› 
Blog   ›   Hubnutí   ›   Mýty o hubnutí: 10 věcí, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o hubnutí: 10 věcí, kterým byste měli přestat věřit

Filtr

Jestliže chcete zhubnout, jistě jste si na toto téma už ledacos nastudovali. Problémem dnešní doby není nedostatek informací - právě naopak. Internet i média se jen hemží radami o tom, jak zhubnout. Často se ale setkáváme s informace, které jsou zavádějící nebo dokonce zcela mylné. Proto si dnes osvětlíme téma mýtů o hubnutí a prozradíme vám, jakým mýtům byste okamžitě měli přestat věřit.

Mýtus o hubnutí #1: Hubnutí je pro každého stejné

Tak jako každý z nás jinak vypadá, tak také nejsme jeden jako druhý co se týče hubnutí. Jednotlivci se velmi liší svými geny, tělesnou konstitucí, životním stylem, emocemi a životními zkušenostmi  - a na tom není vůbec nic špatného. To však také znamená, že to, co mohlo fungovat pro vašeho přítele, nemusí nutně fungovat pro vás. Místo toho byste se měli soustředit na nalezení zdravých návyků, které budou fungovat právě pro vás.

Mýtus o hubnutí #2: To, co sníte, musíte také spálit

Určitě jste už někdy viděly obrázky, které ukazují, jak dlouho musíte jet na kolečkových bruslích, abyste spálili jednu housku, jak dlouho lézt po horách, abyste spálili řízek a jak dlouho luxovat, abyste spálili porci hranolek. Jiné obrázky to zase ukazují z opačné strany, ale princip je stejný: abyste si zasloužili jednu tatranku, musíte uplavat třicet bazénů, apod. Rozhodně tyto rady neberte doslova. Jen byste tím poškozovali váš vztah k jídlu a k pohybu. Vedlo by to k nárůstu stresu a stres je pro hubnutí značně nežádoucí, protože ho znesnadňuje.

Mýtus o hubnutí #3: Sacharidy jsou úhlavním nepřítelem

Dříve byly pod drobnohledem dietářů tuky, dnes jsou to sacharidy. Sacharidy samy o sobě ale za vaše přibírání nemohou. Nemusíte se jich proto bát. Je však třeba jíst je ve správném množství a vybírat si kvalitní zdroje sacharidů, Ovoce, zelenina, celozrnné výrobky - to vše jsou potraviny pro naše tělo přínosné. Lidské tělo je využívá jako zdroj energie a pro obnovu svalů a regeneraci. Pokud chcete hubnout, doporučujeme ale množství sacharidů omezit. Můžete zvolit nízkosacharidové stravování nebo keto dietu, při níž dočasně sacharidy vyřadíte z jídelníčku úplně, čímž tělo donutíte spalovat tuky. Hubnutí v ketóze vám usnadní některý z našich dietních balíčků na hubnutí.

Mýtus o hubnutí #4: Pocit hladu je ukazatelem, že si vedete dobře

Hladovění není klíčem pro úspěšné hubnutí. Vaše tělo energii potřebuje a pokud mu ji nedáte, bude se o ni dožadovat stále intenzivněji. Ve výsledku to ve většině případů dopadne tak, že večer vyjíte ledničku i spíž. Samozřejmě, přecpávat se při hubnutí by bylo kontraproduktivní. Malý hlad je v pořádku, ale vlčímu hladu se vyvarujte.

Mýtus o hubnutí #5: Vynechat z jídelníčku celou skupinu potravin je v pořádku

Je mýtem, že zhubnout se dá jen jediným způsobem. A zrovna tak není pravdivé, že byste měli vynechávat celé skupiny potravin. Ano, pokud jste alergičtí na laktózu, pak se pochopitelně mléčným výrobkům dále vyhýbejte, ale pro zdravé lidi není nutné si jídelníček silně omezovat. Rozmanitý jídelníček vám zaručí, že vaše tělo dostane všechny potřebné vitamíny a minerály.

Mýtus o hubnutí #6: Při cvičení se nutně musíte zpotit

Platí, že každá pohybová aktivita se počítá. Někomu vyhovuje intenzivní pohyb, kterému se věnuje kratší dobu, jiný dávat přednost volnějšímu typu cvičení. Při výběru vhodného pohybu dbejte i na svůj zdravotní stav - hubnout se dá i chůzí, plaváním, jízdou na kole či jógou.

Mýtus o hubnutí #7: Existují dobré a špatné potraviny

Polarizace jídla jako dobrého nebo špatného není právě skvělá. Abyste si vybudovali a udrželi zdravý vztah k jídlu, neškatulkujte potraviny jako "hodné" a "zlé". Zaměřte se na to, abyste všechny potraviny viděli v neutrálních tónech. Dosáhnete tím toho, že nad vámi jídlo nebude mít moc. Tím, že si povolíte jíst všechno, najednou se psychologicky stanete pánem vašeho jídelníčku vy. Výsledkem bude méně přejídání, menší pocity viny a přirozeně vyvážená strava.

Mýtus o hubnutí #8: Číslo na váze je nejlepším ukazatelem zdraví

Číslo na váze ještě nemusí vůbec nic znamenat. Každý jsme jiný, jinak vysoký, s jinou tělesnou konstitucí a nelze proto stanovit žádné univerzální číslo, kolik by měl zdravý člověk vážit. Podobné je to i s BMI, i to může být jistým ukazatelem, ale i to je hodnotou značně individuální a relativní k jedinci. Důležité je, jak jste na tom zdravotně, jak se cítíte, a kolik máte energie.

Mýtus o hubnutí #9: Nízkokalorické obměny jsou pro hubnutí lepší

Víme, že cukry a tuky přidávají jídlu na výživnosti, takže je snadné sníst jich příliš. To se potom odrazí i na velikosti našeho pasu. Jenomže pokud si myslíte, že vás zachrání nízkotučné výrobky a podobné náhražky, vyvedeme vás z omylu. Důležité je složení výrobků. Nízkokalorická jídla se často prezentují jako zdravější varianta, ale nemusí tomu tak vždy být. Například nízkotučné jogurty obsahují přidané škroby a cukry, takže uděláte lépe, když si dáte jogurt tučný a kvalitní. Vždy se dívejte na složení a na to, jestli vás daná potravina zasytí, nebo ne.

Mýtus o hubnutí #10: Nesmíte jíst po 7. hodině večer.

Často si lidé myslí, že cokoliv snědí později večer, se jim rovnou uloží do tukových zásob. Tak to ale být vůbec nemusí. Pokud má vaše tělo opravdu hlad, dopřejte mu jídlo. Večer si můžete dát lehkou svačinu v podobě zeleniny, ovoce, řeckého jogurtu či hrsti ořechů. Zároveň se ale ohlédněte zpět za svým dnem. Je možné, že přes den jíte málo. Dejte svému tělu raději dostatek jídla během dne, a uvidíte, že večer nebudete tolik pošilhávat po ledničce. Dalším případem jsou lidé, kteří pracují v noci. Ti se samozřejmě musí večer pořádně najíst, protože jejich denní režim je posunutý.

cogmagnifiermenucross-circle