› 
Blog   ›   Hubnutí   ›   Hubnutí při kojení

Hubnutí při kojení

Filtr

Často se stává, že jakmile novopečená maminka zahlédne v zrcadle odraz sebe sama, probleskne jí hlavou myšlenka "kéž bych už měla zpět svou před-těhotenskou postavu!" Nic by se v této situaci nemělo uspěchat, přesto může být hubnutí při kojení jednodušší, než si myslíte.

Je potřeba si uvědomit, že se vaše tělo devět měsíců měnilo - roztahoval se váš hrudní koš, rozšiřovaly boky, atd. - a je tedy třeba dát mu dalších několik měsíců - odhadem 6 až 8 - na to, aby se změnilo znovu. Každá žena navíc bude na změny reagovat jinak. Záleží na několika faktorech:

  • jaká byla vaše tělesná hmotnost před těhotenstvím
  • kolik jste během něj přibrala
  • jaké jsou vaše stravovací návyky
  • jak moc nebo málo jste aktivní
  • a váš celkový zdravotní stav.

Kojení vám může pomoci zhubnout

Kojení je zdravé nejen pro novorozence, ale má své výhody i pro matku. Jednou z nich je, že mnoho ženám se díky němu přirozeně podaří rychleji se dostat na svoji před-těhotenskou váhu. Zpravidla proto, že kojící matky během dne spálí více kalorií. Částečně také proto, že si mnoho matek během kojení dává pozor na to, co jí a snaží se omezit prázdné kalorie a jíst dostatek bílkovin a mikroživin. I z dlouhodobého hlediska se zdá, že matky, které své dítě kojily, mají ještě o několik let později nižší tělesnou motnost a procento tuku v těle než ty, které nekojily.

Některé ženy mají problémy po porodu zhubnout

Zhubnutí ale není pravidlem, některým matkám se nedaří zhubnout po-porodní kila ani díky kojení, některé dokonce říkají, že během těhotenství přiberou ještě více. Jedním z důvodů je, že při kojení dochází ke zvýšenému hladu. Připočtěte k tomu přerušovaný a nepravidelný spánek, který také zvyšuje hlad a chuť k jídlu, a máte silný důvod, proč pro někoho není vůbec jednoduché shodit všechna kila nahromaděná během těhotenství.

6 tipů na hubnutí při kojení?

Ačkoliv je lákavé pustit se do radikálního hubnutí, po porodu se nedoporučují žádné přísné diety a restrikce. Vaše tělo se potřebuje zahojit a k tomu potřebuje dostatek energie i na tvorbu mléka. Přesto existuje několik rad, které kojícím maminkám pomůžou při hubnutí:

1. Jděte na to pomalu. Po prvním šestinedělí už můžete očekávat, že budete hubnout zhruba 1 - 2 kg za měsíc. Pokud trpíte nadváhou, může být vaše hubnutí o něco razantnější. Vždy se poraďte s lékařem nebo výživovým specialistou.

2. Jezte méně ale ne příliš málo. Potřebujete vyživit své vlastní tělo a navíc mu dodat dostatek kalorií a živin k tvorbě mléka. Rozhodně nepřijímejte méně, než 1 500 - 1 800 kalorií za den (záleží na vaší tělesné konstituci a pohybové aktivitě).

3. Jezte pomalu a vědomě. Ke svému jídlu si sedněte a vychutnejte si ho, nejlépe, když dítě spí. Pokud jste totiž při jídle rozptýlena jinými činnostmi, mnohokrát toho sníte víc, než byste snědla v klidu.

4. Jezte dostatek bílkovin a vlákniny. Díky nim se budete cítit sytější a spokojenější a nebude vás tolik honit hlad a mlsná.

5. Sušenky schovejte, ovoce vystavte. Nezdravá jídla plná cukru a tuku jsou svůdná, ale jsou to je takzvané "prázdné kalorie". Schovejte je nebo raději vůbec nekupujte. Místo toho se zásobte zdravými svačinami, ovoce vystavte, ať ho máte na dosah ruky, předkrájejte si zeleninu. Čím pro vás bude snazší sáhnout po zdravém jídle, tím spíš ho budete jíst.

6. Pijte dostatek vody. Už proto, že tekutiny potřebujete pro tvorbu mléka. Krom toho se budete cítit plnější a mít více energie. Dejte přednost vodě a jiným neslazeným nápojům.

7. Začněte se hýbat. Cvičení nižší a střední intenzity produkci mléka neohrozí. Pomůže vám naopak zachovat svalovou hmotu. Začít s ním můžete zhruba po 6 týdnech od porodu, v případě císařského řezu o něco později.

8. Snažte se o dostatek spánku. Jeho nedostatek způsobuje hlad a chuť na kalorická jídla. Můžete si naplánovat několik šlofíků během dne, třeba když spí i vaše dítě.

 

Často se nás ptáte, jestli můžou kojící matky koktejly Chia Shake. Ano - můžou. Naše koktejly neobsahují žádné škodlivé látky. Pozor si dejte jen na příchuť cappucchino, která obsahuje malé množství kofeinu, jehož příjem by si maminky měly hlídat.

 

cogmagnifiermenucross-circle