› 
Blog   ›   Hubnutí   ›   Hubnutí: Kolik kalorií byste měli za den sníst, abyste zhubli?

Hubnutí: Kolik kalorií byste měli za den sníst, abyste zhubli?

Filtr

Naším tématem je opět hubnutí, tentokrát si vysvětlíme, kolik kalorií potřebujete denně sníst, abyste zhubli. Poradíme, jak si vypočítat, kolik energie denně potřebujete, jestliže jste žena, nebo muž. A přidáme i 5 tipů, jak jednoduše snížit svůj kalorický příjem a začít hubnout.

Kolik energie potřebuje průměrný člověk?

Jídlo a pití přijímáme proto, že z něho máme energii, a to nejen na sport a všechny naše aktivity, ale především na myšlení a činnost našich vnitřních orgánů. Tato přijatá energie se nejčastěji měří v kcal (kilokaloriích) nebo v kJ (kilojoulech).

Průměrně se uvádí, že dospělá žena potřebuje denně k udržení váhy 2 000 kcal (8 400 kJ). Průměrný muž potřebuje energie o něco více, tedy 2 500 kcal (10 500 kJ).

Jenže tahle čísla jsou pouhým průměrem, a je proto velmi pravděpodobné, že právě vaše čísla budou trochu jiná. Záleží totiž na mnoha faktorech: vašem věku, současné hmotnosti, výšce, jak moc jste aktivní a jak zdravý je váš metabolismus. Jisté je ale jedno: abyste zhubli, musíte přijmout méně energie, než kolik jí vydáte.

TIP: Chcete si rychle a jednoduše zjistit, jak na tom jste? Vyzkoušejte naši BMI kalkulačku! Ta vám rychle dá přehled o vaší ideální hmotnosti a jak postupovat, jestliže ji právě nemáte.

Jak si vypočítat, kolik energie za den potřebujete?

Existuje několik možností, jak se dopracovat ke správnému číslu, tedy k hodnotě, kolik energie potřebujete denně k tomu, abyste si udrželi konstantní tělesnou hmotnost. Jednou z nich je použití Mifflin-St. Jeor rovnice, díky níž si počet kalorií můžete vypočítat:

Pro ženy:

10 x hmotnost (v kg) + 6,25 x výška (v cm) - 5 x věk (v rocích) - 161 = denní potřeba kalorií pro udržení hmotnosti

Pro muže:

10 x hmotnost (v kg) + 6,25 x výška (v cm) - 5 x věk (v rocích) + 5 = denní potřeba kalorií pro udržení hmotnosti

Jak příjem kalorií vhodně snížit a nastartovat hubnutí?

Pokud budete denně přijímat tolik kalorií, kolik vám jich vyšlo v rovnici, svoji hmotnost si udržíte. Pokud jich budete soustavně přijímat více, budete přibírat, a pokud méně, budete hubnout.

Získat trvalý úbytek hmotnosti se vám podaří pomocí následujících 5 ověřených postupů:

1. Zvyšte příjem bílkovin. Jestliže se snažíte zhubnout, udělejte si z bílkovin svého krále. Proč? Protože jsou schopné jak rozpohybovat váš metabolismus, tak zkrotit váš apetit. Ve výsledku tedy budete spalovat více a přitom se cítit sytější a spokojenější. Přidejte do svého jídelníčku více bílkovin, to je to nejjednodušší, co můžete pro hubnutí udělat.

TIP: Dietní jídla Chia Shake jsou nadupaná bílkovinami! Protože víme, že bílkoviny pomáhají při hubnutí. Vyberte si z naší široké nabídky proteinových dietních jídel - nabízíme koktejly na hubnutí, polévky, omelety, pudinky, kaše, muffiny a další.

2. Vyřaďte z jídelníčku slazené nápoje. Tedy veškeré slazené limonády, ledové čaje, ledové kávy a džusy. Zbavit se "tekutého cukru" je další velmi jednoduchá změna, kterou můžete ihned udělat, abyste si ušetřili spoustu kalorií. Vědecké studie totiž ukazují, že pití slazených nápojů je spojeno s větší mírou obezity. Krom toho je cukr škodlivý i pro naše zdraví.

Proto ve výrobcích Chia Shake žádný přidaný cukr nenajdete. Naše koktejly sladíme stévií, protože pamatujeme jak na vaše štíhlou linii, tak na vaše dobré zdraví.

3. Pijte více vody. Když už jsme u jednoduchých tipů na hubnutí, zdánlivě prosté navýšení příjmu vody vám přinese výsledky! Až na hodinu a půl se totiž vaše spalování tuků navýší, pokud vypijete sklenici vody.

4. Cvičte a posilujte své tělo. Bohužel, jakmile snížíme přísun kalorií, abychom hubli, tak naše tělo začne s energií šetřit. Abychom tedy zamezili zpomalení metabolismu a ztrátě svalové hmoty, je potřeba mít pravidelnou fyzickou aktivitu. Včetně posilování, ať už s vahou vlastního těla, nebo s činkami a na strojích.

5. Snižte příjem sacharidů. Pokud jste tuhle poučku pro hubnutí už slyšeli, tak z dobrého důvodu. Snížíte tak celkový příjem kalorií a hlavně se sníží váš hlad a chuť k jídlu. Nemluvě o tom, že jsou nízkosacharidové diety dobré i pro zdraví, a to především pro lidi trpící metabolisckými poruchami a cukrovkou 2. typu. Můžete zvolit keto dietu, ale nemusíte. Postačí i zvýšit příjem vlákniny a snížit příjem jednoduchých sacharidů.

 

cogmagnifiermenucross-circle