› 
Blog   ›   Zdravý životní styl   ›   Jak si udržet zdravé návyky, když zůstáváte doma

Jak si udržet zdravé návyky, když zůstáváte doma

Filtr

Udržet si zdravé návyky není jednoduché ani za normálních okolností, natož pak během celosvětové pandemie. Když krize vypukla a ke všem se dostalo nařízení zůstat doma, většina z nás zajásala a ihned si naplánovala, jak doma zatočí i se špínou, na kterou se jinak nedostane, jak se pustí do toho projektu, který tak dlouho odkládala, jak začne doma cvičit a odlehčí jídelníček. Realita ovšem bývá daleko od podobných snů a my proto přinášíme návod, jak si zachovat dobré zdravé návyky, i když zůstáváte doma.

Jak si udržet zdravé návyky

Navykli jsme si chtít všechno hned a taky to ve většině případů hned získat. Je pro nás tedy snadné přehlédnout, jakou moc mají drobné každodenní návyky. Neuvědomujeme si, že existuje jen pramálo zázračných řešení a že většina problémů se vyřeší soustavným opakováním malých věcí, malých návyků, drobných činností, které se nakonec nasčítají. Je proto v našem zájmu si ty správné zdravé návyky vytvořit a udržet.

Soustřeďte se proto na svůj dlouhodobý cíl. Udělejte ve svém životě takové změny, které jste schopní udržet.

Ujasněte si, jaké jednoduché kroky můžete dělat, právě teď. Jaké úkony můžete zařadit, které budete s radostí dělat i za týden, za měsíc, za rok? Návyky si člověk nevytvoří přes noc, podle studií zhruba za 66 dní. Návyky jsou obzvláště důležité a ceněné v současné nejisté době, protože nám dávají pocit, že máme význam, pocit důležitosti. Každý malý úspěch je důvodem k oslavě.

Audit vašich zvyků

Každé vyvedení ze zajetých kolejí vás donutí více se na věc soustředit. V době pandemie postrádáme návštěvy kaváren s přáteli, čas pro sebe ve fitku i romantické večery v kině. Ale ke všemu se dá najít alternativa. Kávu si připravte doma a kamarádce zavolejte, začvičte si v obýváku a film si pusťte v televizi, ve společnosti svého partnera. Snažte si udržet produktivitu, aby se váš život změnil co možná nejméně. Zjistěte, co bude vyhovovat vám. Možná to bude stát chvíli experimentování, ale z dlouhodobého hlediska se to vyplatí.

Odpovězte si na následující otázky ohledně svých zvyků: Uvolňuje mě to nebo ještě víc stresuje? Je udržení tohoto návyku tak stresující, že se to nevyplatí? Můžu u tohohle zvyku vydržet? Naplňuje mě to doopravdy?

Na jídle záleží

Nemůžeme hovořit o tom, jak si udržet zdravé návyky, aniž bychom zmínili jídlo. Doma na nás často čeká více lákadel, než by se nám líbilo. Snažte se jíst pravidelně. Během dne se neodbývejte, raději si dopřejte menší porci zdravého jídla každé 3 hodiny, jinak vás večer může přepadnout vlčí hlad. Soustřeďte se na dostatečný příjem zdraví prospěšných látek, tedy bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů.

Ideálním jsou v tomto případě jídla Chia Shake. Jejich příprava trvá jen pár minut a obsahují vše, co váš organismus potřebuje. Koktejlypuddingy či muffin jsou ideální svačinou, omelety palačinky zase plnohodnotným jídlem.

cogmagnifiermenucross-circle