› 
Blog   ›   Články   ›   Moje 1. keto dieta: Vedlejší účinky a jejich řešení

Moje 1. keto dieta: Vedlejší účinky a jejich řešení

Filtr

Keto dieta je jednou z nejúčinnějších a nejrychlejších způsobů, jak zhubnout. Je však potřeba být připravený i na vedlejší účinky keto diety. Které to jsou, kdy se můžou dostavit, kdy odezní nebo jak je řešit, se dozvíte v tomto článku.

Keto dieta je založena na principu ultra-nízkosacharidového stravování, na což naše tělo není za běžných podmínek zvyklé a proto bude ovlivněno více aspektů, než jen naše tělesná hmotnost. Ve chvíli, kdy tělo spálí všechny uložené sacharidy, dojde k nástupu ketózy, kdy tělo musí pro energii spalovat tuky. To s sebou nese pozitivní i negativní účinky.

"Keto chřipka" je nejčastějším vedlejším účinkem keto diety

Nastupuje zpravidla hned, jak se dostanete do ketózy a nese s sebou obvykle všechny nebo některé z následujících příznaků:

  • bolest hlavy
  • bolestivost svalů
  • únava
  • pocit na zvracení
  • průjem

To je způsobeno změnami, kterými vaše tělo musí projít, aby se ze spalování sacharidů přeorientovalo na spalování tuků. Nemějte ale obavy, keto chřipka odezní sama během několika dní, maximálně pak za dva týdny, jakmile si vaše tělo na nový režim zvykne. Pro zmírnění příznaků je dobré pít velké množství vody a zvýšit také příjem soli. Nenuťte se do náročných aktivit a raději hodně odpočívejte.

Zpočátku ztratíte hodně vody a budete často odbíhat na záchod

Jeden z důvodů, proč keto dieta přináší velmi rychlé viditelné výsledky, je že se z těla odplaví zadržovaná voda, která se vázala na uložené sacharidy, které už z těla také zmizely. I proto bude docházet k častějšímu močení. Už po pár dnech se ale dostaví i snížení tělesného tuku, ne jen vody.S vodou souvisí další vedlejší účinek, a to že budete často pociťovat žízeň. Zvyšte příjem neslazených tekutin. Pijte tolik, aby vaše moč byla čirá nebo slabě nažloutlá.

Nízkosacharidové stravování často provází zácpa

Je to kombinací toho, že vaše tělo vylučuje více vody a pak také toho, že při keto dietě konzumuje méně vlákniny, kterou jste doteď přijímali z celozrnných potravin, luštěnin, ovoce a zeleniny. Dbejte proto na dostaečný příjem vlákniny z potravin, které jsou při keto ditě povolené, jako jsou avokáda, oříšky, zelená a neškrobnatá zelenina a bobulové ovoce. K tomu zvyšte příjem tekutin.

Počítejte s možným zápachem z úst

V ketóze vaše tělo produkuje ketonová tělíska, jednímž z nichž je aceton. Ten potom vydechujete a tím vzniká tzv. "keto dech", který je po acetonu cítit. Je dokonce možné, že začátkem keto diety bude pociťovat kovovou pachuť v ústech. I ta by ale měla odeznět, jakmile si tělo na nový režim zvykne. Není to nic špatného, budete jen muset nadměrně dobře dbát na svoji ústní hygienu.

Pozitivní účinky nelze přehlédnout

Mezi pozitivní vedlejší účinky keto diety patří snížená chuť na jídlo a zlepšení pleti.

Hubnutí je samo o sobě skvelým účinkem keto diety, ale krom toho vás při této striktní dietě nečekaně čeká také menší hlad a lepší pleť. Snížená chuť na jídlo zřejmě souvisí se snížením produkce hormonu ghrelinu, který signalizuje hlad. Díky omezení cukrů se zmenší zánětlivost pleti a sníží se produkce olejů, pokud tedy trpíte na ucpané póry, keto dieta tyto nepříjemnosti zlepší.

 

  • Nemusíte pít pouze vodu - zpestřete si dopoledne přirozeně sladkých čajem TEATOX! Hydratuje, podpoří hubnutí, nakopne vás energií.
  • Večerní TEATOX naopak uklidňuje a připraví vás na spánek.
cogmagnifiermenucross-circle