› 
Blog   ›   Hubnutí   ›   Konjac: pomůže vám zhubnout i snížit cholesterol

Konjac: pomůže vám zhubnout i snížit cholesterol

Filtr

Konjac je asijská rostlina s poněkud hrozivým názvem: zmijovec indický a ještě hrozivějšími přezdívkami: ďáblův jazyk, hadí palma či voodoo lilie. Má ale své odvěké užití v japonské a čínské kultuře a medicíně. Dnes se z ní vyrábí mouka, gel, výživové a kosmetické doplňky. Je také ceněným pomocníkem při hubnutí.

Co je to konjac?

Rostlina konjac má škrobnatou podzemní část, který je bohatý na  vlákninu zvanou glucomannan. Té se využívá při výrobě rosolů, želé, nudlí, mouky a různých dalších produktů. V západním světě se používá nejčastěji k výrobě rozpustné vlákniny na pomoc při hubnutí a při snižování cholesterolu.

Účinky konjacu:

Konjac je prospěšný právě kvůli glucomannanu. S čím tedy pomáhá?

1. Konjac pomáhá při hubnutí.

Glucomannan je rozpustná vláknina, která v žaludku nabobtná a pomáhá s pocitem sytosti, takže oddaluje hlad a postará se, že sníme méně jídla, než bychom ho snědli bez něj.

2. Pomáhá snižovat cholesterol

Vysoká hladina cholesterolu znamená zvýšené riziko srdečního onemocnění a infarktu. Rozpustná vláknina jednak pomáhá cholesterol snižovat, jednak pomáhá k dosažení optimální váhy, což má na zdraví také vliv.

3. Pomůže při zácpě

Konzumace glucomannanu pomůže regulovat pohyb střeva a pomůže proto ulevit od zácpy. Zvyšuje také množství užitečných probiotických bakterií ve střevech.

4. Napomáhá v léčbě cukrovky

Vědci zaznamenali, že užívání glucomannanu spolu s ženšenem vede ke zlepšení příznaků diabetu II. typu. Navíc může snížit chuť jíst potraviny, které zvyšují krevní cukr.

5. Zlepšuje pleť

Ukázalo se, že jak vnitřní, tak vnější použití glucomannanu přispívá ke zdraví a kráse pleti, což je jistě vítaným přínosem. Pomáhá také s léčbou akné.

Jak konjac používat:

Nejjednodušší je jeho používaní v tabletách, můžete ho ale i jíst jako nudle, nočky, či v jiné úpravě. Pokud ho používáte v kapslích, je nejlepší jíst je před jídlem a hlavně je zapít větším množstvím vody. Pro optimální výsledky ho doplňte zdravým stravováním a pravidelným pohybem.

Možné vedlejší účinky konjacu:

Obyčejně je konjac dobře tolerován, přesto se po jeho požití mohou u někoho projevit vedlejší účinky:

  • nadýmání a plynatost
  • průjem
  • bolesti břicha
  • pocit na zvracení

Konjac je ale v asijských kulturách používán už po staletí a je málo pravděpodobné, že by vám činil potíže. Pokud ano, obraťte se na svého lékaře.

cogmagnifiermenucross-circle