› 
Blog   ›   Zdravý životní styl   ›   9 tipů na přirozené posílení imunity

9 tipů na přirozené posílení imunity

Filtr

Řada lidí si poslední dobou uvědomuje, jak důležité je mít silný imunitní systém. Chcete posílit své zdraví a pomoci svému tělu v boji proti virům a bakteriím způsobujícím nemoci? Posílení imunity se snadněji řekne, než vykoná, ale několik dobře volených úprav jídelníčku a životního stylu může posílit přirozenou obranyschopnost vašeho těla a pomoci vám v boji se škodlivými patogeny nebo organismy způsobujícími nemoci. V tomto článku přinášíme 9 tipů, jak si přirozeně posílit imunitu.

1. Snižte množství přidaných cukrů ve své stravě

Jednoduché sacharidy, především přidané cukry, jsou jedním z největších viníků celosvětového růstu nadváhy a obezity v populaci. Lidé trpící obezitou zpravidla mají oslabený imunitní systém a jsou náchylnější k dalším onemocněním. Pokud si budete hlídat přísun cukrů, nejen že pro vás bude snazší hubnout, ale také tím snížíte míru zánětlivosti v těle, což vám na oplátku pomůže předejít chronickým problémům, jako je diabetes II. typu a kardiovaskulární choroby.

2. Jezte zdravé tuky

Tuky jsou nepostradatelnou součástí zdravého jídelníčku. Ty zdravé, které najdete v oříšcích, semínkách, tučných rybách či olivovém oleji vašemu tělu prospějí v mnoha faktorech, především ale pomohou snižovat zánětlivost v těle a tudíž utužovat vaše zdraví a zlepšovat imunitní odpověď organismu. Důležité je přijímat dostatek omega-3 mastných kyselin z potravin jako je losos nebo chia semínka.

3. Jezte barevné ovoce a zeleninu

Jídlo rostlinného původu je našemu zdraví velice prospěšné. Proto dbejte na to, abyste v jídelníčku pravidelně měli hodně zeleniny, ovoce, ořechů, semínek a luštěnin. Jsou totiž plné antioxidantů, které chrání buňky těla před poškozením volnými radikály a posilují tak také naši obranyschopnost. Nahromaděné volné radikály by jinak vedly ke zvýšené zánětlivosti v těle.

4. Jezte fermentované potraviny nebo probiotika jako doplněk stravy

Proč? Protože obsahují probiotika, prospěšné bakterie, které žijí v našich střevech, pomáhají nám s trávením a s imunitou. Najdete je ve fermentovaných potravinách, jako jsou kefír, kombucha či kimchi, dále v miso polévce i v "obyčejném" kysaném zelí. Nebo je můžete získat z doplňků stravy. Zdravě fungující střevní mikroflóra mimo jiné pomůže vašim buňkám rozlišovat mezi zdravými a poškozenými buňkami.

5. Pečlivě volte doplňky stravy

Zdravý imunitní systém je úzce propojen se správným fungováním celého organismu. A protože je někdy obtížné získat všechny potřebné živiny z běžné stravy, je dobré užívat i doplňky stravy. Na podporu imunitního systému se hodí tyto doplňky stravy:

  • Vitamín C - nepostradatelný pomocník, obzvláště v období chřipek a nachlazení.
  • Zinek
  • Vitamín D
  • Echinacea
  • Černý bez
  • Česnek

6. Pijte hodně vody

Voda samotná vás sice před bakteriemi a viry neochrání, ale je nesmírně důležitá pro vaše celkové zdraví. Dehydratace s sebou navíc nese mnoho nežádoucích účinků, od sníženého výkonu, přes pokles nálady až po zhoršenou funkci srdce, ledvin a trávicího ústrojí. To vše může nakonec vést k větší náchylnosti k nemocem. Proto je třeba pít pravidelně, nejlépe čistou vodu. Můžete také pít slabé čaje nebo si vodu vylepšit citronem či jiným pokrájeným ovocem, mátou nebo dokonce okurkou.

7. Dopřejte si dostatek spánku

Imunita a spánek jdou ruku v ruce. Tak moc, že jeho nedostatek vede k vyšší náchylnosti k nemocem. Když jsme nemocní, musíme hodně spát. A abychom nemocem předešli, musíme tělu dávat dostatek spánku, dostatek kvalitního odpočinku. Pokud máte se spaním problémy, zkuste dvě hodiny před spaním omezit obrazovky, nebo alespoň modré světlo, které narušuje přirozený spánkový režim těla.

8. Cvičte - při střední zátěži

Nikdo po vás nechce dlouhé a namáhavé cvičení - to může mít na imunitu naopak negativní vliv, protože se jím vaše tělo oslabuje. Ovšem pohybová aktivita při střední zátěži dodá vašemu imunitnímu systému řádné posílení. Krom toho také pomůže snižovat zánětlivost a zvyšovat reprodukci imunitních buněk. Vyzkoušejte rychlou chůzi, jízdu na kole nebo na in-linech, plavání, turistiku či "jogging", běh v pomalejším tempu.

9. Jak nejlépe posílit imunitu? Snažte se snížit stres!

Možná budete překvapeni, ale snížení míry stresu je pro dobrou imunitu klíčové! Ti, kteří trpí dlouhodobým stresem, mají zhoršenou funkci imunitních buněk a zvýšenou míru zánětlivosti v těle. Na zvládání stresu existuje mnoho způsobů a musíte najít to, co bude zabírat vám. Někomu pomůže pohyb, jinému meditace, dalšímu teplá vana nebo chvilka pro sebe. Pokud trpíte psychologickým stresem ve větší míře, vyplatí se už vyhledat odbornou pomoc.

cogmagnifiermenucross-circle