› 
Blog   ›   Články   ›   Kreatin umí víc než budovat svaly

Kreatin umí víc než budovat svaly

Filtr

Kreatin není pouze pro kulturisty. Dokáže navýšit produkci energie v mitochondriích a zlepšit tak funkci mozku, sílu svalů a navýšit celkový výkon. Ačkoliv kolem něj kolují různé mýty, kreatin je bezpečným a účinným doplňkem stravy.

Jak kreatin funguje a k čemu je dobrý

Kreatin je látka, kterou si naše tělo samo vyrábí, konkrétně v ledvinách a játrech, je tedy našemu tělu vlastní. Ukládá se v kosterním svalstvu, protože slouží jako nejrychlejší zdroj paliva pro výbušný pohyb. Jakmile dojde ke svalové kontrakci, první minuta pohybu si bere energii z volných molekul ATP. Hned na to přijde na řadu kreatin, který svaly dál zásobuje energií. Užíváním kreatinu zajistíte více energie pro svaly, navýšíte svoji sílu a výbušnost, při posilování navýšíte počet opakování, pomůže ale vašemu výkonu i při celé řadě dalších sportů. Ve výsledku budete mít lepší kondici a výkon, větší sílu a lepší poměr svalové versus tukové tkáně v těle, to vše v kratším čase.

Kreatin pomáhá našim mitochondriím

Představte si mitochondrie jako baterie pro vaše buňky. Mají vliv na to, jak při síle se cítíme, kolik máme energie, v jakém jsme myšlenkovém rozpoložení, jak jsme soustředění a celkově jak jsme zrovna schopni myslet a pohybovat se. Je tedy v našem zájmu, aby mitochondrie fungovaly co nejlépe. Jejich počet můžeme navýšit posilováním. Kreatin našim mitochondriím pomáhá fungovat. Jednak poskytuje fosfát pro ADP, aby mohlo znovu vzniknout ATP a pomáhá tak s přísunem energie. Za druhé, když naše energie klesne, kreatin se postará, aby se začala využívat energie z uložených sacharidů a tuků. Pokud jste v ketóze, právě tímto způsobem spálíte nejvíce tuku. Kreatin navíc stimuluje vyplavení enzymu, který z těla vyloučí nebezpečné volné radikály.

Kreatin pomáhá budovat svalovou hmotu

Výzkumy jasně dokazují, že kreatin pomáhá budovat svalovou hmotu rychleji a efektivněji, než cvičení a strava samy o sobě. Váš výkon v posilovně je přímo spjat s tím, kolik energie jsou vaše mitochondrie schopné vyprodukovat. Jelikož ATP se spotřebovává rychleji, než se recykluje, suplementace kreatinem nám umožní zintenzivnit a zefektivnit silový trénink a dosáhnout tak lepších výsledků. Krom své role při tvorbě energie také aktivuje další tři specifické procesy, které vedou k posílení a růstu svalové hmoty. Poněkud kontroverzní je také fakt, že kreatin naváže ve svalech vodu a ty pak vypadají plnější a objemnější. Terčem kritiky je tedy fakt, že se svaly zdají být většími díky vodě, a ne čisté svalové tkáni. Ovšem postupem času svalová tkáň skutečně poroste, zvýší se počet mitochondrií a reálné výsledky jsou zaručené. Objem svalové tkáně se zvětší a počet mitochondrií taktéž.

 

cogmagnifiermenucross-circle