› 
Blog   ›   Hubnutí   ›   Jak na přerušovaný půst s cílem zhubnout + ketóza

Jak na přerušovaný půst s cílem zhubnout + ketóza

Filtr

Tentokrát si povíme vše o tom, jak na přerušovaný půst, pokud je vaším cílem zhubnout. Stále více vědeckých studií totiž ukazuje, že tento způsob stravování je skvělým pomocníkem jak při snižování, tak při udržování zdravé tělesné hmotnosti. Nakopne váš metabolismus a jeho "vedlejšími účinky" je také řada zdravotních benefitů.

Co je to vlastně přerušovaný půst?

Půstem se rozumí doba, kdy nejíte, tedy kdy vaše tělo hladoví. Zní to sice negativně, ale ve skutečnosti jsou periody hladovění pro lidské tělo přirozené, dokonce prospěšné. Během vývoje se naši předci museli s půsty potýkat neustále, nebyli zvyklí na pět jídel denně, jako my dnes. Přerušovaný půst je tedy střídání dob kdy jíte s dobami, kdy se postíte.

Jak na něj?

Žádné potraviny přitom nejsou zakázané. Jíte vše! Ovšem s ohledem na zdraví a také na hubnutí se doporučuje vybírat si potraviny z kvalitních surovin, které obsahují potřebné makro i mikro živiny. Cílem je přijmout veškeré živiny, které tělo potřebuje, jen v menším časovém intervalu. Nejčastěji to znamená, že jíte v časovém úseku 8 hodin, a postíte se zbylých 16 hodin dne. Jsou ale možné i jiné poměry, kratší i delší.

Výhody přerušovaného hladovění:

  • přirozeně nižší příjem kalorií
  • povzbuzení metabolismu
  • lepší spalování tuků během dne, i mimo pohybovou aktivitu
  • snížení hladiny inzulinu
  • méně vaření
  • nastartování ketózy - tělo začne spalovat tuky

Pokud chcete hubnout ještě rychleji a účinněji, kombinujte přerušovaný půst s ketonovou dietou.

Krom toho se vám ještě zlepší zdraví vašeho srdce a krevního oběhu, zmírní se zánětlivost v těle, zbystří se myšlení a v neposlední řadě má přerušovaný půst řadu příznivců pro své účinky proti stárnutí organismu.

Jak s přerušovaným půstem začít?

Každé lidské tělo je unikát. A proto každému bude vyhovovat něco trochu jiného. Začněte se základy a poté uvidíte, co bude vyhovovat právě vám. Nejčastější je takzvaný 16:8 přístup. Znamená to, že 16 hodit nejíte a v následujících 8 hodinách jíte. Další populární variantou je 5:2, kdy 5 dní v týdnu jíte normálně a ve 2 dnech se "postíte" tak, že jíte jen opravdu velmi málo, cca 600 kcal na den. Nebo můžete jeden den jíst normálně a druhý den je čtvrtinu toho, co byste normálně snědli.

Pozor! Pokud zpozorujete negativní vedlejší účinky, zpomalte a zkuste se na nový způsob stravování adaptovat po částech a pomaleji, postupně. Vždy je také dobré poradit se před změnami ve stravování s lékařem.

Nejtěžší, co vás čeká, bude přechod na tento způsob stravování. Ale už po pár týdnech zjistíte, že ani netoužíte postejných jídlech, jako jste toužili doposud. Pokud jste se rozhodli, že potřebujete razantně zhubnout oněch 10 kg, které vás trápí, čeká vás tedy zpočátku pár obtíží, ale rozhodně se to dá zvládnout! Dobrou zprávou ale je, že s časem bude pro vás přerušovaný půst čím dál tím jednodušší a hlavně to, že je to velmi efektivní přístup k hubnutí.

Tipy jak na přerušovaný půst pro hubnutí:

  • místo snídaně si dejte keto kávu - kávu s trochou másla!
  • jezte dostatek zdravých tuků
  • omezte sacharidy
  • plánujte si jídla dopředu

 

cogmagnifiermenucross-circle