› 
Blog   ›   Rady, tipy, návody   ›   Může zdravá strava porazit zánětlivost a revma?

Může zdravá strava porazit zánětlivost a revma?

Filtr

Revmatoidní artritida postihuje lidi mezi 20. a 50. rokem, přičemž ženy jsou postihovány častěji. Nejde tedy - jak se lidé často mylně domnívají - o nemoc stáří, ale o autoimunní onemocnění. Lidově se této nemoci říká revma a bohužel na ni neexistuje lék. Jediná možnost je tlumit příznaky pomocí léků a fyzioterapie. Strava ale v tomto případě také hraje velkou roli. 

Revma je způsobené chronickou zánětlivostí, nejčastěji kloubů, ale také plic, srdce či dokonce očí, je jednou z nejčastějších příčin omezené pohyblivosti, i proto, že bývá velmi bolestivá. Projevuje se bolestí, ztuhlostí a otoky. Je tedy nasnadě, že dieta, která dokáže zánětlivost snížit, je na místě.

Jaké potraviny bojují se zánětlivostí?

  • česnek
  • zázvor
  • kurkuma
  • bobulové ovoce
  • fermentovaná zelenina
  • zelený čaj
  • olivový olej
  • rajčata
  • listová zelenina
  • omega-3 mastné kyseliny

V těchto potravinách jsou látky, které jsou schopné zánětlivost snížit. Mnoho z nich také bojuje proti volným radikálům. Obsahují vitamíny a minerály. Jedná se celkově o velmi zdravé potraviny, které by měl do jídelníčku častěji zařazovat každý.

Jakým potravinám se naopak vyhnout, pokud máte revma?

Následující potraviny naopak zánětlivost a sní spojené příznaky revma podporují a měli byste se jim proto co nejvíce vyhýbat.

  • přidané cukry z limonád, cukrovinek, zmrzliny, pečiva a dalších průmyslově zpracovaných potravin.
  • lepek - zdravým lidem většinou lepek nedělá problémy, ale pokud už nějaký zánět v těle máte, může působit komplikace. Zkuste lepek dočasně vyřadit ze svého jídelníčku, například na týden, nebo i na déle. A naopak jezte co nejvíce z výše zmíněných protizánětlivých potravin. To dá vašemu tělu čas na zotavení a vy pak budete moci lepek pomalu zase do své stravy přidávat.
  • Průmyslově zpracované potraviny - čím více je potravina zpracovaná, tím více vitamínů a dalších živin ztrácí. Navíc, přidané ingredience, jako nezdravé tuky, barviva a konzervanty mohou zánětlivost značně zhoršovat.

 

cogmagnifiermenucross-circle