› 
Blog   ›   Hubnutí   ›   Co je MCT olej a jaké má účinky?

Co je MCT olej a jaké má účinky?

Filtr

Po dlouhá léta si tuky držely špatnou reputaci. Zastánci zdravého životního stylu a keto diety ale ví, že ne všechny tuky si jsou rovné a nemůžeme je proto házet do jednoho pytle. Existují tuky, kterým bychom se v zájmu zachování pevného zdraví měli vyhnout (jako trans-mastné kyseliny) a naopak tuky, které jsou pro naše tělo prospěšné, dokonce nezbytné. Mezi takové se řadí i MCT olej.

Co je to MCT olej?

Tuky jsou z chemického hlediska dlouhými řetězci skládajícími se z uhlíku, vodíku a kyslíku. Tyto řetězce mohou mít různou délku, a ty, které obsahují 6 - 12 uhlíkových molekul (triglyceridů), jsou považovány za tuky se střední délkou řetězce. Tedy MCT, z anglického “medium-chain triglycerides”.

MCT oleje můžeme dále rozdělit do 4 skupin podle jednotlivých kyselin, které jej tvoří: C6 (k. kapronov), C8 (k. kaprylová), C10 (k. kaprinová) a C12 (k. laurová). Nejvíce pozornosti si zaslouží C8, kyselina kaprylová, která se nachází například v kokosovém oleji. Naše tělo ji umí efektivně využít a vytvořit z ní ketony. Navíc má antibakteriální a protizánětlivé účinky.

MCT olej má oproti ostatním tukům tu výhodu, že jej tělo použije primárně k výrobě energie, na rozdíl od jiných tuků, které si tělo rádo ukládá na později, tedy do tukových zásob. Tělo jej navíc dokáže díky kratší délce řetězce snadněji vstřebat, než tuky s dlouhým řetězcem. Molekuly MCT jsou menší a snadno tak pronikají buněčnou membránou až tam, kde je tělo dokáže využít.

MCT olej vs. kokosový olej

MCT olej a kokosový tuk nejsou jedno a to samé. Kokosové ořechy sice MCT olej obsahují, ale v ne příliš koncentrované podobě. Proto pokud chcete z účinků MCT oleje vytěžit co nejvíce, je vhodné užívat doplňky stravy, které obsahují přímo MCT olej, tedy i koncentrovaný obsah jednotlivých mastných kyselin. Například dietní koktejly Chia Shake.

Jaké má MCT olej účinky?

MCT olej má pozitivní účinky na lidské zdraví. Díky tomu, že se snadno tráví, je vhodný i pro lidi, kteří s trávením jiných tuků mají problémy.

  • dodává tělu a mozku energii
  • má antibakteriální a antivirové účinky
  • pomáhá udržovat rovnováhu bakterií ve střevech
  • působí protizánětlivě
  • přispívá ke zdraví srdce
  • podporuje trávení
  • podporuje vstřebávání živin
  • zlepšuje sensitivitu těla na inzulin
  • může vám pomoci vydržet déle při tréninku
  • podílí se na lepší přeměně tuků na energii a tudíž i hubnutí

MCT olej a ketóza

MCT olej je snadno stravitelný. Tělo jej posílá rovnou do jater, kde má termogenní účinky, funguje jako palivo a tedy pozitivně ovlivňuje náš metabolismu. Tady jsou mastné kyseliny přeměněny na ketony, které jsou pro tělo klíčovým zdrojem energie ve chvílích, kdy nevyužívá glukózu (sacharidy) ale tuky jako palivo - tedy například při keto dietě nebo jiných nízkosacharidových a redukčních dietách. Při keto dietě jsou MCT oleje nesmírně prospěšné. Oceníte je především v prvních pár dnech diety, kdy se kvůli nedostatku sacharidů cítíte velmi unavení. Díky jejich rychlé přeměně na ketony vám dodají přesně tu dávku energie, kterou potřebuje, než se vaše tělo plně adaptuje na ketózu a udělají přechod na ni snadnějším.

Do našich dietních koktejlů přidáváme MCT olej, který vám dodá energii během keto diety a podpoří spalování tuků!

−17 %
Zobrazit produkt

Dietní balíček na týden - 35 jídel

1 599 

(Hodnocení: 18)
−23 %
Zobrazit produkt

Dietní balíček na 2 týdny - 70 jídel

2 899 

(Hodnocení: 43)
−32 %
Zobrazit produkt

Dietní balíček na 4 týdny - 140 jídel

4 999 

(Hodnocení: 22)
−34 %
Zobrazit produkt

Dietní balíček na 8 týdnů - 280 jídel

9 299 

(Hodnocení: 4)
cogmagnifiermenucross-circle