› 
Blog   ›   Články   ›   6 způsobů, jak zhubnout v oblasti břicha

6 způsobů, jak zhubnout v oblasti břicha

Filtr

Tuk v oblasti břicha trápí řadu lidí, obzvláště ty s postavou typu jablko. Vypadá nehezky a snižuje nám sebevědomí. Krom toho je tuk v pase a břiše pro naše zdraví nebezpečnější, než tuk jinde na těle. Jak tedy zhubnout v oblasti břicha?

Viscerální tuk, který obaluje naše orgány v oblasti břicha, je pro nás mnohem škodlivější, než tuk podkožní. Vezměte si krejčovský metr a změřte se v pase. Jak jste na tom? Ženy by měly mít obvod pasu pod 88 cm, muži pod 102 cm, jinak patříte k těm, které trápí tzv. abdominální obezita. Ačkoliv hubnutí pouze jedné části těla není možné, existuje několik prověřených strategií, které odbourávají tuk na břiše více, než co jiného.

  1. Omezte cukr. Jednoduché přidané cukry v nápojích a jídle jsou velmi nezdravé, mimo jiné pro náš metabolismus. Fruktóza, která je v cukru obsažená, se zpracovává v játrech, a jakmile se jí játra zahltí, přemění ji rovnou na tuk. Tím se přebytečný tuk kumuluje v játrech a dutině břišní. Ještě důležitější, než omezit cukry v jídle, je vyvarovat se jich v nápojích. Cukr z limonád a džusů náš mozek registruje jinak a my ho ve výsledku zkonzumujeme víc.
  2.  Přidejte více bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro hubnutí i pro dlouhodobou redukci tuku v oblasti břicha. Podle vědeckých studií totiž snižuje apetit, zvyšuje metabolický výdej a pomáhá nám samovolně zkonzumovat méně kalorií během dne. Navíc studie ukazují, že lidé, kteří přijímají větší množství proteinů, mají menší procento břišního tuku. Bílkoviny by ideálně měly tvořit 25 - 30% z vašeho kalorického příjmu.
  3. Mějte přehled o tom, kolik toho sníte. Lidé mívají sklony přeceňovat či podceňovat, kolik čeho sní. Často dokonce ani nemají přehled o tom, co vlastně do sebe během dne naládují. Když proto chcete udělat změny ve svém stravování, je dobré si alespoň pád dní zaznamenávat, co a v jakém množství za den sníte. Pomocí mobilních nebo internetových aplikací potom snadno zjistíte, jak vlastně vypadá vaše současné stravování. Nejspíš vám to otevře oči.
  4. Jezte potraviny bohaté na vlákninu. A to především tu rozpustnou. Nerozpustná vláknina je také důležitá, protože čistí naše střeva, ale rozpustná vláknina nám pomůže s hubnutím. Je totiž schopná navázat vodu a vytvořit ve střevech gel, který má několik přínosných funkcí: zpomalí trávení a vstřebávání živin a zpomalí posun jídla ve střevech, takže se cítíme déle sytí a sníží se naše chuť k jídlu.
  5. Zvolte nízkosacharidové stravování. Omezení sacharidů je velmi účinný způsob, jak zhubnout. Sníží se přitom vaše chuť k jídlu, optimalizuje vaše zdraví, a spálí tělesný tuk. Takzvané low carb diety jsou mnohem efektivnější, než nízkotučné diety. Podle vědeckých studií jsou navíc nízkosacharidové diety velmi účinné pro odbourávání tuku právě v oblasti břicha. Můžete z jídelníčku vyřadit průmyslově zpracované sacharidy, nebo jít ještě dál a zvolit rovnou keto dietu.
  6. Cvičení úspěšně redukuje břišní tuk. Samozřejmě, cvičení vám zajistí lepší zdraví a spokojenější život celkově, je ale také skvělým nástrojem k získání plochého bříška. Neznamená to ale, že to obstarají zkracovačky a sedy-lehy. Není možné se takto zbavit tuku pouze na jednom místě. Posilováním zapojujeme svalstvo té oblasti, ne tuk. Místo toho se zaměřte na aerobní aktivitu: běh, chůze, plavání, skupinová cvičení, kolo, apod. Cvičení vám také pomůže si nově nabytou postavu udržet i po skončení diety.

 

cogmagnifiermenucross-circle