3 potraviny, které pomohou s nadýmáním + recept

Vyplatí se znát potraviny, které pomohou s nadýmáním. Nadýmání nastává, když je gastrointestinální trakt naplněn vzduchem nebo plynem. Většina lidí popisuje nadýmání jako pocit plnosti, napětí nebo otoku v břiše. Vaše břicho může být také oteklé, natažené, tvrdé a bolestivé.



Určitě už se vám to také stalo. Cítili jste ten nafouklý, nepříjemný pocit, kvůli kterému jste nebyli ve své kůži. Ano, bavíme se tu o nadýmání.

Nadýmání může mít vícero podob a příčin.

Většinou se nadýmáním myslí příliš mnoho vzduchu – nebo i vody – zadržovaných v těle. Vzduch může být v trávicím traktu uvězněný třeba i kvůli tak nevinné věci, jako je žvýkání žvýkačky! Můžete se cítit nafouknutí z plynu či těžcí a malátní z přebytečné vody.

Problémem je potom fakt, že hledání příčiny často není snadné.

Proto se pojďme na toto téma více zaměřit.

Nadýmavé potraviny

Pokud nadýmáním trpíte často, dobrou strategií je zapisovat si vše, co sníte. Cílem tak je odhalit, jaké potraviny vám způsobují potíže. Často to bývají mléčné výrobky, košťálová zelenina, umělá sladidla apod.

Sůl

Dalším viníkem může být sůl. Ta dokáže v těle zadržovat vodu, proto když sníte něco, kde jí je hodně, můžete se druhý den cítit nateklá.

Nemoci, problémy se zdravím, léky

Jiné příčiny nadýmání mohou být způsobeny zdravotním stavem či léky. Může je způsobit:

  • syndrom dráždivého tračníku (IBS)
  • zánětlivé onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba
  • jiné gastrointestinální poruchy
  • pálení žáhy
  • giardiáza (infekce střevních parazitů)
  • určité léky

Tyto podmínky způsobují faktory, které přispívají k plynům a nadýmání, jako jsou:

  • nadměrný růst nebo nedostatek bakterií v GI traktu
  • akumulace plynu
  • změněná pohyblivost střev
  • zhoršený tranzit plynu
  • abnormální břišní reflexy
  • viscerální přecitlivělost (pocit nadýmání při malých nebo dokonce normálních změnách těla)
  • malabsorpce potravin a sacharidů
  • zácpa.

Stres a psychické problémy

Nejíte příliš mnoho mléčných výrobků, soli, ani nežvýkáte žvýkačky? Pokud je pro vás těžké určit konkrétní potraviny, vezměte na vědomí také prostředí, ve kterém jíte. Stresování se v době jídla může totiž způsobit nadýmání. Jakýkoli druh stresu – ať už emoční, psychický nebo fyzický – může vyvolat bojovou reakci, která odvádí krev pryč z trávicího traktu směrem k svalům a mozku. Když do zažívacího traktu proudí méně krve, proces trávení se zpomalí, což způsobí, že potraviny budou v zažívacím traktu setrvávat déle. I to může způsobit nepohodlí a nadýmání.

Načasování

Mezi jídly nečekejte příliš dlouho. Dlouhé periody – tedy více než 5 až 6 hodin – bez jídla po mohou způsobit obdobnou stresovou reakci. Takže, pokud umíráte hladem, protože jste nejedli několik hodin a poté sníte velké množství jídla, vaše zpomalená trávicí funkce způsobí ještě větší nadýmání.

3 nejlepší potraviny při boji s nadýmáním:

ANANAS

Ananas obsahuje enzymy, které mohou pomoci při trávení. Navíc, protože toto tropické ovoce tvoří 87% vody a má více než 2 gramy vlákniny na šálek ovoce, může vám pomoci udržovat pravidelnost a udržovat trávicí trakt ve špičkové formě.

ZÁZVOR

Zázvor je protizánětlivý a může pomoci uvolnit svaly trávicího traktu.

JOGURT

Kromě toho, že je jogurt bohatý na proteiny, které zkrotí chuť k jídlu, obsahuje jogurt probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru, která může váš trávicí systém přimět k efektivnějšímu zpracování jídla.

 

Recept na nápoj proti nadýmání:

Ananasové smoothie

  • 2 šálky jogurtu
  • 1 šálek krájeného ananasu
  • 1/4 šálku kokosového mléka
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 6 kostek ledu

Vše v mixéru důsledně promíchejte a podávejte!

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář