› 
Blog   ›   Články   ›   Moje 1. keto dieta: Jak jíst a pít - doma i v restauracích

Moje 1. keto dieta: Jak jíst a pít - doma i v restauracích

Filtr

Ve druhém díle seriálu moje 1. keto dieta si objasníme, jaké potraviny si vybírat doma i v restauracích a čemu se naopak vyhnout. Pokud jste se rozhodli začít hubnout pomocí keto diety, tento seriál je právě pro vás.

Co za potraviny si vybírat

Jestliže s keto dietou začínáte, je důležité znát samotný princip keto diety: vynechat sacharidy a jíst spoustu bílkovin a tuků. Co jsou to sacharidy? Jinak nazávané také carbohydráty nebo uhlohydráty, lidově cukry. Jedná se o obilniny, luštěniny, ovoce a škrobnatou zeleninu (brambory, kukuřice) a výrobky z nich, tedy mouka, pečivo, těstoviny a cukr ve všech podobách.

Místo toho se zaměřte na bílkoviny (maso, ryby, vejce, bílé tučné mléčné výrobky), zelenou a vodnatou zeleninu (okurky, papriky, salát, cukety, květák, brokolice, kedlubna, atd.) a na kvalitní tuky (ořechy, semínka, avokádo, máslo, kvalitní rostlinné a ořechové oleje). Z těchto potravin si z trochou kreativity nebo s přispěním keto receptů vytvoříte chutná, zdravá a sytá jídla, která nemusí být náročná na přípravu.

Jakým potravinám se vyhnout

  1. Cukru. To, že se máte vyhýbat cukru, je očividné. Dejte si ale pozor na to, že cukr se nalézá i v potravinách, ve kterých byste ho nečekali. Tak například v kečupu a hotových omáčkách, salátových dresinzích, v nakládané zelenině, nebo v ovocných mléčných výrobcích. Vynechejte tedy i med, sirupy a pozor i na jiná jména cukru (např. sacharóza).
  2. Bílé mouce. Potaviny jako jsou bílý chléb, těstoviny, sladké pečivo, sušenky, knedlíky, zahuštěné omáčky apod. jsou nevhodné nejen při keto dietě, protože by narušily vaši ketózu, ale i obecně pro naše zdraví.
  3. Ultra-průmyslově zpracovaným potravinám. Základ vašeho jídelníčku by měly být celistvé potraviny, ale i mezi průmyslově zpracovanými potravinami se najdou ty, které jsou zdravé. Oproti tomu se vyhněte potravinám, které jsou zpracované až přespříliš, které obsahují spoustu přidaných nezdravých látek apod. Tedy například sušenkám a trvanlivým dezertům, margarínům, běžným uzeninám a nekvalitním rostlinným olejům.
  4. Alkoholu. Krom občasné sklenky suchého vína (viz článek i vínech vhodných i při keto dietě) si při hubnutí alkohol odpusťte. Rozhodně si nedávejte pivo a míchané koktejly, které obsahují spoustu sacharidů.

Jak jíst v restauracích

Ideální je jíst svá keto jídla doma nebo si je nosit vždy s sebou. I v restauracích se však dá vybrat jídlo, které do ketogenní diety zapadá. Základem by vždy měl být kousek masa nebo ryby, připravený v troubě, na grilu nebo na pánvi. K tomu si dejte teplou či studenou zeleninu. Dávejte si pozor na dresingy a místo nich si poručte olivový olej a ocet. Vynechejte brambory, vynechejte chleba. Nevhodné jsou různé omáčky, ty bývají zahuštěné moukou. Zato si můžete dát vývar nebo čistě zeleninovou polévku. Nebojte se číšníka zeptat, co v jídle je a jestli by vám mohl vyjít vstříc a nechal připravit jídlo podle vašich potřeb.

 

cogmagnifiermenucross-circle