegansky ze dne na den. Jděte na to raději postupně. Vynechejte hovězí a vepřevé, po nějaké době i drůbež, a nakonec z jídelníčku vyřaďte i vejce, mléčné výrobky a ryby.

 

cogmagnifiermenucross-circle