Ořechy při keto dietě: které zvolit?

Víte, že ořechy při keto dietě nesjou zakázané? Co víc, jsou naopak skvelým zdrojem zdravých tuků. Nesmíte to s nimi ale přehnat. Navíc si vybírejte ty s menším množstvím sacharidů. Přinášíme vám proto průvodce ořechy, které volit a které konzumovat méně. 



Ořechy jsou zdrojem zdravých nenasycených mastných kyselin, nezbytných pro zdravé tělo a navíc zdrojem energie při keto dietě. Pro jejich skvělou chuť a křupavost jsou také vítanými doplňky ketogenní stravy, které uspokojí naše chutě.

Ačkoliv zdravé jsou všechny, pro jednoduchost si ořechy rozdělíme do tří kategorií, jako na semaforu: zelené, které obsahují jen minimum sacharidů, oranžové, které mají střední množství sacharidů, a červené, které oproti ostatním kategorií obsahují sacharidů nejvíce.

Zelené - velmi vhodné pro keto dietu, volte je nejčastěji: pekanové ořechy, para ořechy, makadamové ořechy.

Oranžové - konzumujte s mírou: vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, arašídy, piniové oříšky.

Červené - konzumujte v malém množství, příležitostně: kešu oříšky, pistácie.

Pekany, para a makadamy si proto můžete během keto diety užívat jak často chcete. I tak je ale třeba pamatovat na to, že ořechy obsahují hodně tuků, i když těch zdravých, a s nimi tudíž spojených kalorií. Je tedy potřeba dbát na přiměřené množství.

Co se týče "oranžové" sekce ořechů, tedy vlašské, mandle, lískové, arašídy a piniové, těch si můžete trochu dopřát a v ketóze zůstat, dbejte ale na jejich menší množství.

Kešu a pistácie jsou sice zdravé a lahodné, ale pokud chcete mít jistotu, že ketózu neporušíte, raději zvolte jiné ořechy. Asi 30 kešu oříšků totiž skrývá 10 g sacharidů.

Jak oříšky jíst?

  • Dejte si hrst jako svačinku.
  • Nasucho je orestujte na pánvi a posypte jimi salát.
  • Ve výkonném robotu z nich namelte máslo.

Ořechy při keto dietě: Na co si ještě dát pozor

Pozorně čtěte etikety. Vyhněte se ořechům, které jsou obalené v cukru, restované na medu, kořeněné apod., protože ty můžou obsahovat cukry, což rozhodně pro keto dietu není vhodné.

Ačkoliv jsou ořechy plné živin, nepřehánějte to s nimi. Pamatujte, že pokud chcete hubnout nebo si přejete regulovat svoji hladinu krevního cukru, je třeba pamatovat, že ořechy obsahují hodně tuků a tedy hodně kalorií. Abyste hubli, musíte být v kalorickém deficitu.

Oříšky nejsou vhodné pro bezmyšlenkovité ujídání mezi jídly, právě proto, že obsahují hodně kalorií. Vaše tělo by pálilo tuky ze snědených ořechů, a ne z vašich tukových zásob.

Jak si hlídat množství ořechů při keto dietě:

  • předem si určete množství, které chcete sníst
  • nejezte ořechy z pytlíku/dózy, ale přendejte si malé množství na malou misku
  • jezte je vědomně, ne nevědomky při sledování televize
  • pokud se hubnutí zastaví, zkuste příjem ořechů omezit