› 
Blog   ›   Keto dieta   ›   Můžu low carb když... Kdo by si měl dát pozor?

Můžu low carb když... Kdo by si měl dát pozor?

Filtr

Nízkosacharidové stravování je populární především pro své pozitivní účinky na hubnutí. Možná se do něj chcete také pustit, ale brzdí vás otázka "Můžu low carb, když..." (doplňte svoji situaci). V tomto článku si povíme, kdo by si měl na nízkosacharidovou a low carb dietu dát pozor. 

V první řadě je dobré vědět, že většina lidí může s nízkosacharidovým stravováním bezpečně začít, protože jim nehrozí žádné problémy. V určitých případech je ale potřeba se na low carb dobře připravit a adaptovat. A to tehdy, pokud trpíte závažnými zdravotními omezeními.

Můžu low carb, když... mám cukrovku

Pokud berete léky na léčbu diabetu, například pokud užíváte inzulín, budete se muset před začátkem keto diety dobře informovat a připravit. Na druhou stranu může bát právě keto dieta nebo nízkosacharidové stravování tím nejlepším, co pro své zdraví můžete udělat. Může vám pomoci vylepšit kontrolu nad krevním cukrem, pokud trpíte diabetem I. typu.

Je ale potřeba vědět, co děláte, a o všem se radit se svým lékařem. Nejspíš totiž bude potřeba snížit vaši dávku inzulinu, protože budete jíst méně sacharidů, než doposud. Při začátku diety si budete muset často měřit hladinu svého krevního cukru.

Podobné je to i pro paciety s diabetem II. typu, i ti budou nejspíš muset snížit svoji dávku inzulinu. Společně se svým lékařem si určete, o kolik tuto dávku zezačátku snížíte. Inzulinu si raději dávkujte méně, přidat můžete kdykoliv, kdežto pokud by nastala příliš nízká hladina krevního cukru, byl by to problém.

Můžu low carb, když... beru léky na vysoký krevní tlak

I zde platí, že nízkosacharidová dieta může být skvělým nástrojem, jak si přirozeně zlepšit. V některých případech může nízkosacharidové stravování váš krevní tlak dokonce úplně vyrovnat. Před začátkem diety se ale musíte vyrovnat se dvěma potenciálními problémy.

1. Léky na vysoký krevní tlak

Existuje riziko, že nízkosacharidová či keto dita bude fungovat až příliš dobře! Až tak, že pocítíte nízký krevní tlak. Snížení krevního tlaku se může dostavit už po několika dne, případně ale i týdnech či měsících. Pokud se u vás objeví příznaky nízkého krevního tlaku (motání hlavy, pocit slabosti, závratě), změřte si svůj krevní tlak a poraďte se se svým lékařem, jestli nebude třeba snížit vaši dávků léků.

2. Sůl

Při keto dietě je potřeba navýšit jednak příjem tekutin, tak příjem soli. Předejte tím příznakům přechodu do ketózy, jako jsou bolest hlavy atd. Skvělým trikem je proto vývar. Můžete si z něj připravit polévku nebo ho vypít s trochou bylinek. Dodá vám vodu i sůl zároveň. Sledujte ale, jestli bujon váš krevní tlak zbytečně nezvýší. Pokud totiž váš tlak i přes léky bude vysoký, nesmíte naopak svůj přísun soli zvyšovat! Během dní a týdnů, jak se vaše tělo bude na ketózu adaptovat, se váš tlak může měnit a nakonec by se měl ustálit.

Můžu low carb, když... jsem maminka

Mnoho novopečených maminek se chce co nejrychleji zbavit těhotenských kil. Je ale low carb či keto dieta vhodná pro kojící maminky? Ač je to lákavé, kojícím maminkám se striktní nízkosacharidová dieta nedoporučuje. Můžete se ale low carb dietou inspirovat a držet její volnou verzi - tedy nesnižovat svůj denní příjem sacharidů pod 50 g. Toho dosáhnete, když k low carb dietě přidáte tři kousky ovoce, kořenovou zeleninu, nebo další zdravé zdroje sacharidů.

Ve velmi vzácných případech se může stát, že příliš malé množství sacharidů ve stravě maminky povede ke ketoacidóze, což je - oproti ketóze, která je pro tělo přirozená a prospěšná - stav nežádoucí a potenciálně nebezpečný. Je tedy potřeba, aby strava maminky byla zdravá, dodávala dostatek energie a poskytovala alespoň 50 g sacharidů denně. Keto dietu můžete bezpečně nasadit, jakmile kojit přestanete.

 

cogmagnifiermenucross-circle