› 
Blog   ›   Články   ›   Svěží nápady, jak udržet ovoce a zeleninu déle čerstvé

Svěží nápady, jak udržet ovoce a zeleninu déle čerstvé

Filtr

Je mnohem snadnější jíst zdravěji, když máte po ruce chutné ovoce a čerstvou zeleninu. Proto je důležité vědět, jak plodiny uchovávat, aby zůstaly co nejdéle v co nejlepším stavu. Navíc vám to ušetří peníze a čas.

Jak skladovat brambory a rajčata

Brambory i rajčata by se pokud možno měly skladovat v chladném, suchém, dobře větraném místě. Může to být spíž, nebo dokonce kuchyňská linka. Rozhodně je nedávejte do lednice, to potom ztratí chuť i šťavnatost. Držte je také dál od slunce a zdrojů tepla.

Jak skladovat listovou zeleninu

Strčit pytel salátu do lednice je sice jednoduché, ale pravděpodobně vám takto nevydrží čerstvý příliš dlouho. Pokud kupujte salát v celku, nejprve ho omyjte a důkladně osušte. Připravte si velký uzavíratelný sáček nebo ještě lépe vzduchotěsnou nádobu, které vyložte papírovými utěrkami a takto skladujte ve spodním šuplíku lednice. Salát zůstane čerstvý až deset dní! Salát v celku vydrží déle, než samotné listy (krom těch balených v ochranné atmosféře). Samotné salátové listy uchovávejte v sáčku.

Jak uchovat avokádo

Pokud koupíte avokádo tvrdé a nezralé, uchovávejte ho na kuchyňské lince, dokud nedozraje a nezměkne. Poté ho zabalte do igelitového sáčku a přendejte do lednice, kde vydrží až pět dní. Jakmile avokádo změkne příliš a začne zapáchat, musíte ho vyhodit. Pokud chcete uchovat hotové guacamole, použijte přímo na jeho povrch plastový sáček a dejte do lednice.

Jak uchovávat bobulové ovoce

Jahody, maliny, borůvky, ostružiny, atd. - to jsou jedny z nejzdravějších druhů ovoce. Nejčerstvější zůstanou v lednici či zmražené. V lednici je skladujte neumyté, v prodyšné nádobě a zkonzumujte co nejdříve. Bobulové ovoce snadno chytá plíseň, proto pokud si koupíte větší množství, je dobré bobulové ovoce omýt, důkladně osušit a zamrazit. Nejlépe na plechu vyloženém pečícím papírem, rozložené v jediné vrstvě. Jakmile zmrznou, přesypte je do vzduchotěsného sáčku. Takto vydrží až rok.

Jak skladovat jablka a hrušky

Jablka vám můžou vydržet celou zimu, pokud je uskladníte v tmavé, chladné (ideálně 1 až 4 stupně Celsia), dobře větrané místnosti, například ve zděném sklepě. Potřebná je i vzdušná vlhkost, díky níž se ovoce nescvrkne. Pokud je váš sklep suchý, dejte na zem nádobu z vodou, nebo bedýnku s mechem, který pravidelně zalévejte.

Jak skladovat banány

Banány rozhodně nedávejte do lednice, jsou tropickým ovocem a chlad jim nesvědčí, ztratily by svoji chuť i vůni. Vyndejte je ze sáčku a skladujte při pokojové teplotě. Nesmí být na vlhkém místě ani na slunci.

cogmagnifiermenucross-circle