› 
Blog   ›   Články   ›   Role vitamínů a minerálů v krizových situacích

Role vitamínů a minerálů v krizových situacích

Filtr

Role vitamínů a minerálů je pro naše tělo klíčová, a to se nemění ani v krizových situacích. Naopak, pokud jsme ve stresu, potřebuje naše tělo živin co nejvíce. Jak? A kde je získat?

Co jsou to vitamíny

Vitamíny jsou organické sloučeniny (obsahují uhlík), které jsou v malém množství potřebné pro chod lidského těla. Vitamín D si naše tělo umí samo syntetizovat pomocí slunečního záření, ostatní přijímáme z potravy. Rozlišujeme 13 různých vitamínů, z nichž některé jsou rozpustné ve vodě (vitamíny B, C), jiné k tomu potřebují tuky (vitamíny A, D, E, K), zato je naše tělo umí skladovat v tukové tkáni a v játrech.

Jakou hrají roli ve stresu a v krizových situacích

Většinu vitamínů musíme přijmout ze stravy. To proto, že jich naše tělo buď neprodukuje dostatek, nebo je neumí vyrobit vůbec. Tělo jich sice pro správný chod metabolismu potřebuje jen malé množství, ale pokud ani to mu nedodáme, může dojít k méně či více vážným zdravotním problémům. Nedostatek vitamínu A způsobuje šeroslepost a další problémy zraku. Nedostatek vitamínu B způsobuje nemoc beriberi a problémy s kůží. Nedostatek vitamínu K vede k náchylnosti ke krvácení. Ve stresových situacích se vám obzvláště bude hodit komplex vitamínů skupiny B, které povzbudí metabolismus a postarají se o dávku energie, pomůžou i s myšlením a sníží stres. Hodit se bude i vitamín C, který je silným antioxidantem, chránícím tělo proti účinkům stresu.

Co jsou to minerály

Minerály jsou chemické prvky, které lidské tělo potřebuje ke správnému vykonávání všech funkcí. Lidské tělo je složeno z makrominerálů (kyslík, vodík, uhlík, dusík), které tvoří 96% těla, a mikrominerálů, nebo-li stopových prvků (vápník, fosfor, draslík, sodík, hořčík a další).

Jakou hrají roli v krizových situacích a při stresu

Minerály jsou jednotlivé prvky, tělo si je tedy nemůže samo vyrobit. Musíme je přijmout z rostlinné a živočišné stravy a také z vody. Hořčík je důležitý pro funkci svalů a nervů. Krom toho zlepšuje kvalitu spánku. Nervový systém také potřebuje zinek.

Kde vitamíny a minerály načerpat

Ideální je přijmou vitamíny a minerály ze stravy, z rostlinné a živočišné, minerály je možné získat i z minerální vody. Někdy je ale potřeba sáhnout po potravinách, které jsou o vitamíny a minerály obohacené, nebo po potravinových doplňcích.

Záverečné tipy

  • Nervový systém potřebuje hořčík, zinek, vitamíny skupiny B, vitamín C, D a E a také omega-3 mastné kyseliny. Ty pomůžou se stresem i v krizových situacích.
  • Při nedostatku vitamínů a minerálů může docházet ke zdravotním problémům, dbejte tedy na jejich dostatečný příjem.

 

cogmagnifiermenucross-circle