› 
Blog   ›   Zdravé stravování   ›   Košťálová zelenina a její přínosy pro zdraví a linii

Košťálová zelenina a její přínosy pro zdraví a linii

Filtr

Není žádnou novinkou říci, že jíst hodně zeleniny vám pomůže jak udržet si zdraví, tak štíhlou postavu. Jedním z nejlepších druhů zeleniny je v tomto případě košťálová zelenina. Jaké jsou její přínosy pro naše zdraví a linii? Přečtěte si, proč byste měli věnovat květáku a brokolici více pozornosti. 

Co je to košťálová zelenina?

Jedná se o rostliny z čeledi brukvovitých, které byly po dlouhá desetiletí až staletí šlechtěna až do dnešní podoby. Patří sem brokolice, květák, zelí, kapusta, kadeřávek, čínské zelí, zelí bok choy, růžičková kapusta, tuřín, ředkvičky, kedlubny a další. V minulosti tyto plodiny tvořily jeden ze základů lidské stravy, už proto, že se poměrně dobře skladují přes zimu. Obzvláště hlávkové zelí je jednou z nejoblíbenějších plodin jak v Česku, tak ve střední Evropě.

Jak prospívá košťálová zelenina zdraví?

Většina z nich je bohatá na vitamíny a minerály, především na vitamín K a kyselinu listovou. K tomu je plná vlákniny a fytonutrientů, rostlinnýžch složek, které snižují zánětlivost a chrání proti rakovině tím, že deaktivují karcinogeny a chrání buněčnou DNA před poškozením. Doporučuje se, aby ženy snědli 2,5 porce zeleniny denně a muži 3 porce. Košťálová zelenina by měla být hojně zastoupena.

Chrání naše játra

Nové výzkumy zjistily, že tato zelenina obsahuje složku, která pomáhá v boji proti onemocnění jater steatóze, při němž se v nich nahromadí tuk. To se děje při dlouhodobě zvýšené hladině cholesterolu, což je doprovodným příznakem obezity. Rizikovou skupinou jsou také lidé trpící diabetem II. typu. Tato prospěšná složka - indol - se tvoří v průběhu trávení košťálové zeleniny. Zjistilo se, že obezní lidé mají oproti štíhlým lidem méně indolu a více tuku v játrech.

Vyvážená strava, ve které figuruje košťálová zelenina a má snížené množství nasycených tuků tedy chrání a potenciálně i léčí játra a chrání proti rakovině.

Syrová, nebo vařená?

V současnosti neexistuje dostatek vědeckých studií, které by nám řekly, jestli se více indolu produkuje po požití syrové, nebo vařené košťálové zeleniny. Užijte si ji proto oběma způsoby. Nakrohané zelí a růžičková kapusta se hodí do salátů, kedlubna a ředkvičky ke studené večeři, kapustu a květák můžete uvařit na páře a zakomponovat do receptů. Můžete péct, grilovat... Buďte kreativní!

Jelikož existuje spousta různých druhů košťálové zeleniny, zakomponujte ji do svého jídelníčku několikrát týdně. Pokud nejste zvyklí tuto zeleninu jíst příliš často, počítejte s tím, že kvůli vysokému obsahu vlákniny se můžete setkat s nadýmáním. Proto je lepší přidávat je do svého jídelníčku postupně, nejlépe doplněné bylinkami a pro lepší stravitelnost uvařené. K tomu pijte dostatek vody.

 

cogmagnifiermenucross-circle