› 
Blog   ›   Zdravé stravování   ›   Kolagen: kompletní průvodce

Kolagen: kompletní průvodce

Filtr

Kolagen je jedním z nejhledanějších proteinů současnosti. Proč to tak je? Jak může pomoci i vám? Kde ho získat a s jakým vitamínem ho kombinovat pro maximální účinky? Čtěte náš kompletní průvodce a dozvíte se vše, co o něm potřebujete vědět. 

Kolagen je trendy výživovým doplňkem oprávněně, ale se vším tím nově vzniklým rozruchem kolem něj se možná budete divit, že vlastně není nic nového pod sluncem. Vědělo se o něm už dřív, vždyť tvoří více než třetinu všech bílkovin v těle!

Co kolagen slibuje?

  • zářivou a zdravou pleť
  • dobrou pohyblivost kloubů
  • úlevu od bolavých kloubů
  • silné kosti
  • pevné nehty
  • zdravé a pevné vlasy

Proč je tak mocným pomocníkem pro ženy i muže?

Kolagen je jedním z nejdůležitějších strukturních proteinů. Jinými slovy je to bílkovina, která slouží jako stavební prvky pro kosti, zuby, svaly, klouby, kůži a pojivové tkáně. Je to tedy jakési lepidlo, které nás drží pohromadě.

Existuje několik typů kolagenu

Kolagen, jako každá jiná bílkovina, se skládá z jednotlivých aminokyselin. Dle dosavadních vědeckých poznatků ho existuje nejméně 28 různých druhů! Nejhojnějšími a nejdůležitějšími z nich jsou typ I, II a III. Kolagen typu II se nachází v chrupavkách a očích, zatímco typy I a III slouží jako stavební prvky pro kůži, vazy a svaly.

Jaké jsou ty nejdůležitější benefity kolagenu pro naše zdraví a krásu?

Posiluje kosti a klouby

Sportovci, lidé s nadváhou, lidé se sklony k bolavým kloubům - ti a nejen oni potřebují dostatek kolagenu. Ten totiž dělá kosti a svaly pevnějšími a odolnějšími. Navíc přispívá i ke zdraví chrupavek a zvyšuje tak flexibilitu. Obzvláště přínosné je užívat ho ihned po cvičení, kdy ho tělo velmi potřebuje a umí optimálně využít.

Přispívá k mladistvému vzhledu pleti

Kolagen tvoří většinu naší kůže, tedy i pokožky obličeje. Nelichotivou správou je, že už během druhé dekády našeho života se jeho přirozená produkce začíná snižovat! Kvůli tomu se pak objevují první vrásky a kůže začíná být čím dál víc povislá. Proto přípravky s kolagenem pomáhají jak vráskám, tak povislosti předejít.

Proč jíst kolagen spolu s vitamínem C?

Kdykoliv přijímáte kolagen, ať už z potravin nebo z doplňků stravy, jezte jej společně s vitamínem C, protože ten tělu pomáhá kolagen tvořit. Získáte ho z brokolice, růžičkové kapusty, bobulového a citrusového ovoce, nebo jednoduše z našeho Beauty Boosteru. Kolagen se zase nachází v hovězím vývaru, kuřecí kůži, lososu, vepřovém, vaječných žloutcích a také v různých kloubech, chrupavkách, vazech, oháňce apod. Pro spoustu lidí je proto příjemnější přijímat ho z doplňků stravy, např. našich Smoothies.

 

cogmagnifiermenucross-circle