› 
Blog   ›   Keto dieta   ›   Keto dieta: Proč musíte znát "čisté sacharidy"

Keto dieta: Proč musíte znát "čisté sacharidy"

Filtr

Keto dieta je o hlídání si sacharidů. Nejsou ale sacharidy jako sacharidy. Věděli jste, že důležité je hlídat si příjem tzv. čistých sacharidů (anglicky net carbs)? Co jsou zač a jak je vypočítat, vám poví následující článek.

Důležitost "čistých sacharidů"

Nejen ti, kteří s keto dietou teprve začínají, ještě nikdy neslyšeli o čistých sacharidech. Zřejmě ale znáte základní pravidlo keto diety: maximálně omezte konzumaci sacharidů. Díky tomu jste si tedy už nejspíše začali více hledět etiket na jednotlivých potravinách, přičemž první, po čem se pídíte, je obsah sacharidů ve vyhlédnuté potravině.

Tím ale vše nekončí. Velmi důležité je umět si vypočítat čisté sacharidy.

Na etiketě totiž najdete hned několik údajů: celkové množství sacharidů, množství cukrů, množství vlákniny... Při keto dietě vás zajímají faktory, které ovlivňují hladinu krevního cukru. Proto když po roce 2000 nastal boom nízkosacharidových diet, objevil se také termín net carbs, čisté sacharidy. Není to sice oficiální termín, ale při dietě vám hodně pomůže.

Co jsou to tedy čisté sacharidy?

Čisté sacharidy jsou takové sacharidy, které vaše tělo umí ztrávit a využít na tvorbu energie. Jsou to tedy škroby a cukry.

Naproti tomu jsou jiné sacharidy, které jako čisté sacharidy nepočítáme, protože je tělo neumí strávit. Patří mezi ně především (nerozpustná) vláknina. Tu do svého denního příjmu sacharidů počítat nemusíte.

Výpočet čistých sacharidů je jednoduchý: od celkového počtu sacharidů odečtete vlákninu a cukerné alkoholy.

Mezi cukerné alkoholy, které nezvyšují krevní cukr, patří xylitol, erytritol, manitol a lactitol. Ty si tedy můžete dopřát i při keto dietě! Odečtěte je z celkového počtu sacharidů.

Keto dieta a sacharidy

Pokud držíte keto dietu dlouhodobě, můžete se rozhodnout držet raději cyklickou keto dietu, kdy si jeden den v týdnu dopřejete vysokosacharidový den, který vašemu tělu dodá potřebné sacharidy. I tak je ale vždy dobré vyhýbat se jednoduchým a rafinovaným cukrům a škrobům. Ty totiž způsobují zánětlivost, nerovnováhu hormonů a také střevní mikroflóry.

Pro keto dietu se hodí více zdravých tuků doplněných bílkovinami.

Většina keto diet radí, abyste příjem net sacharidů udrželi pod 50g na den. Tím maximalizujete spalování tuků a minimalizujete škodlivou zánětlivost.

Sami si budete muset vyzkoušet, kolik sacharidů je vaše tělo schopné přijmout a přesto zůstat v ketóze. Pokud uvážíte čisté sacharidy, zjistíte, že nakonec můžete sníst více potravin obsahujících sacharidy, než jste si předtím mysleli! Tedy těch, které obsahují také hodně vlákniny.

 

cogmagnifiermenucross-circle