› 
Blog   ›   Zdravý životní styl   ›   Nové mozkové buňky i v dospělosti? Ano!

Nové mozkové buňky i v dospělosti? Ano!

Filtr

Ještě donedávna se vědci domnívali, že nám v dospělosti už nové mozkové buňky narůst nemůžou. Omyl! Můžou a my vám proto přinášíme hned 10 způsobů, jak podpořit neurogenezi, tedy růst mozkových buněk.

Dlouhou dobu měla věda za to, že se rodíme s určitým počtem mozkových buněk a tím to končí. Jak stárneme, naše mozkové buňky přirozeně odumírají. Takže zhruba už po 25 letech života to z funkcí našeho mozku jde z kopce. Proto je skvělou a až neuvěřitelnou zprávou, že vědci přišli na to, že neurogeneze - tedy růst nových mozkových buněk - je možná i v dospělém životě! Nové buňky se tvoří v hipokampu, části mozku, která je také zodpovědná za dlouhodobou paměť, učení a řídí naše emoce.

Proces neurogeneze můžete buďto urychlit, nebo naopak utlumit. K utlumení dochází kvůli stárnutí, oxidativnímu stresu, stravou bohatou na cukry a nasycené tuky. Mozkové buňky potřebujeme ke zvládání všech kognitivních funkcí. K povzbuzení jejich tvorby je třeba vytvořit to správné prostředí:

1) Dopřejte si dostatek spánku

K podpoře vzniku nových mozkových buněk je třeba dbát také o ty stávající. Jednou z věcí, která jim škodí nejvíce, je nedostatek spánku. Spánek totiž působí jako detox pro váš mozek. Odplavuje toxiny a zabraňuje tak degenerativním chodobám, jako je např. Alzheimerova choroba. Krátkodobý spánkový deficit není nijak škodlivý, problémem je ovšem chronický nedostatek spánku, který zvyšuje množství stresových hormonů v těle. Dostatek spánku naopak jejich množství snižuje a tvorbu nových mozkových buněk podporuje. Snažte se spát 7-9 hodin denně.

2) Vyzkoušejte přerušovaný půst

Přerušovaný půst je oblíbeným nástrojem pro efektivnější spalování tuků. Krom hubnutí je ale také skvělý jako prevence civilizačních chorob a pomáhá zlepšit mozkovou činnost. Spočívá v tom, že všechna svá jídla sníte v menším časovém úseku, než doposud, čímž prodloužíte čas, ve kterém se vaše tělo postí, tedy nepřijímá kalorie. Časté je rozdělení na 16 hodin půstu a 8 hodin, kdy máte povoleno jíst. Vědecké studie ukazují, že takovýto způsob stravování podporuje tvorbu nových mozkových buněk.

3) Jezte zdravě

Strava hraje kritickou roli v našem zdraví, a to i v tvorbě nových mozkových buněk. Zdraví i mozku škodí průmyslově zpracované potraviny, cukr a nasycené tuky. Naopak zdravé potraviny dokážou váš hipokampus doslova zvětšit! Ovoce, zelenina, zdravé tuky, nebo třeba kurkuma - to vše je pro zdravý mozek nezbytné.

4) Smlsněte si na tmavé čokoládě

Čokoláda je nejen chuťově skvělá, pomáhá také v tvorbě nových neuronů. Flavanoly, které se v ní nacházejí, se naakumulují v té části mozku, která je zodpovědná za paměť a učení, zlepšují prokrvení mozku, podporují růst nových mozkových buněk a zlepšují jejich propojení.

5) Pijte zelený čaj

Zelený čaj obsahuje epigallokatechin galát, látku, které je příčítána schopnost podpořit růst nových mozkových buněk. Krom toho také podporuje paměť.

6) Hýbejte se

I pohybová aktivita má potenciál pomoci s růstem nových mozkových buněk. Zvětšuje hipokampus, čímž vyvažuje přirozenou ztrátu mozkových buněk působenou stárnutím, a také zlepšuje paměť. Nejúčinnější se v tomto případě zdá aerobní aktivita.

7) Procvičujte mozek

Pokud chcete získat nové mozkové buňky, musíte kromě těla procvičovat také mozek samotný. Čím více budete mozek procvičovat, tím lepší funkčnost si zachová. Učte se novým věcem, cestujte na neznámá místa, seznamujte se s novými lidmi a meditujte.

8) Pobývejte venku

Čerstvý vzduch a příroda jsou balzámem na naše zdraví i duši. Důležité je také sluneční záření, díky nemuž si naše tělo vyrobí vitamín D. Ten potom podporuje gen, který nepřímo podporuje tvorbu nových mozkových buněk. Mimo jiné si pobytem venku snížíte úroveň stresu.

 

cogmagnifiermenucross-circle