› 
Blog   ›   Zdravý životní styl   ›   Jak se zbavit stresu pomocí bylinek a doplňků stravy

Jak se zbavit stresu pomocí bylinek a doplňků stravy

Filtr

Otázka jak se zbavit stresu je populární už nějaký ten čas. Existují různé metody a na každého funguje něco trochu jiného. Zároveň ale známe osvědčené rady, které na uklidnění a uvolnění zabírají ve většině případů. A nepatří k nim ani kouření, ani alkohol. Naopak. 

Čím nám stres tak škodí?

Ačkoliv nám dnešní moderní doba přináší mnoho pozitiv, na našem zdraví se často podepisuje negativně. Obzvláště na duševním zdraví. Miliony lidí po celém světě žijí pod neustálým tlakem a stres je u nich na denním pořádku. A ačkoliv je stres jako reakce na strach a nebezpečí přirozený, není dobré, abychom ho pociťovali každý den.

Dlouhodobý stres se totiž negativně podepisuje na lidském zdraví, způsobuje migrény, poruchy spánku a může být i spouštěčem civilizačních chorob, včetně onemocnění srdce, plic a rakoviny. Ve výsledku nám také může zkrátit život.

Co můžete udělat pro zmírnění stresu:

  • praktikujte střídmost
  • jezte zdravě
  • dostatečně se hýbejte
  • dostatečně spěte
  • zhluboka dýchejte
  • meditujte
  • běžte do přírody
  • pomožte si bylinkami a doplňky stravy

Jak se zbavit stresu pomocí bylin a doplňků stravy

Ke zmírnění stresu a jeho příznaků si můžete přizvat pomoc z přírody. Stres sice pociťujeme více než kdy dříve, ale byl tu s námi už odnepaměti. Především ajurvéda a čínská medicína na něj má své léky, jejichž účinnost byla potvrzena už i moderními vědeckými studiemi.

1. Ashwagandha

Ashwagandha je pro ajurvédu důležitou bylinou už po staletí, někdy je nazývána "královnou ajurvédy", nebo "indickým ženšenem". Využívají se všechny její části, především kořen a plod, a to zejména pro zmírnění stresu. Předpokládá se, že snižuje hladinu kortizolu a funguje jako adaptogen. Při jejím požití se u zkoumaných subjektů snížil pocit stresu téměř o polovinu!

2. Kozlík lékařský

Kozlík lékařský je skvělou bylinou pro podporu duševní pohody a spánku. Tahle původem evropská rostlina je také skvělým lékem na nervozitu, úzkost a problémy s přerušovaným spánkem. A dostatek kvalitního spánku rozhodně potřebujete, pokud chcete snížit množství stresu ve vašem životě. Působí totiž jako uklidňující prostředek a mírné sedativum.

3. Rozchodnice růžová

Rozchodnice, latinsky rhodiola, je původní rostlinou arktických oblastí Evropy a Asie a někdy je nazývána jako "zlatý kořen" a má adaptogení vlastnosti. Její medicínské účinky jsou známy již po téměř dvě tisíciletí. Využívá se nejen ke zmírnění stresu, ale také ke zlepšení nálady a podporu přirozené energie. Rozchodnice, na rozdíl od kozlíku, snižuje stres a zároveň podporuje bdělost. Což se hodí především lidem, kteří pracují při nočních směnách. Díky této schopnosti bojovat s únavou také pomáhá ulevovat od stresu z dlouhodobého hlediska.

4. Bacopa monnieri

Bacopa je bahenní rostlina rostoucí v tropických mokřadech a už po staletí je využívána ajurvédskou medicínou (která jí nazývá "brahmi") na podporu paměti, učení, soustředěnosti, zlepšování nálady a snižování stresu, kterého dosahuje díky schopnosti snižovat hladinu kortizolu.

5. Vitamíny skupiny B

Co si budeme nalhávat, pokud jsme unavení a bez energie, stresu to jen nahrává. Proto je důležité přijímat dostatek vitamínů B, které nám pomáhají udržet si energii a zlepšovat myšlení a také udržovat stres na uzdě. Pomůžou vám také být odolnější vůči depresím, když už stres nastane.

6. Hořčík

Hořčík je veledůležitý minerál, především pro správnou funkci nervů a svalů. Krom toho už mnoho vědeckých studií potvrdilo, že pomáhá s lepší kvalitou spánku. Pokud se v noci věčně převalujete rozhodně zkuste do své večerní rutiny zařadit dávku hořčíku.

 

cogmagnifiermenucross-circle