› 
Blog   ›   Články   ›   Co je to detox a proč je důležitý pro naše zdraví

Co je to detox a proč je důležitý pro naše zdraví

Filtr

Slovo detox se kvůli reklamním tahákům stalo označením očisty za účelem hubnutí. Co ale detox ve skutečnosti je? V čem tkví jeho důležitost pro naše zdraví? Je detox zázrak nebo je mýtus?

Co je to detox?

Detox, nebo také detoxikace, znamená odstranění toxinů z těla. Lidé si pod pojmem detoxikace často představují hubnutí, ale to není úplně přesné. Cílem detoxu je vyplavit z těla škodlivé látky, a úbytek na váze je jen příjemným vedlejším účinkem. Lidské tělo se toxinů zbavuje neustále, proto máme játra, ledviny, potní žlázy a trávicí trakt. Protože však dnešní běžná strava není právě nejzdravější, čas od času není na škodu tělu pomoct. Ideálním časem pro detox je jaro, kdy se tělo probouzí po pomalé zimě plné výživných jídel a hodování. Krom jara je k detoxu vhodný také jakýkoliv přechod mezi ročními obdobími.

Nejčastější formy detoxu

Detox ve smyslu krátkodobého režimu často zahrnuje periody hladovění, pití zeleninových i ovocných šťáv a speciálních čajů. Detoxikační diety však můžou mít mnoho podob. Mezi nejčastější patří:

  • 1 - 3 denní půst.
  • Tekutá strava (voda, voda se solí, čaje, džusy, smoothies).
  • Vyhýbání se jídlům obsahujícím alergeny, těžké kovy a jiné znečištění.
  • Užívání různých bylinek, pilulek a podpůrných suplementů.
  • Užívání projímadel a klystýrů.
  • Fyzická aktivita.
  • Vyhýbání se cukru.
  • Vynechání cigaret, alkoholu a kofeinu.

Co je eliminováno

S většinou toxických substancí si játra umí poradit tím, že je přemění na něco netoxického a postarají se o jejich vyloučení. Přesto existují látky, kterých je mnohem složitější se zbavit. Jsou to ftaláty, bisphenol A (BPA) a těžké kovy. Ty se obvykle nakumulují v tukové tkáni nebo v krvi a trvá až roky, než se dostanou z těla pryč. V dnešní době proto tyto látky z komerčních produktů a potravin skoro vymizely, přesto se spousta lidí k vědomému detoxu uchyluje. Mnoho lidí se po něm totiž cítí báječně, jako znovuzrozeně. Jiní naopak pociťují stinné stránky detoxikačního procesu. Přesto je třeba vědět, že není vědecky podloženo, že detoxikační režimy opravdu pomáhají dostat z těla toxiny. Jisté ale je, že zvýšený příjem vitamínů, minerálů a tekutin má na tělo pozitivní vliv.

Potenciální pozitivní účinky detoxikačních diet:

  • Vyhnete se nejčastějším zdrojům toxinů ve stravě.
  • Zbavíte se části nadbytečného tuku.
  • Jíte jídla bohatá na živiny.
  • Pocením při cvičení podpoříte přirozené detoxikační pochody těla.
  • Pijete více tekutin.
  • Dostatečný spánek a relaxace.
  • Lepší soustředěnost.
  • Cítíte se plni nové energie.

Pozitivní účinky jsou připisovány eliminaci škodlivých látek

Pro nedostatek pozitivních výsledků z vědeckých studií ale kontroverzním tématem zůstává, zda jsou detoxy (detoxikační režimy) účinné díky tomu, co se při nich jí a pije, nebo zkrátka proto, že během nich lidé nekonzumují průmyslově zpracované potraviny, alkohol a jiné škodlivé substance. Podobné je to i s hubnutím, kdy nebylo prokázáno, že by detoxikační diety měly signifikantní vliv na úbytek tuku. Většina hmotnosti, kterou lidé během krátkého detoxu shodí, se připíše ztracené vodě a úbytku uložených sacharidů. Samozřejmě, pokud dojde během detoxu k drastickému snížení kalorií, úbytek hmotnosti se jistě dostaví, spolu se zlepšeními u některých ukazatelů zdraví. Druhou věcí je, jestli se z náhlého zhubnutí stane také dlouhodobé snížení tělesné hmotnosti.

Zdravý životní styl je lepší volbou

Ačkoliv je naše tělo denně vystaveno řadě toxinů, umí si s nimi většinou poradit i bez naší příčiny. Výsledky detoxikačních diet jsou někdy ohromující, většinou ale jen krátkodobé. Navíc z nich neplyne ani tak odplavení toxinů, jako spíš účinky způsobené vynecháním nezdravých potravin a látek. Vašemu zdraví prospějete spíš, když celkově upravíte svůj životní styl, začnete se lépe a s mírou stravovat a přidáte pravidelný pohyb.

 

cogmagnifiermenucross-circle