› 
Blog   ›   Keto dieta   ›   Cvičení při keto dietě: vše, co potřebujete vědět

Cvičení při keto dietě: vše, co potřebujete vědět

Filtr

Cvičení při keto dietě - dobrý nápad, nebo ne? Hned na úvod si prozraďme toto: keto dietu si oblíbilo mnoho profesionálních sportovců. Než se ale na cvičení při keto dietě vrhnete také, je třeba znát několik doporučení od odborníků.

Zřejmě už víte, že keto dieta vám povoluje jíst tuky a přitom hubnout. Původně se využívala k léčbě dětí s epilepsií, ale nyní je mainstreamovou záležitostí, oblíbenou i ve fitness komunitě. Cvičit při keto dietě tedy rozhodně můžete! Na co si ale dát pozor? Přinášíme vám 6 tipů:

1. Zpočátku se nemusíte cítit dobře

Během prvních pár dní keto diety se vaše tělo adaptuje. Místo sacharidů, které teď nedostává, si začíná zvykat na spalování tuků. Většina lidí se proto po zhruba první týden tohoto nového režimu cítí slabě, bez síly i energie. Během těchto dní se tedy cvičení buď úplně vyhněte, nebo ho omezte na procházky, protahování, a podobnou nenáročnou aktivitu. Poslouchejte své tělo.

2. Během prvních asi dvou týdnů nezkoušejte žádné nové cvičení

Souvisí to opět s přechodem do ketózy. A s tím, že spousta lidí zažije tzv. keto chřipku, takže se cítí unavení, může je bolet břicho apod., což není vůbec dobrý stav na pouštění se do nových aktivit. Jakmile příznaky keto chřipky během pár dní vymizí, pak teprve se na pohybovou aktivitu soustřeďte více. Dejte na to, jak ce cítíte, a podle toho upravte své cvičení.

3. Dbejte na dostatečný příjem kalorií před tréninkem

Přestože chcete zhubnout, neměli byste své tělo obírat o potřebné kalorie příliš. Pamatujte, že keto dieta dokáže zahánět hlad. Dejte si tedy pozor na to, ať před cvičením něco malého sníte, nebo cvičte třeba hodinu po hlavním jídle, aby vám během cvičení nedošla energie a vy se po oné pohybové aktivitě necítili špatně. Nedostatek energie navíc může ohrozit váš výkon při tréninku.

4. Během kardia pravděpodobně spálíte více tuku

Protože jste v ketóze, vaše tělo nespaluje uložený glykogen, ale tuky a ketonová tělíska. Během aerobní aktivity, jako je běh, jízda na kole nebo plavání tedy dochází ke zvýšené oxidaci tuků, ale ke snížené produkci laktátu a spotřebujete přitom méně kyslíku. To vše je jeden z důvodů, proč se při keto dietě tak rychle hubne.

5. Musíte jíst dostatek zdravých tuků

Ke keto dietě neodmyslitelně patří konzumace tuků. Pokud byste jedli dietu bohatou na bílkoviny, ale chudou jak na sacharidy, tak na tuky, jedná se o Atkinsonovu dietu, která ale není pro sportovce příliš vhodná, protože je při ní velmi těžké zachovat si svalovou hmotu. Dejte si tedy hrst ořechů, tučný tvaroh, nebo připravte omeletu na kvalitním oleji. Rozhodně ale na tuky nezapomínejte.

6. Soustřeďte se na cvičení o nízké až střední intenzitě

Keto dieta podporuje schopnost těla spalovat tuky. Vaše hubnoucí snahy se setkají s největším úspěchem, pokud se budete věnovat cvičení o nízké až střední intenzitě. Vyhněte se naopak cvičení o vysoké intenzitě, to totiž využívá primárně glykogen, kterého teď ale nemáte dostatek, a tak vám ani moc dobře nepůjde cvičit o vysoké intenzitě. Zapomeňte na HIIT a crossfit, raději se věnujte posilování a aerobním aktivitám.

Teď, když už víte, jak na cvičení při keto dietě, tak směle na to!

 

cogmagnifiermenucross-circle