› 
Blog   ›   Zdravý životní styl   ›   10 na vědě založených benefitů hořčíku

10 na vědě založených benefitů hořčíku

Filtr

Jelikož je hořčík čtvrtým nejběžnějším minerálem v těle a má mnoho důležitých úloh, je potřeba mu věnovat pozornost. Obzvláště proto, že mnoho lidí, včetně těch, kteří se stravují zdravě, ho nezískávají dostatek. Jaké jsou benefity hořčíku? Proč je pro nás tak důležitý?

1. Hořčík je důležitý pro stovky biochemických reakcí k těle

Nachází se v každičké buňce těla. Zhruba 60% tělesného hořčíku se nachází v kostech, zbytek ve svalech, tkáních, krvi a jiných tělních tekutinách. Příkladem reakcí, v nichž hořčík hraje roli, je tvorba energie, tvorba bílkovin, tvoří a opravuje DNA, svalové kontrakce a regulace nervového systému.

2. Bojuje proti depresi

Horčík hraje důležitou úlohu ve funguvání mozku a regulaci nálad. Lidé, kteří nemají hořčíku dost, mají větší tendence k depresi. Je proto důležité hořčík suplementovat, protože dnešní strava ho příliš neobsahuje.

3. Může snižovat krevní tlak

Několik vědeckých studií poukazuje na to, že hořčík může u lidí s vysokým tlakem snižovat krevní tlak, pokud navýší jeho příjem. Na lidi s normálním tlakem tento efekt nemá, nemusíte se prot bát naopak nízkého tlaku.

4. Je protizánětlivý

Zvýšená zánětlivost v těle je jednou z hlavních příčin stárnutí, obezity a chronických nemocí. Ukázalo se, že nedostatečné množství hořčíku v těle zánětlivost podporuje. Dostatek hořčíku ze stravy a doplňků tedy pomáhá zánětlivost snižovat. Nebojte se proto tučných ryb či tmavé čokolády.

5. Pomáhá při sportu

Hořčík dokáže zvýšit výkonnost během fyzické činnosti, tedy při sportu a cvičení. Při něm totiž potřebujete hořčíku mnohem více, než když jste v klidu. Extra hořčík pomůže sportovcům, starším jedincům i unaveným lidem. Pomáhá přenášet cukry do svalů k tvorbě energie a zvýšení výkonnosti, pomáhá odbourávat laktát, který při nahromadění způsobuje únavu, navíc pomáhá snižovat hladinu inzulinu a stresových hormonů.

6. Přináší výhody při léčbě diabetu 2. typu

Vědecké studie naznačují, že až polovina lidí s diabetem 2. typu má nízkou hladinu hořčíku. To může inzulinu dále znemožňovat jeho činnost. Naopak pacienti, kteří pravidelně hořčík berou, mají nad krevním cukrem lepší kontrolu. Podobně lidé, kteří mají nízkou hladinu hořčíku v těle, jsou vystaveni většímu riziku, že se u nich diabetes 2. typu vyvine.

7. Snižuje inzulinovou rezistenci

Inzulinová rezistence je přední příčinou diabetu 2. typu a metabolického syndromu. Kvůli ní nemohou svaly a játra řádně vstřebat cukry z krve. Hořčík s tím může pomoci. Pomůže snížit inzulinovou rezistenci i množství cukru v krvi. A přitom pomáhá i lidem s normální hladinou cukru v krvi.

8. Hořčík může pomoci předejít migrénám

Bolesti a komplikace spojené s migrénami nejsou nic příjemného. Několik studií ale lidem, kteří na ně trpí, dává naději: migrénám předejdete a lépe se s nimi vyrovnáte, pokud budete přijímat dostatek hořčíku. Už 1 g hořčíku pomůže od příznaků rychleji a lépe, než mnohé léky.

9. Hořčík zmírňuje PMS

PMS, tedy předmenstruační syndrom, je jedním z nejčastějších problémů žen v reprodukčním věku. Nese s sebou zadržování vody, bolesti v podbřišku, únavu a podrážděnost. Naštěstí si hořčík poradí i s tím! Dokáže zlepšit náladu, zmírnit zadržování vody a poradí si i s dalšími ženskými problémy.

10. Hořčík je bezpečný a dostupný

Pro lidské zdraví je hořčík absolutně nezbytný. Měli bychom ho denně přijmout 310 - 320 mg (ženy) nebo respektive 400 - 420 mg (muži). Získat ho můžete z kombinace stravy a doplňků. Najdete ho např. v dýňových semínkách, vařeném špenátu, hořké čokoládě, černých fazolích nebo v quinoe.

 

cogmagnifiermenucross-circle