› 
Blog   ›   Články   ›   BMI hodnoty a jak je interpretovat

BMI hodnoty a jak je interpretovat

Filtr

Zjistili jste svoji BMI hodnotu a teď si nejste jistí, jak postupovat dál. Jak interpretovat BMI? Máte zdravou váhu, nebo nadváhu? Nespadáte už dokonce do kategorie obezity? Nebo si naopak musíte dávat pozor na podváhu?

To všechno jsou dobré otázky, které bychom si všichni měli klást. Především proto, že svoji tělesnou hmotnost se nevyplácí podceňovat. lidé trpící nadváhou a obezitou žijí pod mnohem větším rizikem, že se u nich projeví takzvané civilizační choroby a další komplikace, tedy především problémy se srdcem, cukrovka, artritida, nebo dokonce rakovina. U nedostatečné hmotnosti zase hrozí problémy s plodností a imunitou nebo riziko osteoporózy či anémie.

Co je to BMI?

Proto existuje BMI (body mass index - index tělesné hmotnosti). Jedná se o číslo, které nám napoví, jestli máme zdravou váhu nebo ne. Vypočítává se z tělesné hmotnosti a výšky. Znáte už své BMI? Podívejte se, do které kategorie spadáte:

  • méně než 18,5 je podváha
  • 18,5 - 25 je normální (zdravá) váha
  • 25 - 30 je nadváha
  • 30 - 35 je obezita prvního stupně
  • 35 - 40 je obezita druhého stupně
  • 40 a výš je obezita třetího stupně (též morbidní obezita)

Jak BMI interpretovat?

Zjednodušeně řečeno, BMI slouží jako odhad množství tuku v těle. Nízké BMI může znamenat velmi malé procento tuku a vysoké BMI naopak velké procento tuku v těle jedince.

Je však nutno říci, že BMI občas nemá nic společného s tělesným vzezřením. Především proto, že svalová hmota váží více, než tuková tkáň. Nebo - díváte-li se na to z druhé strany - tuk zabírá větší objem než svaly. Může se proto stát, že člověku, který má hodně svalové hmoty, vyjde nečekaně vyšší BMI. Pro příklad uveďme, že člověk-kulturista by byl dle BMI klasifikován jako obézní, ačkoliv je zcela očividné, že jde o zdravého člověka s minimem tukové tkáně. Zrovna tak se může stát, že BMI "podhodnotí" člověka, který naopak už ztratil mnoho ze své svalové tkáně, například starší lidé.

Na to vše je třeba pamatovat, když interpretujeme své BMI. Pro většinu normálních lidí je ale BMI spolehlivým ukazatelem, z něhož se o sobě můžeme leccos dozvědět.

Jaký by měl být váš cíl:

Cílem každého z nás by mělo být dostat se do rozmezí normální zdravé váhy, tedy mezi BMI hodnoty 18,5 a 25. V takovém případě se totiž vystavujeme nejmenšímu riziku, že u nás propukne některá z výše zmíněných zdravotních komplikací.

Naproti tomu lidé s BMI 30 a výš by měli na své tělesné kompozici zapracovat, protože právě u nich je skoro až jisté, že se dříve nebo později nějaké zdravotní problémy objeví.

Jak BMI upřesnit?

Jak už bylo řečeno, BMI nerozlišuje mezi hmotností svalů a hmotností tuků. Pro upřesnění našeho zdravého či nezdravého tělesného rozložení se proto doporučuje změřit si svůj obvod pasu. Měřte ho vestoje, krejčovským metrem, NE přes oblečení, a to v polovině vzdálenosti mezi nejspodnějším žebrem a horní hranou lopaty kosti kyčelní (horním okrajem pánve).

  • U mužů by obvod pasu neměl překročit 94 cm, u žen 80 cm, nehledě na vaši výšku.

Hodnota obvodu pasu je směrodatná hlavně z toho důvodu, že tuk uložený v dutině břišní, tedy ten, který nám obklopuje vnitřní orgány (viscerální tuk), je pro naše zdraví mnohem škodlivější, než tuk podkožní.

Vybaveni těmito znalostmi sami posuďte, jestli se vaše tělo v současnosti nachází ve zdravém rozmezí, nebo jestli je načase změnit svůj životní styl a udělat něco pro své vlastní zdraví.

cogmagnifiermenucross-circle