› 
Blog   ›   Články   ›   Může se proteinový prášek zkazit?

Může se proteinový prášek zkazit?

Filtr

Dalo by se říct, že proteinový prášek je mezi lidmi, kterým záleží na jejich zdraví (a mezi sportovními nadšenci i těmi, kteří chtějí zhubnout), tím nejoblíbenějším doplňkem stravy. Má ho doma skoro každý. Občas nás tedy napadne, jak dlouho takový prášek vydrží? Může se vůbec zkazit? Nejen na tuto otázku vám odpoví následujících několik odstavců. 

Proč jsou proteinové prášky tak populární?

Protože jsou dobře dostupným, chutným a hlavně rychlým způsobem, jak ve svém jídelníčku zvýšit poměr bílkovin. Pomáhají s růstem svalů ale i s hubnutím a se zachováním svalové hmoty během hubnutí. Dokáží zasytit, a to na dlouho. Stabilizují krevní cukr. Podílejí se na udržení krevního tlaku v rámci normy. A v neposlední řadě přispívají ke zdraví kostí.

Proteinový prášek může pocházet z různých zdrojů. Z živočišných (z mléka, syrovátky, kolagenu, vaječných bílků) nebo z rostlinných (z hrachu, sóji, rýže, konopí a mnoha dalších rostlin). Záleží proto na výživových preferencích každého, jakému zdroji dá přednost.

Jak dlouho proteinový prášek vydrží?

Na potravinách nás občas matou dva podobné, přesto rozdílné údaje. Jedná se o datum spotřeby a minimální trvanlivost. Datum minimální trvanlivosti se odvíjí od toho, jak dlouho si potravina udrží optimální vlastnosti, tedy jak dlouho zůstává kvalitní. Často se nachází na trvanlivých potravinách. I po uplynutí tohoto data je možné poraviny konzumovat, jen je třeba počítat s tím, že už nebudou mít optimální barvu, chuť a konzistenci. Datum spotřeby naopak uvádí, do kdy je bezpečné potravinu jíst. Tento údaj zpravidla najdete na čerstvých a rychle se kazících potravinách.

Pomocí laboratorních testů bylo zjištěno, že syrovátkový protein vydrží až 19 měsíců, pokud jsou dodrženy ideální podmínky skladování (teplota 21 stupňů Celsia a vlhkost 35%).

U ostatních druhů proteinů je předpokládaná trvanlivost velmi podobná. Pokud je ve směsi sůl či lecithin, vydrží až dva roky.

Jelikož jsou proteinové prášky trvanlivou potravinou, jejich minimální trvanlivost je především údajem o kvalitě. Pokud byl produkt dobře skladován, je bezpečné jíst ho i nějakou dobu po skončení jeho data trvanlivosti.

Jak poznat, že je proteinový prášek špatný?

Problém může nastat při nesprávném skladování, především pokud proteinový prášek navlhne. Může zoxidovat, změnit chuť a ztratit tak své vlastnosti i dříve.

Zkažený proteinový prášek nejlépe poznáte po čichu a po hořké chuti, nebo že tvoří hrudky. Takový protein už raději nejezte, mohlo by se vám z něj případně udělat zle.

cogmagnifiermenucross-circle