› 
Blog   ›   Fitness   ›   Kofein pro sportovce: možné zápory

Kofein pro sportovce: možné zápory

Filtr

Kofein je látka, která mnohým z nás pomáhá začít den nebo překonat dlouhou cestu či hodiny práce. Sportovcům zase pomáhá zlepšovat výkon. Je to látka povolená a její účinky jsou dobře prostudované. Jelikož není považována za doping, celé tři čtvrtiny sportovců ji využívají pro zlepšení svých výsledků. Jenže i kofein má své stinné stránky a tudíž ne každému může prospívat. 

Problém 1: Je ho potřeba víc a víc

Lidské tělo se na kofein přirozeně adaptuje. Zprvu vám stačí malé množství, abyste pocítili účinky, později ale musíte množství zvyšovat, abyste docílili stejných účinků a tedy i výsledků. Aniž byste to možná postřehli, potřebujete najednou přijímat vysoké množství kofeinu. Navíc kofein nezískáváte jen z kávy, takže si kontrolujte, kolik ho za den vlastně doopravdy přijmete. Nachází se totiž v kávě, čaji, žvýkačkách, energy drincích a dalších potravinách, i těch určených pro sportovce.

Problém 2: Kofein kazí spánek

Úloha kofeinu je udržet nás v bdělém stavu, což je přes den přínosné, ale večer nastává problém. Přesto každý člověk tráví kofein jinak, záleží na věku, pohlaví, způsobu stravování, zdravotním stavu i genetice. Zpravidla trvá 4 - 6 hodin k jeho odbourání. Problém tedy nastává, pokud si kofein dáte později nebo pokud jste na něj citlivější. Nekvalitní spánek je nejen nezdravý, ale povede ke zhoršeným výkonům při tréninku či v soutěži. Vyberte si proto ke konzumaci kofeinu raději dopolední hodiny.

Problém 3: Ovlivňuje srdce

Zajímavé je, že studie se rozcházejí: některé tvrdí, že je kofein pro srdce dobrý, jiné zase, že ne. Shodují se ale, že bychom za den měli přijmout maximálně 600mg kofeinu (což je asi 6 šálků kávy). Ačkoliv mají sportovci zpravidla zdravější srdce, kofein zvyšuje riziko srdeční příhody při náročných aktivitách, jako je například maraton. Proti tomu se můžete ochránit, když budete během sportu na sobě mít měřič srdečního tepu a budete si tak monitorovat, jak kofein na vaše srdce působí.

Problém 4: Blokuje vstřebávání živin

Ti, co se zajímají o fitness a sport se také obvykle zajímají i o zdravé stravování. Měli by proto vědět, že kofein může blokovat vstřebávání některých látek důležitých pro správnou funkci těla, především vitamínů skupiny B, železa, vápníku a hořčíku. Pokud konzumujete kofein spolu s jídlem, může se vstřebávání železa zhoršit až o 50%! Dávejte si proto svoji kávu nebo jinou kofeinovou potravinu mimo hlavní jídla, jezte zdravě a dbejte na dostatečný příjem vitamínů a minerálů.

Problém 5: Kofein může interferovat s léky

Podobně jako zabraňuje vstřebávání některých živin, může kofein také interferovat s některými léky. Problém je například s léky na štítnou žlázu, s některými antibiotiky, léky na léčbu osteoporózy a s některými antidepresivy. Váš doktor nebo lékárník by vám měl být schopný povědět, jak to s vašimi léky a kofeinem je, vždy se dobře informujte u odborníků.

 

cogmagnifiermenucross-circle