› 
Blog   ›   Články   ›   10 způsobů, jak detoxikovat své tělo

10 způsobů, jak detoxikovat své tělo

Filtr

Spousta lidí se zajímá o to, jak detoxikovat své tělo. Tematika detoxu je aktuální především v jarních měsících. Ačkoliv je dobré zajímat se takto o své zdraví, určitě je třeba si uvědomit, že naše tělo se přirozeně detoxikuje samo. Přesto ale není na škodu představit několik rad a způsobů, jak tělu detoxikační proces usnadnit a své zdraví tak upevnit.

Přirozená detoxikace probíhá v těle neustále

Detoxikace je o čištění, odpočinku a zásobení těla živinami. V podstatě jde o čištění krve. Toxické látky v ní obsažené jsou přeneseny do jater, kde jsou eliminovány. Další tělu škodlivé látky jsou také vylučovány pomocí ledvin, střev, plic, kůže a lymfatického systému. Proto je nezbytné, aby všechny tyto orgány pracovaly, jak mají. Jakmile jsou poškozené, nastává problém, protože škodlivé látky nemůžou být filtrovány a z těla vylučovány.

Ayurvéda i čínská medicína mají své postupy pro detoxikaci

Cílem jejich metod vždy bylo a je:

  • dát orgánům odpočinek skrze půst,
  • podpořit cirkulaci krve,
  • povzbudit činnost jater, aby lépe odbourávala toxiny,
  • podpořit vylučování škodlivých látek pomocí střev, ledvin a kůže,
  • dodat tělu více živin.

Pomoci svému tělu s detoxikací můžete denně:

1) Jezte dostatek vlákniny a prebiotik

Každá vláknina je dobrá pro naše zdraví, ale především ta prebiotická se postará o výživu pro "hodné" bakterie v našich střevech. To je nesmírně důležité, obzvláště pokud vaše strava není ideální, máte za sebou léčbu antibiotiky, nebo máte mezery v zubní hygieně. Skvělým zdrojem prebiotické vlákniny jsou rajčata, artyčok, chřest, banány, cibule, česnek a ovesné vločky.

2) Omezte alkohol

Nejen že se alkohol z 90% metabolizuje v játrech, navíc se rozkládá na acetaldehyd, toxin, který způsobuje rakovinu. Ten potom játra přemění na neškodný acetát. Nadměrné pití alkoholu játra zatěžuje. Malé množství alkoholu je zdravé pro srdce, pokud ale nejste zvyklí pít, kvůli této vlastnosti nezačínejte. Pokud ano, ženy by se měly omezit na jednu sklenku denně, muži na dvě.

3) Dopřejte si dostatek spánku

Jednou z klíčových věcí, jak detoxikovat své tělo, je spánek. Kvalitní spánek je důležitý jak pro vaše zdraví, tak pro podporu přirozených čisticích procesů v těle. I váš morek se během spánku čistí od toxinů, které při nahromadění se můžou vést až k Alzheimerově chorobě a dalším dlouhodobým problémům.

4) Jezte dostatek vitamínu C a dalších antioxidantů

Vitamín C pomáhá tělu vytvářet glutathion, látku, která která z těla odvádí toxiny. Antioxidanty bojují proti volným radikálům, což jsou látky přirozeně vznikající v těle, které ale poškozují naše buňky. Lepší je získat antioxidanty ze stravy, než z výživových doplňků. Zaměřte se proto na bobulové i jiné ovoce, ořechy, semínka, kakao, zeleninu, koření, zelený čaj a zelenou i praženou kávu.

5) Pijte více vody

Lahev s vodou s sebou neste všude, kam jdete. Voda totiž má v těle více úkolů, než si myslíte. Lubrikuje klouby, pomáhá s trávením, reguluje tělesnou teplotu a pomáhá i s odvodem škodlivých látek z těla. Ženy by měly vypít denně 2,5 litru vody, muži dokonce 3,5.

6) Jezte méně cukru a průmyslově zpracovaných potravin

Faktem zůstává, že tyto potraviny jsou jedním z hlavních příčin civilizačních chorob. Tyto choroby potom tělu ztěžují jeho přirozenou detoxikaci. Prázdné kalorie z průmyslově zpracovaného cukru a dalších potravin raději nechce v regálech obchodů a zásobte se celistvými potravinami.

7) Někomu pomůže snížit množství přijímané soli

Pokud máte v těle přebytečnou zadržovanou vodu, pomůže vám omezení soli, jelikož sůl vodu váže. Navyšte příjem čisté vody, která pomůže sůl i přebytečnou vodu odplavit. Pokud totiž pijete málo, vaše tělo vodu zadržuje. Vyvážit množství sodíku v těle e vám také podaří zvýšeným přísunem draslíku, který najdete např. v bramborách, dýních, fazolích, banánech a špenátu.

8) Jezte potraviny bohaté na síru

Méně známý trik, jak detoxikovat své tělo, je jíst více síry. Síra je prvek přirozeně se vyskytující v našem těle, dokonce nám pomáhá odbourávat těžké kovy. Podílí se také na tvorbě velmi důležitého antioxidantu glutathionu, který detoxu těla značně napomáhá. Síru najdete v brokolici, cibuli, česneku nebo vejcích.

9) Pomůžou také bylinky a čaj

Detoxikační procesy v játrech podpoříte také pitím čajů správně zvoleného složení. Pijte proto zelený čaj a doplňte ho kořenem pampelišky, ostropestřec mariánský a lopuch.

10) Cvičení dělá divy

Divíte se snad, že cvičení pomáhá také detoxikovat tělo? Pravidelný pohyb přináší lepší kvalitu života a menší risk chronických chorob, a to hlavně díky snížení zánětlivosti v těle. Ať už se rozhodnete pro svižnou chůzi, jógu, nebo běh či sport, rozhodně uděláte svému tělu dobře.

cogmagnifiermenucross-circle