Co je to low FODMAP dieta?

Dnešním tématem je low FODMAP dieta. Je pochopitelné, že to, co jíme, přímo ovlivňuje naše zažívací ústrojí. Někteří z nás mají zažívání citlivější, než jiní. Často se proto objevují potíže a nemoci, jako nadýmání, bolesti břicha, průjem, zácpa, ale i celiakie, syndrom dráždivého tračníku, apod. Ukázalo se, že FODMAPs s tím mají mnoho společného. Co jsou zač? Jak vám můžou uškodit?



Low FODMAP dieta: co jsou to FODMAPs?

Je to skupina sacharidů, která se nachází například ve fazolích či pšenici. Slovo je zkratkou pro "fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols", tedy Fermentovatelné Oligosacharidy, Disacharidy, Monosacharidy A Polyoly.  Jsou to sacharidy, které se ve střevě velmi špatně vstřebávají a často tak způsobují trávicí obtíže. Místo, aby se vstřebaly do krevního oběhu, putují střevem dál, až tam, kde sídlí bakterie, čímž dochází k jejich kvašení. A tady pak u citlivějších jedinců (zvláště těch, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku, IBS) dochází k potížím.

Kde se FODMAPs nacházejí?

Bohužel, mezi špatně stravitelná jídla patří i některé z nejzdravějších potravin vůbec.

  • Oligosacharidy: pšenice a žito (tedy lepek), luštěniny, česnek, cibule, atd.
  • Disacharidy: mléko, jogurt, čerstvé sýry, atd. (tedy laktóza)
  • Monosacharidy: fruktóza v mnohém ovoci (fíky, mango, atd.), med, agáve
  • Polyoly: některé ovoce a zelenina, např. ostružiny, liči, a cukerné alkoholy

Výhody low FODMAP diety

Jak už název napovídá, tato dieta je založena na omezení potravin, které obsahují fermentovatelné sacharidy. Je vhodná pro ty, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku, celiakií, zánětlivým onemocněním tlustého střeva, Crohnovou chorobou apod. Doporučuje se ale pouze lidem, kterým byly tyto a podobné zánětlivé potíže diagnostikovány. Zdravému člověku může low FODMAP dieta naopak uškodit, protože tyto sacharidy jsou zároveň prebiotiky, tedy potravou pro prospěšné střevní bakterie. Co tato dieta přinese?

  • snížený plynatosti
  • méně nadýmání
  • zmírnění průjmů
  • zmírnění zácpy
  • méně bolestí břicha
  • vylepšení psychiky
  • vyšší kvalitu života

Low FODMAP dieta: co jíst?

Low FODMAP dieta zakazuje spoustu potravin, které jinak dávají jídlům chuť - například cibuli a česnek. I tak se ale dají připravit chutná jídla! Z jakých surovin? Tato dieta nejčastěji využívá:

  • zeleninu: mrkev, papriky, okurky, rajčata, salát, zelené fazolky, výhonky, cukety, lilky, jarní cibulku, brambory, olivy
  • ovoce: pomeranče, citrony, hroznové víno, žlutý meloun, banány, borůvky, jahody, grepy, kiwi
  • mléčné výrobky bez laktózy, tvrdé zrající sýry, veganská mléka
  • ořechy: mandle, vlašské ořechy, makadamové ořechy, arašídy, dýňová a piniová semínka
  • vejce
  • maso a ryby
  • tofu, tempeh
  • bezlepkové obilniny: rýže, oves, quinoa, kukuřice

Krom toho je třeba dávat si pozor na množství. Zatímco malé množství mandlí je v pořádku, s větším množstvím už může být problém apod.