› 
Blog   ›   Články   ›   Moje 1. keto dieta: které ovoce jíst a které vynechat

Moje 1. keto dieta: které ovoce jíst a které vynechat

Filtr

Keto dieta je specifická tím, že se při ní maximálně omezí sacharidy, které se nahradí tuky a bílkovinami. Ovoce, ačkoliv je díky svému obsahu vitamínů, minerálů, vlákniny a fytonutrientů zdravé, obsahuje hodně sacharidů a proto je většina druhů pro keto dietu nevhodná. Které ovoce si tedy můžete dovolit i při keto dietě a kterému se naopak vyhnout?

Většina lidí může za den skonzumovat nanejvýš 25 g sacharidů, aby zůstala v ketóze. I když tahle hodnota je pro každého individuální, platí, že sacharidy budou při keto dietě ponejvíce pocházet ze zeleniny, mléčných výrobků a ořechů. Na ovoce tedy moc prostoru nezbývá. Přesto je možné ho do jídelníčku v malém množství zařadit.

Které ovoce vhodné při keto dietě?

1. Avokádo

Avokádo je pro svůj vysoký obsah tuků oblíbenou keto potravinou. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů a také vlákninu. 1/3 středně velkého avokáda vám dodá jen 1 g sacharidů. Můžete ho rozmixovat do koktejlů nebo smoothies, nebo ho jíst jen tak s kapkou citronu a solí.

2. Rajčata

Ano, rajčata jakožto plody jsou také ovoce! Obsahují spoustu vitamínu C a důležitého draslíku. Hodí se k omeletám nebo na salát. Nepřežeňte to s nimi ale. Jeden šálek pokrájených rajčat vám dodá 5g sacharidů.

3. Maliny

Protože maliny mají málo cukru a hodně vlákniny, jsu pro keto dietu vhodné. Hrst malin má 6 g sacharidů, takže když vás honí mlsná, můžete po nich sáhnout.

4. Jahody

Jahody mají také málo cukru a relativně dost vlákniny. Malá mistička jahod vyjde na 10 g sacharidů. Můžete si je dát s trouchou neslazené šlehačky nebo jimi vylepšit salát.

5. Vodní meloun

Je v něm hodně vody a málo kalorií, k tomu dávka draslíku. Malá miska má 11 g sacharidů. Dejte si ho proto jen v opravdu malém množství nebo až od druhého týdne ketózy.

Jakému ovoci se při keto dietě vyhnout?

1. Datle

Jsou sice také plné draslíku, ale jsou to takové malé cukrové nástrahy. To, že chutnají jako karamel, je dáno vysokým obsahem cukru. Při keto dietě se jim rozhodně vyhněte, 2 - 3 datle mají zhruba 28 g sacharidů!

2. Banány

Jeden středně velký banán mají asi 24 g sacharidů, do keto diety se tedy nehodí.

3. Mango

I mango je velmi sladké a tudíž plné sacharidů. Malá miska avokáda má asi 28 g sacharidů.

4. Ananas

Milovníci tropického ovoce si budou muset počkat, až s keto dietou skončí. Miska ananasu vyjde na 22 g sacharidů.

5. Jablka

Těm se při keto dietě raději také vyhněte. Středně velké šťavnaté jablko vyjde zhruba na 17 g sacharidů.

 

cogmagnifiermenucross-circle