› 
Blog   ›   Zdravé stravování   ›   Jak si upravit jídelníček podle vašeho věku

Jak si upravit jídelníček podle vašeho věku

Filtr

S věkem se lidské tělo mění a tak je logické, že byste si měli upravit jídelníček podle vašeho věku. Chutě na specifické jídlo vám pravděpodobně zůstanou po celý život, ale potřeby vašeho těla se budou vyvíjet s každou dekádou vašeho života. Pro co nejlepší zdraví a vitalitu je potřeba znát, jak konkrétně se vaše tělo mění a které potraviny mu dodají to, co potřebuje.

Jídelníček, když je vám 20 - 29

V této dekádě je váš život obvykle jeden velký kolotoč. Studium nebo první pracovní zkušenosti, zakládání rodiny, učení se dospělému životu... Vaření proto není na prvním místě důležitosti. Ale i zdravé, výživné jídlo se dá připravit během několika minut! Stačí chytře nakupovat: vsaďte na koupi už ugrilovaného kuřete, hotových salátů, instantních celozrnných těstovin a rýže, mraženou zeleninu a ovoce. Konzumaci alkoholu se snažte držet na uzdě. Jeden drink denně se doporučuje u žen, u mužů dva.

  • Klíčové je jíst dostatek bílkovin. Zasytí a vyživí vaše svaly. Vsaďte na drůbeží maso, ryby, libové hovězí, vejce, luštěniny, tofu.
  • Pro zdraví vašeho srdce a svalů dbejte na vysoký přísun draslíku. Najdete ho v čočce, mléce, banánech, avokádu, rozinkách, batátech, špenátu a v mnoha dalších.
  • Jezte omega-3. Tyto mastné kyseliny jsou zdravé pro srdce a mozek, dokážou navíc zvýšit hladinu serotoninu, hormonu štěstí, který pomáhá předcházet depresi. Najdete je v lososu, tuňáku, vlašských ořeších a chia semínkách.

Jídelníček pro třicátnice a třicátníky

Jestli jste si mysleli, že život dvacátníků je rušný, tak teď toho máte na talíři ještě více. Ještě více práce, k tomu rodinné záležitosti a všechno okolo. Mnoho lidí v tomto věku se nevyhne jídlu v restauracích a fast foodech. Měli byste ale začít upřednostňovat své zdraví. Teď se totiž můžou začít projevovat vedlejší příznaky nezdravého životního stylu, jako je cukrovka nebo vysoký krevní tlak. Riziko těchto problémů můžete snížit, když zhubnete 10% své tělesné váhy. Důležité živiny pro tuto dekádu:

  • Kyselina listová. Snižuje riziko srdečních onemocnění, je také klíčová pro těhotné ženy. Najdete ji v cizrně, špenátu, chřestu, brokolici a avokádu.
  • Fytonutrienty. Specifické látky obsažené v ovoci, zelenině, čokoládě, červeném vínu a kávě jsou neobyčejně cenné. Slouží jako antioxidanty, mají protirakovinné účinky, chrání naše srdce, zpomalují stárnutí.
  • Železo: Je velmi důležité pro tvorbu krve. Pokud ho nepřijímáte dostatek, můžete se cítit vyčerpaní jak fyzicky, tak psychicky. Najdete ho v hovězím mase, škeblích, obohacených cereáliích, drůbeži, sóje a dýňových semínkách.

Dieta po 40

Ženy po čtyřicítce mají obvykle konečně zase čas na sebe. Mnoho z nich se proto zaměří na své zdraví a vzhled. Vaše tělo se mění, a je to tak v pořádku. Hladina estrogenu se mění, což může způsobit, že si tělo ukládá tukové zásoby jinde, než v předchozích letech. S každou dekádou věku také klesá množství energie, které tělo vyžaduje pro běžné fungování, a to zhruba o 100 kcal na den. V tomto věku je třeba dbát na dostatek těchto živin:

  • Vápník: Estrogen, který má vliv na tvorbu kostní tkáně, se snižuje a je teď proto důležitější než dřív jíst dostatek vápníku, který se navíc kvůli snížené produkci žaludečních kyselin hůře vstřebává. Najdete ho v mléčných výrobcích, listové zelenině, sojových výrobcích a potravinových doplňcích.
  • Spolu s vápníkem jezte vitamín D, který tělu pomáhá vápník vstřebávat. Krom toho podporuje imunitní systém, chrání proti rakovině prsu a střeva, zamezuje dokonce ztrátě sluchu. Doporučuje se proto přiměřený pobyt na slunci a doplněk stravy obsahující vitamín D.
  • Důležité je také jíst dost vlákniny. Ta dodává pocit sytosti a navíc pečuje o tlusté střevo, zabraňuje i jeho rakovině. Navíc pomáhá snižovat cholesterol. Jezte kombinaci rozpustné i nerozpustné vlákniny z ovoce, zeleniny, obilnin a celozrnného pečiva.

Jak upravit jídelníček po 50

Váš metabolismus se zpomaluje, ubývá svalové hmoty. Dieta lidí po padesátce se velmi podobá dietě po čtyřicítce. Je potřeba dbát na zvýšený přísun vápníku a vitamínu D a vlákniny. Buďte opatrní se solí a raději jídlo vyšperkujte kořením a bylinkami. Jezte spoustu ovoce a zeleniny, čím barevnější, tím lepší. K tomu nezapomínejte pít dostatek vody, i když možná nebudete pociťovat žízeň, pijte pravidelně. Snažte se také udržovat zdravou mysl a zůstávejte v kontaktu s lidmi, se kterými je vám dobře.

 

cogmagnifiermenucross-circle