› 
Blog   ›   Hubnutí   ›   Jak bezpečně zhubnout 20 kilo

Jak bezpečně zhubnout 20 kilo

Filtr

Rozhodli jste se, že do toho konečně půjdete? Pořebujete zhubnout 20 kilo nebo i víc? To vůbec není nic snadného, a proto přinášíme návod, jak na to. Bude totiž potřeba pozměnit vaše stravování, vaši životosprávu, spánek, stres i další věci. Nejen že zhubnete, ale vylepšíte si i své zdraví. Zprvu se to bude zdát jako těžký úkol, ale výsledek rozhodně bude stát za to.

Jak změnit jídelníček, abyste zhubli 20 kilo:

Ať už chcete zhubnout 5 kilo nebo 30, úprava jídelníčku je vždy potřeba. Pravidlem číslo jedna je snížit množství kalorií, které přijímáte. Protože k tomu, abyste zhubli, musí být váš energetický příjem nižší, než váš výdej.

Musíte si udělat alesoň hrubou představu o tom, kolik kalorií které potraviny mají. Průmyslově zpracované hotové potraviny totiž často mají kalorií až až. Dejte si pozor především na různé pečivo, sušenky, dortíky, chipsy, hotové omáčky a majonézové saláty, uzeniny, fast food apod. Neznamená to, že si je nemůžete dopřát vůbec, ale rozhodně by neměly tvořit základ vašeho jídelníčku. Naopak, měly by být jen příležitostnou záležitostí.

Stejně tak se při hubnutí nedoporučují slazené nápoje typu šumivých limonád, šťáv a džusů. Jsou totiž plné cukrů, které podporují ukládání tuků.

Potraviny vhodné pro hubnutí:

Štěstím je, že s tím, jak se zdravý životní styl stále více stává normou, najdete už také spoustu výrobků, které jsou speciálně pro dietu a hubnutí vyvinuté, takže o své oblíbené laskominy nepřijdete. Chia Shake například nabízí výborné čokoládové muffiny do hrníčku. 

Oproti tomu existuje spousta potravin, které naopak mají kalorií málo a můžete jich proto sníst větší množství. Jde především o zeleninu a většinu ovoce.

Nízkokalorická dieta by měla být založena na zelenině, ovoci, luštěninách, mase, obilninách, vejcích, oříšcích a semínkách a doplněná mléčnými výrobky. Cílem je konzumovat potraviny bohaté na živiny, tedy vybírat si ty, které jsou plné vitamínů, minerálů, vlákniny a bílkovin.

Ačkoliv metod hubnutí je mnoho a každému vyhovuje něco jiného, vždy je potřeba dodržet nižší kalorický příjem, než výdej.

Jak zhubnout 20 kilo - důležité jsou živiny:

Hubnutí také snadno podpoříte, když zvýšíte příjem bílkovin. Přirozeně se tak budete cítit sytější, sníte za den málo kalorií a budete hubnout. Bílkoviny najdete v mase, rybách, vejcích a také ve všech výrobcích Chia Shake! (Především v těch určených na hubnutí).

Nezapomínejte také na vlákninu! Ta je dalším pomocníkem vašeho velkého hubnutí. Jednak zajistí, že se budete cítit sytí, a to déle, a také pomůže udržet vaše zažívání v chodu a vaše střeva zdravá.

Hodně pijte!

A tím nemyslíme alkohol, naopak. Pořiďte si lahev nebo velkou sklenici na vodu a pravidelně popíjejte. Voda je pro fungování těla nezbytná. Často si myslíme, že jsme hladoví nebo unavení, a přitom jsme jen mírně dehydratovaní. Voda dodá pocit sytosti. Můžete si ji vylepšit kapkou citronové štávy, mátou, plátky okurky nebo třeba jí naředit čaj. Ten je dalším nápojem vhodným při dietě, obzvláště zelený čaj, u něhož je klinicky dokázáno, že napomáhá spalování tuků.

Jak změnit životní styl, abyste zhubli 20 kilo:

Dalším krokem, pokud vás zajímá, jak zhubnout 20 kilo, jsou změny životního stylu.

Přidejte kardio

Kardio je termín, který se vžil pro aerobní cvičení. Jeho účinnost tkví v tom, že zrychlí srdeční tep, používá se při něm hodně kyslíku a spalují se extra kalorie. Pokud chcete hubnutí trochu uspíšit, rozhodně ho zařaďte do své rutiny. Ideálně 20 - 40 minut denně, nebo 150 - 300 minut týdně. Jaké druhy kardia si vybrat? Nejlépe ty, které příliš nezatěžují klouby. Což je chůze, plavání, pomalejší běh, jízda na kole, skupinové cvičení nebo turistika. Pokud jste začátečník, začínejte s pohybem pomalu a postupně, ať se vyhnete případnému zranění nebo ztrátě motivace.

Dejte šanci posilování

Posilování má za cíl zvýšit sílu a vytrvalost. Z hlediska hubnutí je jeho největší předností jeho schopnost zvýšit množství svalové hmoty v těle, která automaticky a dlouhodobě spotřebovává energii (na rozdíl od tkáně tukové) a tudíž pomáhá spalovat kalorie. Posilováním navýšíte množství svalové hmoty, snížíte množství tukových polštářků a ještě povzbudíte metabolismus! Můžete posilovat na strojích, s činkami, nebo pro začátek s vahou vlastního těla.

Zvažte HIIT

HIIT, nebo-li intervalový trénink vám zaručeně zvýší srdeční tep a je skvělým pomocníkem při spalování tuků. Pro začátek zkuste 20 sekund cvičit a 30 sekund odpočívat, po dobu 10 - 15 minut, s delšími pauzami dle potřeby. Začněte s jednoduchými cviky a dbejte na to, abyste cvičili v rámci svých současných možností a předešli tak nechtěnému zranění.

Krátké závěrečné tipy, jak zhubnout 20 kilo:

  • vyhněte se hladovění. Jen byste si rozházeli metabolismus a naběhli si na jo-jo efekt.
  • zmírněte stres. Vyhnete se tak emocionálnímu přejídání a hubnutí pro vás bude jednodušší.
  • jezte pomalu. Nandejte si na talíř menší porci, důladně žvýkejte, a nebojte se přestat jíst, až se budete cítit sytí.
  • hodně spěte. Spánek tělo regeneruje a pomáhá mu v procesu hubnutí!
  • monitorujte se. Pravidelně se važte, veďte si zápisky o tom, co kdy a kolik toho sníte a mějte své hubnutí pod kontrolou.
  • zapojte rodinu. Tak máte mnohem větší šanci na úspěch. Nebo si alespoň najděte kamarádku, která také hubne.
  • mějte realistický cíl. Zvažte svůj věk a počáteční hmotnost a nechtějte všechno hned. Hubnutí má svůj čas a když na něj půjdete rozumně a s realistickými očekáváními, bude celý proces snazší, udržitelnější, příjemnější a úspěšnější!

 

cogmagnifiermenucross-circle