Dnešním tématem je low FODMAP dieta. Je pochopitelné, že to, co jíme, přímo ovlivňuje naše zažívací ústrojí. Někteří z nás mají zažívání citlivější, než jiní. Často se proto objevují potíže a nemoci, jako nadýmání, bolesti břicha, průjem, zácpa, ale i celiakie, syndrom dráždivého tračníku, apod. Ukázalo se, že FODMAPs s tím mají mnoho společného. Co jsou zač? Jak vám můžou uškodit?
Je to skupina sacharidů, která se nachází například ve fazolích či pšenici. Slovo je zkratkou pro "fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols", tedy Fermentovatelné Oligosacharidy, Disacharidy, Monosacharidy A Polyoly. Jsou to sacharidy, které se ve střevě velmi špatně vstřebávají a často tak způsobují trávicí obtíže. Místo, aby se vstřebaly do krevního oběhu, putují střevem dál, až tam, kde sídlí bakterie, čímž dochází k jejich kvašení. A tady pak u citlivějších jedinců (zvláště těch, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku, IBS) dochází k potížím.
Bohužel, mezi špatně stravitelná jídla patří i některé z nejzdravějších potravin vůbec.
Jak už název napovídá, tato dieta je založena na omezení potravin, které obsahují fermentovatelné sacharidy. Je vhodná pro ty, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku, celiakií, zánětlivým onemocněním tlustého střeva, Crohnovou chorobou apod. Doporučuje se ale pouze lidem, kterým byly tyto a podobné zánětlivé potíže diagnostikovány. Zdravému člověku může low FODMAP dieta naopak uškodit, protože tyto sacharidy jsou zároveň prebiotiky, tedy potravou pro prospěšné střevní bakterie. Co tato dieta přinese?
Low FODMAP dieta zakazuje spoustu potravin, které jinak dávají jídlům chuť - například cibuli a česnek. I tak se ale dají připravit chutná jídla! Z jakých surovin? Tato dieta nejčastěji využívá:
Krom toho je třeba dávat si pozor na množství. Zatímco malé množství mandlí je v pořádku, s větším množstvím už může být problém apod.
Přihlaste se k odběru novinek a získejte tak zdarma náš dietní manuál, který Vás provede krok po kroku cestou za vysněnou postavou.