› 
Blog   ›   Rady, tipy, návody   ›   Ruinuje vám budík den?

Ruinuje vám budík den?

Filtr

Naše produktivita a množství energie, které daný den cítíme, je dána několika faktory. Záleží na tom, jak jsme se vyspali, na zdravotním stavu i životním stylu. Věděli jste ale o další věci, která překvapivě ovlivňuje naše ráno a dopoledne, a to víc, než si uvědomujeme? Ano - je to zvuk vašeho budíku! Jak vás možná okrádá o cennou energii a co s tím udělat?

Vědci se vyptávali na budík

Kdo z nás by si nepřál vstávat odpočatý a plný elánu? Vědci nedávno publikovali studii, ve které zkoumali vliv tónu budíku na spánkovou inercii, tedy na to, jak "groggy" nebo odpočatí se ráno cítíme. Konkrétně se vědci ptali lidí na to, jaký zvuk budíku preferují a jaké jsou jejich pocity, když ho slyší.

Ve výsledku zjistili, že lidé, kteří se probouzejí díky melodickým tónům, se ráno cítí více svěží, než jiní lidé.

Spánková inercie může trvat "jen" 30 minut, ale klidně také až 4 hodiny. Je spojená s nižší produktivitou a sníženou bdělostí, takže není nic příjemného. Protože většina z nás si naopak přeje dobrý start dne, který totiž většinou vede i dobrému dni celkově.

Místo jednolitého obvyklého pípání si proto raději jako budík nastavte nějakou pěknou melodii, jejíž kolísavé tóny nahoru a dolů vás ráno lépe proberou a udrží ve střehu.

Který tón je jako budík nejlepší?

Vědci se také snažili přijít na to, jestli různé hudební žánry budou mít vliv na reakci našeho těla na tón budíku. Zjistili ale, že na žánru nezáleží, že jde o melodičnost. Právě ta totiž pocit ranní malátnosti snižuje. Takže ať už zvolíte pop, country nebo metal a bude to píseň melodická, bude to vždy správná volba. Největší účinek zaznamenáte s veselými rychlejšími melodiemi. Ty vás po ránu "nakopnou" nejlépe. Ze svého music listu si vyberte ty songy, které si můžete snadno prozpěvovat. Nemusí to dokonce být ani píseň se slovy - stačí i instrumentální skladby. Vyberte něco, co si pamatujete a rádi pobrukujete. Nebojte se ani vkročit do těch hudebních vod, do kterých byste jinak nevkročili.

Budík neodkládejte

Je sice lákavé zmáčknout tlačítko a budík na pár minut odložit, jenže pokud vám záleží na tom, abyste během dne měli jasnou mysl, nevyplatí se to. Pár minut neklidného spánku navíc vás totiž může ovlivnit po celý zbytek dne! Sníží se vaše schopnost rozhodování a koncentrace. Navíc, pokud to děláte pravidelně, jak kvalita, tak kvantita vašeho spánku se snižuje. Když si budík večer před spaním nařizujete, nepočítejte s žádnými odklady.

Prostě ho rovnou nařiďte na čas, kdy vstát musíte.

Něco tak nečekaného, jako je váš ranní budíček, může ovlivňovat celý váš den. Ostrý monotónní zvuk budíku a jeho odkládání vás může připravit o koncentraci i svěží energii jak ráno, tak i během dne. Zvolte si pěknou melodickou skladbu a jakmile ji ráno uslyšíte, prostě vstaňte a užívejte si kvalitního dne!

 

cogmagnifiermenucross-circle