› 
Blog   ›   Články   ›   Pomůže vám detox zhubnout?

Pomůže vám detox zhubnout?

Filtr

V předchozích článcích jsme rozebrali, co to detox je, a nyní ho spojíme s hubnutím. Je možné, že nám detox pomůže zhubnout? Nebo je to jen nafouklá bublina, která není založená na pravdě? 

Tělo se detoxikuje přirozeně

Detox má za úkol zbavit naše tělo toxinů. Těch se náš organismus zbavuje samovolně a pravidelně, ovšem někteří lidé věří, že se nedokáže zbavit úplně všech toxinů a je tedy třeba mu pomoct. Existuje mnoho lidí, kteří věří, že se nebezpečné látky usadí v játrech, střevech a lymfě a způsobují nám problémy, počínaje únavou a bolestmi hlavy a rakovinou konče. Nárazový přísný režim - detox - tedy slibuje nárůst energie, zlepšené zažívání, jasnou mysl a navíc fyzické odlehčení.

Zdravější stravování prospěje každému

Detoxikační diety proto zakazují konzumaci potravin bohatých na toxiny a naopak doporučují přidat více kvalitní zeleniny, ovoce, luštěnin a podobně. Alkohol a kouření je při nich nahrazenou spoustou vody, bylinkovými čaji, zeleninovými šťávami a lehkým cvičením. Skeptici detoxu ale namítají, že neexistují dostatečné důkazy z vědeckých studií, které by potvrdily, že detoxikační snahy opravdu zbaví naše tělo toxinů. Jenomže to nemění nic na tom, že zdravější stravování plné vitamínů, minerálů a vlákniny prospěje každému.

Pomůže vám detox zhubnout?

Jedním z důvodů, proč se lidé k detoxu rádi uchylují, je příslib úbytku na váze. Kdo se rozhodne zhubnout, nejraději by tak učinil už za pár dní a detox se v tomto směru zdá jako nejrychlejší cesta. Ztráta tělesné hmotnosti je totiž příjemným vedlejším účinkem detoxu. Takže ano, určitě je možné pomocí detoxikační diety zhubnout. Je třeba si ale uvědomit několik ALE, které s tím souvisí,

Co absolutně musíte o hubnutí pomocí detoxikace vědět:

1. Čekejte, že prvotní úbytek na váze bude způsoben ztrátou vody. Což není na škodu, zadržovat v těle příliš přebytečné vody také není zdravé. Vemte to na vědomí spolu s faktem, že ne všechen úbytek na váze rovná se zmenšení vašich tukových zásob.

2. Detoxikace není dlouhodobé řešení tělesné hmotnosti. Jakmile přísný "čistící" režim ukončíte, je pravděpodobné, že ztracená kila se vám zase vrátí.

3. Tělo během detoxu pravděpodobně nedostává veškeré živiny, které potřebuje, což může vést ke zvýšené chuti k jídlu, jakmile s detoxem skončíte. Je také časté, že pocítíte naopak únavu a vyčerpání.

Jak na zdravý detox?

Nespoléhejte na detox jako na metodu hubnutí. Zdravého úbytku na váze dosáhnete správným složením jídelníčku, kalorickým deficitem a pravidelným pohybem. Detoxikaci pojměte jako příležitost pít více vody a neslazených čajů, jíst více zeleniny a omezit všechny škodlivé a návykové látky. Důležité, dokonce klíčové je vytrvat. Hubnutí je běh je na dlouhou trať, obzvlášť, pokud potřebujete shodit hodně kilogramů. Jakmile požadované váhy dosáhnete, musíte si ji také upevnit, abyste předešli jo-jo efektu. Soustřeďte se na dostatečný příjem bílkovin, které jsou při hubnutí vaším nejlepším spojencem, spolu s vlákninou a mikroživinami. Detoxikace vám s hubnutím pomůže, ale nespoléhejte na ni jako na hlavní metodu hubnutí.

 

cogmagnifiermenucross-circle