› 
Blog   ›   Hubnutí   ›   Spalování tuků: spaluje vaše tělo momentálně tuky, nebo cukry?

Spalování tuků: spaluje vaše tělo momentálně tuky, nebo cukry?

Filtr

Je vaše tělo nastavené na spalování tuků, nebo cukrů? Lidský organismus totiž zvládne oboje. Může být buď v režimu, kdy spaluje tuky, a nebo - což je častější - kdy spaluje cukry. Pro optimalizaci vašeho zdraví a tělesné hmotnosti je dobré vědět více o metabolismu a tvorbě energie.

Co o metabolismu musíte vědět

Metabolismus, neboli látková přeměna, je soubor reakcí probíhajících v těle za účelem přeměny látek na energii. Jde tedy o příjem a zpracování živin z potravy. Ty získáváme ze tří makroživin: sacharidů, tuků a bílkovin. Sacharidy slouží jako primární zdroj energie. Tuky také slouží jako zdroj energie, navíc nám pomáhají vstřebávat některé vitamíny. Bílkoviny mají funkcí mnohem více, slouží jako stavební prvky našeho těla, podporují imunitní systém, opravují tkáně a částečně také slouží jako zdroj energie.

Náš metabolismus je flexibilní, dokáže se adaptovat na to, jaký zdroj energie máme právě k dispozici. To bylo důležité zejména pro naše předky lovce-sběrače. V dobách hojnosti potravy tělo spaluje na energii sacharidy, v dobách, kdy bylo o potravu nouze, se metabolismus přeorientoval na spalování tuků. Tento princip přetrval, ačkoliv naše generace už má potravy dostatek neustále.

Jaký je rozdíl mezi "spalovači tuků" a "spalovači cukrů"?

  • "Spalovač cukrů" je každý, kdo primárně spaluje pro energii sacharidy. Sacharidy se rozloží na glukózu, která je posléze přeměněna na energii.
  • Problém nastává, když sníme více sacharidů, než je naše tělo v tu chvíli schopné využít. Přebytečná energie se potom uloží do tukových buněk, může také docházet ke snížení citlivosti buněk na inzulin, což může vést až k cukrovce.
  • Dalšími vedlejšími účinky často bývají tendence neustále svačit, chutě na sladké, přebytečný tuk v oblasti břicha a energetické výkyvy.
  • "Spalovač tuků" je člověk, který pro tvorbu energie spaluje primárně tuky. Jak ty ze stravy, tak ty z tukových zásob. Takovému stavu se říká ketóza. Nastává, když jíme velmi málo sacharidů a tělo spálí i veškeré uložené sacharidy (glykogen).
  • Na rozdíl od spalování cukrů má režim spalování tuků řadu výhod: méně chutí na sladké (a na jídlo obecně), jasnější mysl, stálá energie a lepší kontrola tělesné hmotnosti (díky ketóze dochází ke svalování tukové tkáně).

Proč naše tělo potřebuje i sacharidy

Ačkoliv se může zdát, že být v ketóze je ideální a žádoucí, naše tělo určité množství sacharidů potřebuje. Každý člověk to snáší jinak, ale někteří si po delší době strávené v ketóze stěžují na suché oči, únavu a hormonální nerovnováhu. Existuje ale řešení, jak stále využívat výhod ketózy a vyhnout se nežádoucím komplikacím spojeným s dlouhodobým setrváváním v ketóze: cyklická ketóza. To znamená navýšit během jednoho dne v týdnu svůj příjem sacharidů, a ostatní dny se zase vrátit k nízkosacharidovému stravování.

Jak na efektivní spalování tuků

Většina z nás je nastavená na spalování cukrů - sacharidů, které přece jen tvoří velkou část jídelníčku většiny lidí. Tělu proto může zprvu činit potíže přejít do ketózy, protože bylo léta zvyklé využívat energii ze sacharidů. Je to ale možné. Při změně jídelníčku se soustřeďte na dostatečný příjem vitamínů a minerálů. Zaměřte se na celistvé a kvalitní potraviny, jako je maso od krav z pastvy, kvalitní tuky a oleje a zelenina, nejlépe v bio kvalitě. Základem ketogenní stravy jsou tuky a bílkoviny, sacharidy maximálně omezte. Vypozorujte, zda na vás nemají negativní účinek časté alergeny, jako jsou lepek, mléko, či arašídy. Své ráno můžete nastartovat keto kávou nebo bylinkovým čajem.

 

cogmagnifiermenucross-circle